8 ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Ελλάδα και μπήκαν φυλακή
- 3 ΑΥΓ 2022
Την ίδια ώρα, όμως, το ποδόσφαιρο υπήρξε κατάρα για πολλούς αθλητές. Τα χρήματα, η δόξα, η αναγνωρισιμότητα έκαναν πολλούς ποδοσφαιριστές να χάσουν το μυαλό τους και να στραφούν σε περίεργα και παράνομα μονοπάτια. Ναρκωτικά, ξυλοδαρμοί, στημένα ματς. Οι περιπτώσεις είναι πολλές τόσο εντός, όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ας τις δούμε αναλυτικά:
Nikola Malbaša
Πρόκειται για την πρόσφατη υπόθεση και εκείνη που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αφιερώματος. Ο Σέρβος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ κατά τη σεζόν 2006/07, καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για απόπειρα δολοφονίας ενός 47χρονου πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα, ο πρώην αριστερός μπακ της Ένωσης αλλά και της Παρτιζάν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον συμπατριώτη του, μαχαιρώνοντάς τον μέσα στο αυτοκίνητο και προκαλώντας του σοβαρά τραύματα, επειδή του χρωστούσε χρήματα. Εκείνος βέβαια, ακόμη μέχρι σήμερα, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως γνωρίζει πολύ καλά το θύμα και ότι είναι επί χρόνια φίλοι. Η εισαγγελία, μάλιστα, αιτήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών, η οποία, όμως, δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο και τώρα πια και οι δυο πλευρές ετοιμάζουν έφεση.
Raúl Bravo
Όταν έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, όλοι μιλούσαν για εκείνον. Άλλωστε δεν έρχεται και κάθε μέρα στην Ελλάδα αμυντικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στους Πειραιώτες έμεινε για τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας 63 συμμετοχές στη Super League, το Champions League και το Κύπελλο Ελλάδας. Ύστερα επέστρεψε στην Ισπανία, ωστόσο, το 2014 ήρθε ξανά στη χώρα μας, για λογαριασμό αρχικά της Βέροιας και μετέπειτα του Άρη.
Ο ίδιος σταδιακά χάθηκε από τα φώτα της διασημότητας. Το όνομά του, όμως, κυκλοφόρησε και πάλι τόσο στα ελληνικά όσο και στα ισπανικά μέσα όταν το 2019 συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για ένα τεράστιο σκάνδαλο στημένων αγώνων στην Ιβηρική χερσόνησο.
Εκείνος, όμως, πλήρωσε τελικά την εγγύηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος έως ότου γίνει η δίκη. Το καλοκαίρι του 2021 αποφάσισε να επιστρέψει στη δράση για λογαριασμό της τοπικής ομάδας της περιοχής της Βαλένθια, Πέγκο.
Sergio Koke
Άλλος ένας Ισπανός της λίστας. Ο Ισπανός επιθετικός αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος από τους οπαδούς του Άρη που τον έκαναν «σημαία». Η άστατη εξωγηπεδική ζωή και τα πολλά πειθαρχικά παραπτώματα, δεν του επέτρεψαν να δείξει ό,τι αξίζει στο γήπεδο.
Μέσα σε όλα αυτά, τον Νοέμβριο του 2019, όντας πια μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, συνελήφθη από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, με την κατηγορία πως ήταν μέλος κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.
Ο Koke κατηγορήθηκε για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ δεν ορίστηκε και ποσό εγγύησης για την αποφυλάκισή του. Μεταξύ των κρατούμενων ήταν και ο αδερφός του. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη τελικά αποφυλακίστηκε 20 μήνες αργότερα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως είναι πολύ χαρούμενος που θα δει ξανά την οικογένειά του.
Amaechi Ottiji
Ο Νιγηριανός επιθετικός δοξάζεται ως θρύλος μέχρι σήμερα στην Παναχαΐκή και τον Ιωνικό. Το ταλέντο, το εκτόπισμα αλλά και το πάθος που έβγαζε στο γήπεδο, τον έκαναν αγαπητό σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους της χώρας. Την ίδια ώρα, όμως, ο Amaechi Ottiji έκρυβε ένα πολύ σκοτεινό κομμάτι του εαυτού του. Αυτό των ναρκωτικών.
Τον Αύγουστο του 1993 και, ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, η είδηση ότι συνελήφθη για κατοχή 26,5 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης έσκασε σαν βόμβα στην Ελλάδα. Ο ανακριτής αποφάσισε την προφυλάκισή του, ωστόσο, ο Νιγηριανός συνέχισε κανονικά την καριέρα του.
Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1997, συνελήφθη μαζί με εννιά ακόμη συμπατριώτες για κατοχή 545 γραμμαρίων ηρωίνης. Το 2003 τελικά πέθανε σε ηλικία μόλις 33 ετών, ύστερα από πυροβολισμό στην Κολομβία, κατά τη διάρκεια αγοραπωλησίας ναρκωτικών.
Dănuț Lupu
Η υπόθεση του Ρουμάνου ποδοσφαιριστή συντάραξε την ποδοσφαιρική επικαιρότητα της χώρας, στις αρχές των 90s. Όπως αποδείχτηκε, ο Dănuț Lupu, ο οποίος είχε φτάσει στην Ελλάδα με την προοπτική να γίνει το μεγάλο αστέρι των Πρασίνων, υπήρξε μέλος ενός σκληρού κυκλώματος συμπατριωτών του και Ελλήνων διαρρηκτών που είχαν ρημάξει τα νότια προάστια της Αττικής.
Η αποκάλυψη της δράσης του έγινε ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας στο σπίτι του. Εκεί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, βρέθηκαν εκατοντάδες κλοπιμαία, τα οποία για να μεταφερθούν, έπρεπε να ναυλωθούν οχτώ φορτηγά.
Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στη χώρα, με τους οπαδούς των αντιπάλων του Παναθηναϊκού να φωνάζουν σε κάθε ματς «Πού είναι ο κλέφτης». Τελικά εκείνος ήταν στη φυλακή. Εκεί παρέμεινε για δυόμιση μήνες.
Αφού αποφυλακίστηκε, παρέμεινε στην Ελλάδα για τρία χρόνια, φορώντας τη φανέλα της Κορίνθου και του ΟΦΗ. Έπειτα γύρισε στη Ρουμανία και σημείωσε εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Ραπίντ Βουκουρεστίου, κλέβοντας τις εντυπώσεις.
Igor Sypniewski
Ο Πολωνός επιθετικός έβγαλε μάτια με τις εμφανίσεις του στον Παναθηναϊκό, την Καβάλα και τον ΟΦΗ. Αφότου αποχώρησε από την Ελλάδα, όμως, η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Τον Οκτώβριο του 2007 και ενώ είχε μόλις αποσυρθεί από την ενεργό δράση, σε ηλικία μόλις 22 ετών, επιτέθηκε κατά της μητέρας του και ενός αστυνομικού που προσπάθησε να τον συλλάβει.
Στη φυλακή παρέμεινε τελικά 13 μήνες. Κατά τη διάρκεια της αποφυλάκισής του δήλωσε: «Είμαι αλκοολικός, είναι μία ασθένεια όπως όλες οι άλλες. Νιώθω πάντως δυνατός, πιστεύω μπορώ να τα καταφέρω. Εδώ και αρκετό καιρό έχω σταματήσει να πίνω».
Nicki Bille Nielsen
Ο πρώην επιθετικός του Πανιωνίου, ο οποίος πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα της Βιγιαρεάλ σε έναν αγώνα, θεωρούταν ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα της Δανίας, ωστόσο η εξωγηπεδική του συμπεριφορά του έκοψε τα φτερά.
Ο Nicki Bille Nielsen κατηγορήθηκε πως έσπασε τη μύτη ενός παίκτη με γροθιά, απείλησε νοσοκόμα και ποδηλάτη με αεροβόλο και πιάστηκε αρκετές φορές για χρήση κοκαΐνης και άλλων ουσιών.
Παράλληλα, βρέθηκε στη φυλακή του Μονακό για έναν μήνα επειδή είχε χτυπήσει τη σύντροφό του και μια γυναίκα που προσπάθησε να τη βοηθήσει. Τέλος, τον Ιούνιο του 2019 τραυμάτισε 5 ανθρώπους στην Κοπεγχάγη, όταν έπεσε με το πολυτελές αυτοκίνητό του πάνω σ’ ένα φανάρι.
Λάκης Σοφιανός
Η ζωή του θα μπορούσε να είναι ταινία. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα αλλά παράλληλα και ένας από τους μεγαλύτερους «αλήτες» των ελληνικών γηπέδων. Σε τέτοιο βαθμό που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συμπαικτών και αντιπάλων του, κάθε φορά που έφτανε σε τετ-α-τετ έφτυνε τον αντίπαλο τερματοφύλακα ή του έριχνε χώμα για να μη βλέπει και να σκοράρει.
Μετά από μια επιτυχημένη αλλά παράλληλα πολυτάραχη καριέρα, αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Γερμανία για να γίνει προπονητής. Εκεί τα πήγε πολύ καλά, μάζεψε πολλά λεφτά και ύστερα από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα. Στο τρένο του γυρισμού, όμως, άγνωστοι του επιτέθηκαν, του έκλεψαν τα χρήματα και τον έσπρωξαν στις ράγες, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα του χέρι.
Η ψυχολογία του τότε πήρε την κάτω βόλτα και έμπλεξε με κλοπές, ναρκωτικά και φυλακές. Το 1989 τελικά αποφάσισε, μην αντέχοντας άλλο τη ζωή που έκανε, να βάλει τέλος στη ζωή του στις φυλακές Κορυδαλλού.