ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τιτανικός: 25 πράγματα για τα 25 χρόνια της ταινίας-φαινόμενο

Ο Τιτανικός πλέει ξανά στις αίθουσες με αφορμή τα 25 του χρόνια, αυτή τη φορά με επιλογή της έκδοσης σε 3D.
Ο Τιτανικός δεν είναι πλέον ο βασιλιάς του κόσμου. Μόνο που ίσως είναι, τουλάχιστον σε κάποιο θεμελιώδες επίπεδο. Για να καταλάβει κανείς γιατί ο Τιτανικός παραμένει ξεχωριστός, πρέπει να κοιτάξει πέρα ​​από το συνολικό box office που κέρδισε, ακόμη και σε σχέση με την αλλαγή των τιμών των εισιτηρίων. Πρέπει να κοιτάξει σε ένα διαφορετικό είδος ρεκόρ στο box office, ένα που δεν έχει ισοφαριστεί από τότε και ίσως ποτέ δεν θα γίνει.

Ο Τιτανικός ήταν το Νο. 1 ταινία στην Αμερική επί 15 συνεχόμενες εβδομάδες.

Σκεφτείτε το αυτό για ένα δευτερόλεπτο. Δεκαπέντε εβδομάδες. Αυτό είναι σχεδόν τέσσερις συνεχείς μήνες. Ο Τιτανικός βγήκε στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο του 1997, κατακτώντας την πρώτη θέση στο box office από το πρώτο Σαββατοκύριακο του.

Έπειτα, έμεινε στην κορυφή των charts μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Κάθε εβδομάδα έφερνε μια νέα σειρά νέων ταινιών, που κυκλοφορούσαν σε εκατοντάδες ή και περισσότερες αίθουσες σε ολόκληρη τη χώρα. Και κάθε εβδομάδα, οι Αμερικανοί έπαιρναν την απόφαση να ξαναδούν τον Τιτανικό. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, είχε κάνει περίπου 2 εκατομμύρια εισιτήρια.

Τώρα ο Τιτανικός πλέει ξανά στις αίθουσες από τη Feelgood, με αφορμή τα 25 του χρόνια, αυτή τη φορά με επιλογή την έκδοση σε 3D. Παρακάτω θα βρεις 25 πράγματα για τα 25 χρόνια της ταινίας-φαινόμενο:

1. Το ηλικιωμένο ζευγάρι βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα

Ο Isidor και η Ida Strauss ήταν οι δύο άνθρωποι που είδαμε να βρίσκονται ξαπλωμένοι στο κρεβάτι όσο οι μουσικοί παίζουν ακόμα μουσική και το νερό τρέχει ορμητικά μέσα στο δωμάτιο. Λόγω ηλικίας το ζευγάρι θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει σωσίβια λέμβο, ο Isidor όμως αρνήθηκε να μπει σε κάποια πριν φύγει κάθε γυναίκα και παιδί από το πλοίο. Ο δεσμός τους ήταν άρρηκτος και έτσι επέλεξαν να πεθάνουν μαζί κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

2. Η ιστορία της Ιρλανδής μητέρας αφορά το Tír Na nÓg, μέρος του κέλτικου Άλλου Κόσμου

Σε ένα από τα αποσπάσματα της ταινίας με τους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στο πλοίο, μία μητέρα εμφανίζεται να διηγείται την ιστορία του Tír na nÓg στα παιδιά της. Στην ιρλανδική μυθολογία, το Tír na nÓg είναι μέρος του Κελτικού Άλλου Κόσμου και το φτάνει κανείς περνώντας ένα μονοπάτι κατά μήκος της θάλασσας.

3. Ο Leonardo DiCaprio δε ζωγράφισε κανένα από τα σκίτσα του Jack

Όπως γνωρίζουν οι σκληροπυρηνικοί θαυμαστές του Τιτανικού, ο Cameron ήταν ο επιδέξιος καλλιτέχνης πίσω από τη ζωγραφιά της Rose από τον Jack. Το σχέδιο πουλήθηκε το 2011 για «τουλάχιστον 16.000 δολάρια» σε δημοπρασία, σύμφωνα με το ABC News.

4. Η Kate Winslet έπαθε υποθερμία στα γυρίσματα

Και όχι πνευμονία όπως λένε οι επίμονες φήμες.

5. Και έφτυσε τον Cal αυτοσχεδιαστικά

Το αρχικό πλάνο ήταν πως η Rose θα κάρφωνε τον Cal (Billy Zane) με μία φουρκέτα, όμως η Winslet πρότεινε πως το να φτύσει τον αρραβωνιαστικό της στη μούρη θα ήταν καλύτερη στιγμή και ο Cameron συμφώνησε.

6. Και γλίτωσε παρατρίχα τον πνιγμό

Πιάστηκε το βαρύ της παλτό στη γνωστή πύλη λόγω της ορμής ενός κύματος και χρειάστηκε να το βγάλει για να μην πνιγεί.

7. Ο James Cameron πέρασε περισσότερο χρόνο στον Τιτανικό από τους επιβάτες του

Ο Cameron βούτηξε 12 φορές στο ναυάγιο. Συνολικά πέρασε περισσότερο χρόνο στον Τιτανικό από τους πραγματικούς επιβάτες το 1912.


Photo by 20th Century-Fox/Getty Images

8. Τα χαλιά του σετ φτιάχτηκαν από τους κατασκευαστές του ίδιου του Τιτανικού

Κι όμως, ο James Cameron πήρε το χαλί από την ίδια εταιρεία που το έφτιαξε για τον πραγματικό Τιτανικό.

9. Το σενάριο περιλαμβάνει φράσεις αληθινών επιζώντων

«Να σε μαχαιρώνουν με χίλια μαχαίρια σε όλο σου το σώμα» είναι μία πραγματική φράση του δεύτερου αξιωματικού Charles Herber Lightoller, ενός εκ των επιζώντων της τραγωδίας.

10. Η μία ευκαιρία του James Cameron για μία σκηνή

Το Grand Staircase χτίστηκε έχοντας εξαρχής υπόψη ότι θα καταστραφεί. 90.000 γαλόνια νερού έπεσαν πάνω του και η ομάδα παραγωγής θα είχε μονάχα μία ευκαιρία βολής.

11. Ο Τιτανικός και το τέταρτο φουγάρο του

Στο πραγματικό πλοίο το τέταρτο φουγάρο δεν είχε συνδεθεί με τον χώρο του κλιβάνου. Ήταν απλώς αισθητική επιλογή. Ο Cameron ακολούθησε την ίδια.

12. Η αλλαγή στους ουρανούς με το cut του 2012

Ο νυχτερινός ουρανός απεικονίστηκε λανθασμένα στην αρχική κυκλοφορία της ταινίας. Ο Αμερικανός αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson επέμεινε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ένας πραγματικός χάρτης αστερισμών εκείνης της εποχής, ειδικά εφόσον είχε δοθεί τόσο μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Πράγματι ο Cameron άλλαξε το πλάνο του ουρανού για την επανέκδοση του 2012.

13. Η παραλίγο απόρριψη του My Heart Will Go On

Ο Cameron δεν ήθελε τραγούδια στην ταινία, παρά μόνο το μουσικό σκορ (η επιλογή του ήταν η Enya μάλιστα, η δημιουργός όμως απέρριψε την πρόταση). Όταν όμως ο σκηνοθέτης άκουσε το demo της Celine Dion ένιωσε πως η ταινία δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς αυτό.

14. Το αλκοόλ σώζει ζωές

O σεφ της ταινίας ήταν βασισμένος σε αληθινό επιβάτη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα επέζησε εξαιτίας της ποσότητας αλκοόλ που είχε καταναλώσει νωρίτερα. Ο Charles John Joughin, Αγγλοαμερικανός σεφ στο πλοίο, μέθυσε αρκετά για να κρατηθεί ζεστός και επέζησε στο κρύο νερό επί 2 ώρες μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

15. Το αληθινό Renault του Τιτανικού

Το αυτοκίνητο στον πραγματικό Τιτανικό ανήκε σε έναν Αμερικανό ονόματι William Carter από τον Bryn Mawr, ο οποίος επέζησε και αργότερα ζήτησε αποζημίωση από τη White Star Line για $5000.

16. Η Rose στη Santa Monica

Ο Jack είχε υποσχεθεί στη Rose να την πάει στην προβλήτα της Σάντα Μόνικα, όπου θα διασκέδαζε όσο ποτέ πριν. Αν προσέξει κανείς καλά τις παλιές φωτογραφίες της Rose, θα τη δει πάνω σε ένα άλογο, με την αποβάθρα της Σάντα Μόνικα να φαίνεται στο βάθος.

17. Το Pomeranian της ηλικιωμένης Rose

Το λευκό Pomeranian της ηλικιωμένης Rose παρουσιάζεται στην ταινία προς τιμήν των τριών Pomeranian που επιβίωσαν το ναυάγιο.


Photo by 20th Century-Fox/Getty Images

18. Η σανίδα της Rose ήταν μέρος του Τιτανικού

Το μέρος της πόρτας πάνω στη οποία επιβίωσε η Rose (όχι, ο Jack δεν θα ανέβαινε και εκείνος πάνω) ήταν αληθινό μέρος του πλοίου.

19. Η αναχώρηση του πλοίου γυρίστηκε ανάποδα

Η αναχώρηση του πλοίου γυρίστηκε αντίστροφα και την αναποδογύρισαν στο post-production.

20. Μία μεγάλη ανακρίβεια της ταινίας Τιτανικός

Ο Jack είπε στη Rose για την εμπειρία στο ψάρεμα ως παιδί στη λίμνη Wissota στο Wisconsin. Η λίμνη όμως σχηματίστηκε με την κατασκευή ενός φράγματος που ολοκληρώθηκε το 1917. Η καταστροφή του Τιτανικού έγινε το 1912.

21. Ο Tom Cruise θα μπορούσε να είχε παίξει τον Jack

Ο Tom Cruise, ο Brad Pitt kαι ο Jeremy Sisto του Clueless ήταν όλοι επιλογές για τον Jack Dawson. Ο Sisto μάλιστα είχε φτάσει στο στάδιο του screen test με τη Winslet.

22. Όπως και ο Matthew McConaughey

Είχε κάνει οντισιόν και το είχε αποκαλύψει η ίδια η Winslet το 2017 στο The Late Show with Stephen Colbert.

23. 50 μέλη του καστ κατέληξαν στο νοσοκομείο

Συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 9ης Αυγούστου 1996 στο Ντάρτμουθ της Νέας Σκωτίας και, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία του Χάλιφαξ, κάποιος είχε ρίξει στον αστακό PCP ή angel dust. Μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν ήταν ο Bill Paxton που είχε δηλώσει στο EW, «Τη μία στιγμή ήμουν καλά. Το επόμενο λεπτό ένιωσα τόσο άγχος που ήθελα να αναπνεύσω μέσα σε χάρτινη σακούλα. Ο Cameron ένιωθε το ίδιο». Όπως είπε ένας γιατρός, «οι άνθρωποι ήταν μαστουρωμένοι».

24. Ο Robert De Niro στον ρόλο του καπετάνιου

Ο ηθοποιός αρνήθηκε την πρόταση λόγω γαστρεντερικής λοίμωξης.

25. Planet Ice αντί για Τιτανικός

Το working title της ταινίας, ο τίτλος δηλαδή που χρησιμοποιεί πολλές φορές μία παραγωγή/ένα στούντιο για να μη διαρρεύσει ο αληθινός τίτλος της εκάστοτε ταινίες. Ο Τιτανικός λοιπόν ήταν για λίγο το Planet Ice.


Με αφορμή την 25η επέτειό της, η remastered έκδοση της πολυβραβευμένης ταινίας του James Cameron Τιτανικός επέστρεψε στους κινηματογράφους σε 3D.

Exit mobile version