6 εξωφρενικές ιστορίες μεταγραφών του ελληνικού μπάσκετ που δεν έγιναν ποτέ
- 27 ΙΟΥΝ 2020
Η ιστορία των μεταγραφικών σίριαλ χτίζεται όχι μόνο από τους παίκτες που καταλήγουν να φορέσουν τη φανέλα της αγαπημένης σου ομάδας, αλλά κι από εκείνους που, τουλάχιστον στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, χρίζονται φαβορί, αλλά και από εκείνους που διαπραγματεύονται, γελάνε, πίνουν κρασί με παράγοντες και στο τέλος λένε “ευχαριστώ πολύ, αλλά ΟΧΙ”. Αυτές είναι οι ‘παραλίγο’ μυθικές ιστορίες μεταγραφών του ελληνικού μπάσκετ.
Drazen Petrovic / Charles Barkley, Παναθηναϊκός
Δυο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες, που προβάλλουν μοναδικά την ευμάρεια των ομάδων της A1 κατά τη δεκαετία του ’90. O θρύλος του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ είχε προσεγγισθεί από τον Stojko Vrankovic για να έρθει στον Παναθηναϊκό και να παίξει δίπλα στον Νίκο Γκάλη. Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής του, έκανε τον Petrovic το πιο μυθικό ‘What If’ του ελληνικού μπάσκετ.
Ο Barkley ήταν για τον Παύλο Γιαννακόπουλο το δεύτερο μέρος ενός ‘πειράματος’ που είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν με τον Dominique Wilkins. Θα τον έφερνε στην Ελλάδα για διακοπές, θα τον δελέαζε με την προοπτική ενός τίτλου (που δεν κατάφερε να πάρει ποτέ) και θα του χάριζε και ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Φημολογείται πώς ο Barkley είχε υπογράψει προσύμφωνο και είχε δώσει το λόγο του στον τότε πρόεδρο του Παναθηναϊκού, αλλά την τελευταία στιγμή προτίμησε να μείνει στους Rockets και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο NBA. O Γιαννακόπουλος δεν έκατσε να σκάσει. Υπέγραψε τον Dejan Bodiroga. Ήταν ξεκάθαρα, το καλύτερο του ‘λάθος’.
Arvydas Sabonis, ΑΕΚ
Απλά τα πράγματα. Είμαστε στο 1989 και ο Μάκης Ψωμιάδης κάνει κουμάντο στην μπασκετική ΑΕΚ. Θέλει να πάρει τον Λιθουανό σταρ Sabonis, πάει στην ομοσπονδία μπάσκετ της Λιθουανίας και τον ζητάει. Ο ίδιος μάλιστα, λέει on camera πως έχει συμφωνήσει και με τον ίδιο τον παίκτη για να παίξει στην ΑΕΚ και όχι στους Blazers που τον ήθελαν τότε. Αγαπούλα Arvydas, δεν κράτησες το λόγο σου…
Τoni Kukoc / Manu Ginobili, Ολυμπιακός
Είμαστε στο καλοκαίρι του 1999, ο Ολυμπιακός έχει χάσει ένα πρωτάθλημα μέσα στο σπίτι του και η χρονιά του three-peat μοιάζει ήδη με μακρινό όνειρο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης κάνει ρελάνς και κλείνει τον Dino Radja και επιφυλάσσει μια ακόμα ‘βόμβα’ στους οπαδούς του Ολυμπιακού: λέγεται Toni Kukoc και περνάει σκληρά ζόρια στους παρηκμασμένους Chicago Bulls. Το ‘πόκερ’ των προσφορών περιλάμβανε αστρονομικά ποσά και ο Κροάτης φόργουορντ, σύμφωνα με το Sport24.gr, το σκεφτόταν πολύ σοβαρά να ρίξει άγκυρα στο λιμάνι. Τι χάλασε; Ο Ολυμπιακός του έδινε μονοετές συμβόλαιο, εκείνος ζητούσε κάτι παραπάνω.
Στη συνέχεια, οι Πειραιώτες στράφηκαν σε ένα ιδιαίτερα χαρισματικό, ανερχόμενο γκαρντ, τον Αργεντινό Manu Ginobili. Δεν τον ήθελαν απλά. Συμφώνησαν μαζί του! Η συμφωνία προέβλεπε buy-out για το ΝΒΑ που έφτανε στα 750.000 δολάρια. Τι χάλασε τη δουλειά; Η Κίντερ Μπολόνια, που του προσέφερε χαμηλότερο buy-out (500.000 δολάρια), με τον Αργεντινό να ζητάει από τον Σωκράτη Κόκκαλη να ρίξει τις απαιτήσεις του και να ‘ματσάρει’ την προσφορά των Ιταλών. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αρνήθηκε και τα υπόλοιπα είναι (ένδοξη) μπασκετική ιστορία.
Kobe Bryant, Ολυμπιακός(;)
Καλοκαίρι του 2008 και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι καταβάλλουν εξωπραγματικά ποσά για να κλείσουν πρωτοκλασάτους παίκτες και να κάνουν τον Ολυμπιακό ξανά μεγάλο. Μετά το deal με τον Josh Childress, μια πληροφορία στα όρια του αστικού μύθου, έκανε λόγο για πρόταση του Ολυμπιακού προς τον Kobe Bryant ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για δυο χρόνια! Η θρυλούμενη πρόταση περιλάμβανε και σοφέρ, μπάτλερ, ακόμα και ένα γιοτ με ολοκληρωμένο πλήρωμα. Η ιστορία έγραψε πως ο ‘Black Mamba’ έμεινε στο Los Angeles και κατέκτησε δυο ακόμα πρωταθλήματα.