ΑΘΛΗΤΙΚΑ

22 θλιβερές αθλητικές ενδείξεις ότι έχεις γεράσει

Αλήθεια είναι ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα από απόφαση της Κιμ Καρντάσιαν για ενίσχυση οπισθίων. Αν στερεώσεις τα χρόνια όμως, μπορεί να απελπιστείς.

Δάφνες πρωτοτυπίας δεν διεκδικούνται. Το πρωτεύον συστατικό μίας ιδέας υπάγεται στο ότι πρόκειται για θεωρία. Ως εκ τούτου, η ιδέα που υπήρχε για την ανάδειξη της σχετικότητας του χρόνου μέσα από την καθημερινότητα, η οποία δε σε αφήνει να δεις ότι μεγαλώνεις, είναι μία πρωτότυπη ιδέα, αλλά ουσιαστικά είναι η δευτερολογία της πρωτότυπης ιδέας της σχετικότητας του χρόνου, η οποία θα ήταν αυτόφωτη αν δεν υπαγόταν στην πρωτότυπη ιδέα του μετρήσιμου χρόνου, η οποία επίσης θα ήταν εκπληκτικά μοναδική αν δεν υπήρχε χρόνος.

Πρόκειται για την αθλητική έκδοση μίας σειράς από προτάσεις, που αν δεν έχετε πάρει χαμπάρι έχουν ως εξής: ο Μακόλεϊ Κάλκιν, ο ήρωας της ταινίας ‘Μόνος στο Σπίτι’, είναι όσο χρόνων είναι η μάνα του στην ταινία. Με αυτήν τη λογική κατά νου, οι παρακάτω προτάσεις ενισχύουν τη μελαγχολία του χρόνου που περνά.

> Ο Νίκος Γκάλης είναι 15 χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι ήταν ο Κώστας Πολίτης στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Είναι απίστευτο ότι ο Πολίτης ήταν μόλις 45 ετών τότε, έμοιαζε τουλάχιστον 20 χρόνια μεγαλύτερος ή ίσως αυτό να ισχύει υπό την οπτική των 35άρηδων-40άρηδων τώρα.

> Από το Ευρωμπάσκετ του ’87 έχουν περάσει 30 χρόνια. Αν αφαιρέσεις 30 χρόνια από τότε που συνέβη, θα διαπιστώσεις ότι τη συγκεκριμένη χρονιά η Τζένη Καρέζη έπαιξε μόλις στη δεύτερη ταινία της (τη ‘Θεία από το Σικάγο’).

> Ο Πύρρος Δήμας κατέκτησε το τέταρτο ολυμπιακό του μετάλλιο το 2004. 13,5 χρόνια πίσω, ο Πύρρος Δήμας δεν είχε πάρει καν το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (Βαρκελώνη, 1992).

> Η χρονιά που η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο Παναθηναϊκό Στάδιο στον τελικό με τη Σλάβια Πράγας, με τη χρονιά που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Γενεύη στον τελικό με τη Σαραγόσα, αθροίζουν ένα χρόνο λιγότερο από την απόσταση του θριάμβου του ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα.

> Η Βραζιλία δεν είχε φτάσει καν στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1950, αν μετρήσεις αντιστρόφως πόσα χρόνια έχουν περάσει από τη ‘βασίλισσα χωρίς στέμμα’ του Μουντιάλ της Ισπανίας, το 1982.

> Από το τελευταίο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ το 1990, έχουν περάσει τόσα χρόνια, που αν τα αφαιρούσες θα παρατηρούσες ότι θα βρισκόμασταν στον Νοέμβριο της σεζόν που πήρε το πρώτο πρωτάθλημά της (1963-64) με τον Μπιλ Σάνκλι προπονητή, μόλις 6ο από τα 18 που έχει κατακτήσει συνολικά. Δεν είχε πάρει, επίσης, κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο και δεν είχε παίξει σε ευρωπαϊκό τελικό. Επίσης, δεν είχε κατακτήσει ακόμα το Κύπελλο Αγγλίας.

> Από το δεύτερο πρωτάθλημα της Μπάγερν Μονάχου, δε, έχουν περάσει τόσα χρόνια που θα έπρεπε να προσθέσεις 11 για να τη δεις να κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα (1932, 1969).

> Από τον θάνατο του Ντράζεν Πέτροβιτς έχουν περάσει τόσα χρόνια που, αν ζούσε, θα ήθελε λιγότερα από 5 έτη για να φτάσει την ηλικία στην οποία πέθανε.

> Από το παλιότερο παγκόσμιο ρεκόρ στο στίβο, της Τσεχοσλοβάκας Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα στα 800μ. το 1983, το αραχνιασμένο 1.53.28, έχουν παρέλθει 34 χρόνια. Αν τα αφαιρέσεις από το 1983, μένουν 1949, δηλαδή τότε που η εθνική μπάσκετ πήρε το πρώτο μετάλλιό της σε Ευρωμπάσκετ που έγινε στο… Κάιρο, δηλαδή εκεί που μόλις πέντε χρόνια πριν βρισκόταν η… διορισμένη κυβέρνηση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

> Η πρώτη φορά που άκουσα την έκφραση ‘αραχνιασμένο ρεκόρ’ αφορούσε στα 8,90μ. που έκανε ο Μπομπ Μπίμον στο μήκος, το 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Για να σπάσει το ρεκόρ έπρεπε να περάσουν 23 χρόνια και να έρθει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο, τότε που ο Μάικ Πάουελ πήδηξε στα 8,91μ. (και ο Καρλ Λιούις έκανε πέντε άλματα πάνω από 8,70μ.!!!). Τα 23 χρόνια είναι πολλά. Αλλά από το ρεκόρ του Πάουελ έχουν περάσει τρία περισσότερα, δηλαδή έχουμε κλείσει τα 26. Βεβαίως, υπήρχαν τα 8,97μ. που έκανε ο Πεντρόσο, αλλά το άλμα δεν ήθελαν οι Αμερικανοί να νικήσει διότι είναι Κουβανός ήταν άκυρο.

> Η πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε το 1991, με την ομάδα μπάσκετ να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης. Όλα τα μέλη της τώρα έχουν μεγαλύτερη ηλικία από την ηλικία που είχε η πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία συνολικά (46 χρόνων).

> Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2005, όταν η Εθνική μπάσκετ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, τώρα πάνε στην Α’ Γυμνασίου.

> Του χρόνου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, η απόσταση που θα χωρίζει τον τελικό της Δυτικής Γερμανίας με την Ολλανδία στο Μουντιάλ της Γερμανίας, το 1974, θα είναι ίδια με την απόσταση που θα χωρίζει τη συγκεκριμένη διοργάνωση από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία, το 1930!

> Να και ένα άλλο: αν αφαιρέσεις τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ο Παναθηναϊκός πήγε στον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Άγιαξ, το 1971, θα βρεθείς στο 1925, δηλαδή το έτος ίδρυσης του Ολυμπιακού!

> Ο Ντομάντας Σαμπόνις, που παίζει στο ΝΒΑ με τους Ιντιάνα Πέισερς, γεννήθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1995, που ο μπαμπάς του έφαγε τα λυσσακά του στον αξιομνημόνευτο τελικό με τους Γιουγκοσλάβους.

> Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε να πάρει πρωτάθλημα 26 χρόνια, μέχρι που το κατέκτησε το 1993. Σε δύο χρόνια από το πρώτο πρωτάθλημα της εποχής Φέργκιουσον συμπληρώνεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με μπόνους ότι η Λίβερπουλ ($γαμ$^$#*) έχει συν ένα χρόνο που δεν έχει πάρει το πρωτάθλημα.

> Τα παιδιά που γεννήθηκαν τη χρονιά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε την ανατροπή με την Μπάγερν στον τελικό του Champions League στη Βαρκελώνη και που η Ζαλγκίρις κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, τώρα είναι ενήλικα. Απαξάπαντα πλην των Δεκεμβριανών.

> Εφόσον βγάλεις τα χρόνια από τις δύο κεφαλιές του Ζινεντίν Ζιντάν επί των Βραζιλιάνων, το 24ωρο του δράματος του Ρονάλντο, θα φτάσεις στη χρονολογία που βγήκε στους κινηματογράφους το ‘Αποκάλυψη Tώρα’ με τον Μάρλον Μπράντο, που σημαίνει ότι ο Μπράντο ήταν ακόμα ζωντανός.

> Η απόσταση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1970, του πρώτου που έδειξε η ελληνική τηλεόραση, από τη Μικρασιατική Καταστροφή βγάζει άθροισμα ένα χρόνο περισσότερο από αυτό του διαστήματος που το χωρίζει από την παρούσα μέρα.

> Αν αφαιρέσεις τα χρόνια που υπάρχει ελληνική τηλεόραση και προσθέσεις 15, θα βρεθείς μπροστά στη χρονολογία που έγινε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

> Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη, καθώς δεν πρόκειται για καζούρα, αλλά η αντίστροφη μέτρηση από το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ μέχρι σήμερα μας οδηγεί στον τελικό του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ με τον Άγιαξ. Συν, η Χούντα έχει ακόμα δύο χρόνια ζωής.

> Εικοστό δεύτερο και τελευταίο, για να… καώ: Η αφαίρεση της χρονιάς που γεννήθηκαν με τα χρόνια που έχουν περάσει βγάζει ότι… ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στα τελειώματά του αλλά δεν είχε τελειώσει ακόμα, δεν είχε ανακαλυφθεί το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Euro, ενώ είχαν δοθεί μόλις 17 βραβεία Όσκαρ. Ζούσαν ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ,  ενώ ο Μαχάτμα Γκάντι δεν είχε ολοκληρώσει το αριστούργημά του, που ήταν η απελευθέρωση της Ινδίας από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Οι ατομικές βόμβες δεν είχαν πέσει ακόμα, η Ελισάβετ δεν είχε παντρευτεί τον Κάρολο και, αν και είχε γίνει το ‘Όσα Παίρνει ο Άνεμος’, η Βίβιαν Λι δεν είχε ερμηνεύσει την Μπλανς ΝτιΜπουά.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Carlo Fumagalli)

Exit mobile version