ΑΘΛΗΤΙΚΑ

11 στιγμές που οι Έλληνες φίλαθλοι ξέχασαν τι θα πει πολιτισμός

Αποδοκιμασίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατάρες την ώρα του ενός λεπτού σιγή, φωτιές και μπανάνες. Είμαστε γενικά, μια ωραία ατμόσφαιρα.

Παρακολουθώντας το τουρνουά ‘Diamonds Are Forever’, προς τιμήν του Δημήτρη Διαμαντίδη, ένιωσα για λίγο πως ο ελληνικός αθλητισμός κάνει ένα βήμα μπροστά, τιμώντας επιτέλους έναν σπουδαίο παίκτη όπως του αξίζει, διοργανώνοντας δηλαδή μια λαμπρή γιορτή με τη συμμετοχή κορυφαίων ομάδων.

Κι όμως, μέσα στο κλίμα συγκίνησης και χαράς, κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού βρήκαν την όρεξη να τραμπουκίσουν τον Κλαβέρ, αναγκάζοντάς τον να φύγει απ’ το ΟΑΚΑ με αστυνομική συνοδεία, επειδή τόλμησε να υπογράψει τελικά στην Μπαρτσελόνα και όχι στην ομάδα τους.

Κολλημένα μυαλά, τα οποία με προσγείωσαν στην πραγματικότητα. Κολλημένα μυαλά και κάφροι, υπάρχουν φυσικά σε κάθε ομάδα και κατά καιρούς μας έχουν χαρίσει πολύ χειρότερες στιγμές, προσθέτοντας διαρκώς νέες σελίδες ντροπής στο βιβλίο του ελληνικού οπαδισμού.

Φωτιές, βρισίδια, ιπτάμενα αντικείμενα, έλλειψη οποιασδήποτε άμιλλας, είναι μερικές μόνο απ’ τις μελανές στιγμές που κάνουν όποιον έχει στοιχειώδη αίσθηση αθλητικού πολιτισμού να κοκκινίσει από ντροπή.

Ξεχωρίσαμε 11 απ’ αυτές που έλαβαν χώρα μέσα στο γήπεδο και πραγματικά ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αποκλείσουμε κάποιες άλλες. Θέλαμε όμως να υπάρχει μια ποικιλία και να μην βγει μια λίστα με 11 φορές που ‘επιστήμονες’ απλά πλακώθηκαν μέσα στο γήπεδο. Έχουμε μεγαλύτερη φαντασία και περισσότερη ποικιλία από μερικές κλωτσιές.

Οι Έλληνες φίλαθλοι δεν αφήνουν τον τελικό των 200 μέτρων να αρχίσει

 

Πότε: 27 Αυγούστου 2004

Πού: OAKA, τελικός 200 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Ήταν ο τελικός που όλη η Ελλάδα περίμενε το χρυσό του Κώστα Κεντέρη. Μόνο που ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα έπρεπε να περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ μια μέρα πριν την έναρξη των αγώνων, απέφυγε τον έλεγχο ‘πέφτοντας απ’ τη μηχανή’ και φυσικά τιμωρήθηκε, μένοντας εκτός. Για τους Έλληνες φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο, έφταιγαν όλοι εκτός απ’ τον ίδιο τον αθλητή. Την ώρα του τελικού, αποδοκίμαζαν και φώναζαν διαρκώς “Ελλάς, Ελλάς”, προκαλώντας απανωτές άκυρες εκκινήσεις και τις διαμαρτυρίες του Φρέντερικς, αφού οι αθλητές δεν μπορούσαν να ακούσουν το αφέτη. Όταν η κούρσα επιτέλους έγινε κι ολοκληρώθηκε, αποδοκιμάστηκε και ο νικητής, Σον Κρόφορντ, γιατί φυσικά πάντα φταίνε οι κακοί ξένοι. Ήμουν μέσα στο συγκεκριμένο αγώνα και το μέγεθος της ντροπής που νιώσαμε γέμιζε 3 ΟΑΚΑ.

Ο Μαραντόνα μαθαίνει τι θα πει ελληνική φιλοξενία

 

Πότε: 6 Οκτωβρίου 1988

Πού: Τούμπα, πρώτη φάση του Κυπέλλου Ουέφα, ΠΑΟΚ-Νάπολι

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη, στήθηκε στο σημαιάκι του κόρνερ μπροστά απ’ τη Θύρα 4 κι έγινε δεκτός με σεβασμό και με όλα τα παραδοσιακά έθιμα της Τούμπας: βρισιές, μπουκάλια και λοιπά αντικείμενα, τα οποία προκάλεσαν την διακοπή του αγώνα και τις συστάσεις απ’ τα μεγάφωνα. Ποιος Μαραντόνα μωρέ τώρα.

Η μπανάνα στον Σαλίνο

 

Πότε: 16 Απριλίου 2014

Πού: Τούμπα, Ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Σ’ έναν αγώνα που ξεκίνησε με ψάρια στον πάγκο του Ολυμπιακού και διεκόπη αμέτρητες φορές λόγω μικρών και μεγαλύτερων εντάσεων, το κερασάκι στην τούρτα ήταν μία μπανάνα που προσφέρθηκε στον Σαλίνο απ’ την εξέδρα, σε μια εξαιρετική απόδειξη του γεγονότος ότι εκτός από κάφροι, είμαστε και τρομερά ρατσιστές. Ο -δικαίως- έξαλλος Σαλίνο την πέταξε πίσω στην εξέδρα κι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ υπερασπίστηκαν τα μέτρα ασφαλείας, λέγοντας πως η μπανάνα πέρασε μέσα στο γήπεδο επειδή προφανώς θεωρήθηκε πως κάποιος σκόπευε να τη φάει. Τεράστιες στιγμές.

Οι τελικοί στο ΣΕΦ που δεν έλεγαν να τελειώσουν

 

 

Πότε: 2010 και 2013

Πού: ΣΕΦ, τελικοί μπάσκετ Α1

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού χάρισαν 2 φορές μέσα σε 4 χρόνια το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό χωρίς να επιτρέψουν στον τελικό να ολοκληρωθεί. Αντικείμενα, καπνογόνα, φωτιές στον πάγκο, εμετικά πανό για τον Διαμαντίδη, εκκενώσεις του γηπέδου και οριστικές διακοπές, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια των παικτών που παρακαλούσαν τον κόσμο να ηρεμήσει και να τους αφήσει να παίξουν. Γιατί προφανώς απαγορεύεται μια ομάδα να σε κερδίσει καθαρά μέσα στο παρκέ και να φύγει χωρίς να ανοίξει μύτη. Τουλάχιστον στους περσινούς τελικούς κάτι φάνηκε να αλλάζει προς το καλύτερο.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ βρίζουν τη γυναίκα του Ντούσαν

 

Πότε: 25 Ιανουαρίου 2004

Πού: Γήπεδο Άνω Λιοσίων, Αγώνας Πρωταθλήματος, ΑΕΚ-Ηρακλής

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει επιστρέψει στον πάγκο της ΑΕΚ και μια μεγάλη μερίδα των οπαδών της, κι ιδιαίτερα των οργανωμένων, δεν θέλει καν να τον βλέπει. Φυσικά, είναι αποφασισμένη να δείξει ότι δεν το θέλει, και με λόγια και με πράξεις. Όλη η σεζόν κυλάει εφιαλτικά για τον προπονητή, ο οποίος ακούει τα εξ αμάξης και φτάνει στο σημείο μέχρι και να παίξει ξύλο με τους οπαδούς, στο αεροδρόμιο κι έξω από εστιατόριο που διατηρούσε στην Κηφισιά. Στον αγώνα με τον Ηρακλή, οι οπαδοί βρίζουν χυδαία τη γυναίκα του κι ο Μπάγεβιτς δεν αντέχει άλλο, φεύγοντας στο ημίχρονο. Γιατί ως γνωστόν, όταν έχεις κόντρα με κάποιον, το πιο αντρίκειο είναι να τα βάλεις με τη γυναίκα, τα παιδιά, τους γονείς κι όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Το ρομαντικό τετ α τετ Σηφάκη – τρελαμένου οπαδού

 

Πότε: 29 Αυγούστου 2009

Πού: Καυτατζόγλειο Στάδιο, Αγώνας Πρωταθλήματος, Ηρακλής-Άρης

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ένας οπαδός των γηπεδούχων μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ανενόχλητος, κόλλησε την μούρη του σε αυτή του εμβρόντητου Σηφάκη, άρχισε να τον βρίζει χυδαία και του έριξε κι ένα χαστούκι. Όλα αυτά, μπροστά στα μάτια ενός άνδρα ασφαλείας του γηπέδου, ο οποίος απλά παρακολουθούσε άπραγος, πριν αποφασίσει να επέμβει αρκετά δευτερόλεπτα αργότερα.

“Λιέτουβα, Λιέτουβα”

 

Πότε: 2 Ιουλίου 1995

Πού: OAKA (τι έχει ζήσει κι αυτό το γήπεδο), Τελικός Ευρωμπάσκετ, Γιουγκοσλαβία-Λιθουανία

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Εντάξει, μια διαιτητική εύνοια η Γιουγκοσλαβία την είχε. Λογικό λοιπόν οι Έλληνες φίλαθλοι να πάρουν το μέρος της Λιθουανίας στον τελικό και να το εκδηλώσουν κιόλας με συνθήματα και ιαχές “Λιέτουβα, Λιέτουβα”. Μέχρι εδώ, όλα καλά, τίποτα το μεμπτό. Τα παράξενα άρχισαν στο φινάλε, όταν η Λιθουανία διαμαρτυρήθηκε άδικα για μία απόφαση του διαιτητή κι οι παίκτες της αρνούνταν να βγουν στο παρκέ για την ολοκλήρωση του τελικού. Ο κόσμος στήριξε αυτή την απόφαση και παρότρυνε τους Λιθουανούς να παραμείνουν στον πάγκο, σε μια απ’ τις πιο μελανές στιγμές των Ευρωμπάσκετ που ανάγκασε μέχρι και τον Φίλιππο Συρίγο να εξοργιστεί.

Η Ριζούπολη

 

Πότε: 11 Μαΐου 2003

Πού: Ριζούπολη, Αγώνας Πρωταθλήματος, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Ο Ολυμπιακός βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω απ’ τον Παναθηναϊκό και θέλει νίκη με 2 γκολ διαφορά για να περάσει πρώτος. Πριν το παιχνίδι, το γήπεδο θυμίζει ζούγκλα. Επιθέσεις στους παίκτες των πρασίνων στη φυσούνα, αντικείμενα, κλίμα τρομοκρατίας, σε μια απ’ τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία του δύσμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου. Όσα έγιναν εκτός τηλεοπτικής κάμερας στα αποδυτήρια, παραμένουν μυστήριο και περνάνε σιγά-σιγά στη σφαίρα του μύθου. Έκτοτε, η Ριζούπολη αποτελεί το κορυφαίο ορόσημο βίας και χουλιγκανισμού, με τη φράση ‘νέα Ριζούπολη’ να ακούγεται ουκ ολίγες φορές.

Ο κερασμένος φραπές στον Μαυρογενίδη

 

Πότε: 12 Ιανουαρίου 2003

Πού: Λεωφόρος, Αγώνας Πρωταθλήματος, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Οι φίλοι του ΠΑΟ, σε μια σπάνια κίνησης καλής θέλησης κι ένδειξης φιλοξενίας, κέρασαν τον Δημήτρη Μαυρογενίδη έναν φρεσκότατο καφέ. Φυσικά, επειδή ο καφές παραήταν καλός απλά για να το πιει, εφάρμοσε το μότο της διαφήμισης Ζουγανέλη και λούστηκε.

Ασέβειες σε ενός λεπτού σιγή

 

 

Πότε, Πού: Δυστυχώς, τόσες πολλές φορές και σε τόσα πολλά γήπεδα που το Sport24 έγραψε ολόκληρο αφιέρωμα επί του θέματος.

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Η χειρότερη στιγμή ήταν όταν το 1999, σε ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, οι φίλοι των πρασίνων δεν σεβάστηκαν το ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιλτιάδη Μαρινάκη, χρησιμοποιώντας το εμετικό σύνθημα για τα θύματα της Θύρας 7. Κάτι ανάλογο πάντως, έχει γίνει κι άλλες φορές, όταν φίλοι της ΑΕΚ δεν σεβάστηκαν τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ που δολοφονήθηκαν και έβριζαν την Αστυνομία, ή όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του Γκάρι Σπιντ.

Και ξύλο σε αγώνες γυναικών έχουμε, γιατί όχι;

 

Πότε, πού: Για ακόμη μια φορά, το σκηνικό έχει συμβεί πολλές φορές για να θεωρηθεί μεμονωμένο.

Πώς διδάχτηκε πολιτισμός: Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ημιτελικός του Final 4 χάντμπολ γυναικών διεκόπη λόγω άγριων επεισοδίων, όταν κουκουλοφόροι χρησιμοποίησαν κράνη και πυροσβεστήρες δημιουργώντας εφιαλτική ατμόσφαιρα. Εκτός από το χάντμπολ γυναικών, επεισόδια έχουμε δει και σε αγώνες μπάσκετ και βόλλεϊ γυναικών, με αντικείμενα και φτυσιές προς τις αθλήτριες αλλά και αισχρούς χαρακτηρισμούς εναντίον τους. Ευρώπη.

Exit mobile version