10 μεγάλοι ποδοσφαιριστές που έχουμε ξεχάσει ότι έπαιξαν στην Ελλάδα
Μπορεί να έκαναν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν έπιασε στα γήπεδα της Super League.
- 10 ΙΟΥΛ 2022
Από το ελληνικό πρωτάθλημα έχουν περάσει χιλιάδες ποδοσφαιριστές από όλο τον πλανήτη. Από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ισπανία, το Μεξικό, ακόμη και το Πράσινο Ακρωτήριο. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Οι προσδοκίες, όμως, που είχαμε για εκείνους δεν ήταν μεγάλες. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και με τους 10 ποδοσφαιριστές της λίστας.
Πρόκειται για δέκα παίκτες διεθνούς φήμης που όχι απλά δεν επιβεβαίωσαν τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων αλλά, αν ρωτήσει κανείς σήμερα τους οπαδούς των ομάδων στις οποίες αγωνίστηκαν, ελάχιστοι από αυτούς θα τους θυμούνται. Ποιοι είναι, όμως, οι ποδοσφαιριστές της λίστας, τι καριέρα έκαναν πριν φτάσουν στην Ελλάδα και γιατί δεν κατάφεραν να πιάσουν στην Ελλάδα;
Eiður Guðjohnsen
Ο Ισλανδός striker είναι άδικο που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Κι αυτό γιατί δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων των «παλαίμαχων» ποδοσφαιριστών που ήρθαν στο ελληνικό πρωτάθλημα για τα τελευταία ένσημα, αλλά δυστυχώς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά με το που έφτασε στη χώρα.
Το καλοκαίρι του 2011 η ΑΕΚ έκανε το μεγάλο μπαμ και έκανε δικό της έναν επιθετικό που στο παρελθόν είχε φορέσει μεταξύ άλλων τη φανέλα της Τσέλσι και της Μπαρτσελόνα. Οι σοβαροί τραυματισμοί τους, όμως, στην Ελλάδα δεν του επέτρεψαν να δείξει τι μπορεί να κάνει, τελειώνοντας τη σεζόν με 10 εμφανίσεις και μόλις 1 γκολ.
Giuseppe Signori
Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Ισλανδό. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή το 2004, με τους οπαδούς του Γηραιού να τρέχουν ως το αεροδρόμιο Μακεδονία για να τον υποδεχτούν.
Εκείνος, όμως, δε φαίνεται πως είχε την ίδια όρεξη για μπάλα. Μπορεί να έφυγε από την Μπολόνια με 66 γκολ σε 142 ματς στη Serie A, ωστόσο με τον Ηρακλή έπαιξε σε μόλις 5 ματς και σημείωσε, μαντέψτε: 0 γκολ.
Dimitar Berbatov
Όποιον ποδοσφαιρόφιλο κι αν ρωτήσει κανείς, σίγουρα θα ξέρει τον Βούλγαρο επιθετικό. Άλλωστε δεν είναι και λίγα αυτά που κατάφερε στην καριέρα του. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Φούλαμ, Μονακό. Αυτοί είναι μόνο μερικοί σταθμοί της καριέρας του.
Ένας από τους τελευταίους ήταν και ο ΠΑΟΚ. Οι 16 εμφανίσεις και τα 4 γκολ έχουν κάνει πολλούς να ξεχάσουν πως ο Dimitar Berbatov έχει παίξει στα γήπεδα της Super League.
Óscar Cardozo
Ο διεθνής Παραγουανός επιθετικός έφτιαξε το όνομά του από τις φανταστικές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπενφίκα. 112 γκολ σε 177 ματς δεν είναι και λίγο πράγμα. Το καλοκαίρι του 2016 έφτασε στην Ελλάδα, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν θερμά έξω από τα γραφεία του συλλόγου στο Πασαλιμάνι, να πιστεύουν πως στο πρόσωπό του βρήκαν τον επόμενο μεγάλο striker της ομάδας. Μάταια, όμως. 22 ματς, 3 γκολ και πολλά – μα πολλά – δοκάρια. Ξεχάστηκε γρήγορα.
Joleon Lescott
Πρόκειται για έναν από τους πιο φημισμένους αμυντικούς που έχουν περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δε συνηθίζεται άλλωστε και κάθε μέρα μια ελληνική ομάδα να κάνει δικό της έναν ποδοσφαιριστή με 160 παιχνίδια και 2 τίτλους Premier League. To 2016 τον έφερε στο ΟΑΚΑ. Για μόλις 4 ματς. Ο αριθμός των συμμετοχών του τα λέει όλα.
Júlio César
Όχι δεν πρόκειται για τον μεσοεπιθετικό της ΑΕΚ που έμεινε στην ιστορία για τον γκολ του με φάουλ κόντρα στη Μίλαν στο Champions League της σεζόν 2006/07. Πρόκειται για τον Julio Cesar της Γιουβέντους και της Ντόρτμουντ που έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού το 1998. Τρεις συμμετοχές και ελάχιστες φωτογραφίες με την πράσινη φανέλα. Ποιος τον θυμάται άραγε μέχρι σήμερα;
Dragan Ćirić
Το καλοκαίρι του 1999 οι οπαδοί της ΑΕΚ έτρεξαν ενθουσιασμένοι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχτούν τον Dragan Ćirić, ο οποίος έφτανε στην Ελλάδα μετά από μια τριετία στην Μπαρτσελόνα. Η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή των Ελλήνων οπαδών φαίνεται πως τρόμαξε τον Σέρβο μεσοεπιθετικό, κάτι που φαίνεται και από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής. Ο ίδιος έπαιξε με τη φανέλα της ΑΕΚ σε 26 αναμετρήσεις και πέτυχε 10 γκολ. Ο πρώτος που πιάνει διψήφιο αριθμό γκολ στη λίστα.
Igor Bišćan
Ένα όνομα, μια ιστορία. O Κροάτης αμυντικός έφτασε στον Παναθηναϊκό ακριβώς μετά την κατάκτηση του Champions League με τη Λίβερπουλ. Ο αέρας νικητή, όμως, δεν έπνευσε στο ΟΑΚΑ, με τον ίδιο να μένει για δύο χρόνια, χωρίς να κατακτήσει κανένα τίτλο.
Dennis Rommedahl
Έφτασε στον Πειραιά για να αντικαταστήσει τον Luciano Galletti. Εκ του αποτελέσματος δεν φάνηκε πως τα κατάφερε ιδιαίτερα. Ο Δανός μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, μερικές εβδομάδες μετά την παρουσία του στο Μουντιάλ στη Νότια Αφρική. Όλοι είχαν επενδύσει πάνω του, εκείνος, όμως, είχε διαφορετικά σχέδια. 18 γκολ και μόλις 1 γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο «Καραϊσκάκης».
René van de Kerkhof
Plot twist. Ο τελευταίος της λίστας δεν έχει να κάνει με κανέναν από εννέα παραπάνω ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τον φημισμένο Ολλανδό δεξί εξτρέμ, ο οποίος το 1983 έφτασε στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία στην Αϊντχόφεν για να παίξει με τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης.
Η μεταγραφή τότε συζητήθηκε έντονα στη χώρα καθώς υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη της εθνικής Ολλανδίας με 47 συμμετοχές δίπλα στον Johan Cruyff και τον Johan Neeskens. Στην Αθήνα έμεινε για μια σεζόν, σημειώνοντας 23 συμμετοχές και 3 γκολ.