ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISS
PROFILE

Αλεξάντερ Γερεμέγεφ: Ο θρίαμβος της θέλησης

Από μια περίπτωση που έμοιαζε ξοφλημένη, ο Σουηδός επιθετικός του Παναθηναϊκού εξελίχθηκε στον μπροστάρη μιας ποδοσφαιρικής επανάστασης.

Ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού φέτος στο πρωτάθλημα είναι ο Φώτης Ιωαννίδης με εφτά γκολ σε 14 αγώνες και 908 λεπτά συμμετοχής. Έως και το ματς του Βόλου τη δεύτερη θέση με τέσσερα γκολ μοιράζονταν οι Σεμπάστιαν Παλάσιος των 890 λεπτών και Άντραζ Σπόραρ των 434. Πλέον μαζί τους είναι και ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ των… 57 λεπτών.

Μάλιστα, αν εξαιρεθούν τα πέναλτι μπορεί να καμαρώνει ότι σε λιγότερο από μία ώρα έχει καταφέρει να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, καθώς από τα εφτά γκολ του Ιωαννίδη τα τέσσερα είναι από την άσπρη βούλα.

«Δεν ξέρω αν έρχομαι ακριβώς από τον πάγκο. Έρχομαι από ακόμα πιο πίσω…», αστειεύτηκε ο Γερεμέγεφ, μετά το τέλος του αγώνα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Ευστοχότατο σχόλιο. Ακόμα και ο πάγκος είναι πολυτέλεια έως τώρα για τον Σουηδό επιθετικό, που έχει πετύχει τα δύο προηγούμενα γκολ του σε 8 λεπτά συμμετοχής με τον ΠΑΟΚ και σε 21’ με τον Ατρόμητο.

Προφανώς τα 4 γκολ σε μόλις 57 λεπτά είναι μια εξωπραγματική επίδοση, που εκ πρώτης όψεως οφείλεται και στην τύχη, αλλά δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη μόνο αυτή. Μαρτυράει και κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε νούμερα. Την πνευματική ετοιμότητα του Γερεμέγεφ, ο οποίος περιμένει τις ευκαιρίες του με παροιμιώδη υπομονή, δίχως να δυστροπεί και να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα, όπως δήλωσε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

«Δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη με λίγο χρόνο, να είναι πάντα έτοιμος και ουσιαστικός. Δουλεύει πολύ καλά και με μεγάλη υπομονή περιμένει τον χρόνο του», είπε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες ότι εφεξής η δεύτερη επιλογή στη θέση «9» ενδέχεται να μην είναι ο Σπόραρ.

Η αλήθεια είναι ότι είτε ο Γιοβάνοβιτς διαχειρίζεται με απόλυτη μαεστρία σε ψυχολογικό επίπεδο τη σχέση του με τον παίκτη, είτε αυτός είναι η επιτομή του πράου και συγκαταβατικού ανθρώπου. Διότι το λογικό θα ήταν ο πρώτος σκόρερ και κορυφαίος παίκτης του σουηδικού πρωταθλήματος το 2022 να βγάζει στοιχειώδη έστω γκρίνια για τον σχεδόν πλήρη παραγκωνισμό του σε μια ομάδα ενός κάθε άλλο παρά ευυπόληπτου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Γερεμέγεφ κατάγεται από μια κωμόπολη κοντά στο Γκέτεμποργκ, ονόματι Κουνγκσμπάγκα και ξεκίνησε την καριέρα του στην Έργκριτε, που όπως και η Χάκεν εδρεύει στο Γκέτεμποργκ. Στα 22 του δεν ήταν καν μέλος της πρώτης ομάδας. Είχε υποστεί αρκετούς τραυματισμούς που καθυστέρησαν ή «πάγωσαν» την εξέλιξη του. Η θέση του μάλιστα ήταν κεντρικός χαφ. Σε ένα παιχνίδι της β’ ομάδας της Έργκιτε με την αντίστοιχη της Μάλμε ο προπονητής του Tomas Östlund είχε τη φαεινή ιδέα να τον βάλει επιθετικό και αυτό ήταν το διαβατήριο του για την πρώτη ομάδα. Ο Γερεμέγεφ έβαλε 5 γκολ σε αυτό το ματς και πίστεψε ότι το status του στην Έργκριτε θα άλλαζε θεαματικά. Τίποτε τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ο Östlund έφυγε και οι επόμενοι δύο προπονητές δεν τον πίστεψαν καθόλου.

Το έκανε ο αντ’ αυτών ο τεχνικός της Κβίντινγκ, ομάδας β’ κατηγορίας όταν αφίχθη εκεί ο Γερεμέγεφ το 2014, ύστερα από 8 χρόνια στην Έργκριτε. «Ήθελα να αποδείξω ότι είχαν κάνει λάθος. Τίποτα δεν μπορούσε να με αποκαρδιώσει, πάντα είχα πίστη στον εαυτό μου και πάντα πίστευα ότι θα κάνω καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και οι τραυματισμοί και η έλλειψη πίστης από κάποιους σε μένα ήταν εμπόδια που με έκαναν πιο δυνατό. Ακόμα και τώρα είναι κίνητρο μου να αποδεικνύω ότι κάποιοι άνθρωποι με ζύγισαν λάθος», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Υπό την καθοδήγηση του Bosko Orovic, ο Γερεμέγεφ άρχισε να μπαίνει στο χάρτη του σουηδικού ποδοσφαίρου, σε ηλικία 24 ετών. Με 14 γκολ και έξι ασίστ σε 21 συμμετοχές πρωταθλήματος, ήταν επόμενο να προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδας μεγάλης κατηγορίας. Η Χάκεν ήταν αυτή που ενδιαφέρθηκε, αλλά η εκτόξευση μαζί της θα αργήσει οχτώ χρόνια. Ο Γερεμέγεφ θα κάνει αισθητή την παρουσία του στη μεγάλη κατηγορία και το 2016 θα μεταγραφεί σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, τη Μάλμε. Εκεί τα πράγματα θα ζορίσουν.

Θα κάνει μία γεμάτη σεζόν, αλλά το 2018 δεν θα βρει το χρόνο που θέλει και η Χάκεν θα δώσει μισό εκατ. ευρώ για να τον πάρει πίσω. Ένα χρόνο αργότερα η Ντιναμό Δρέσδης θα διπλασιάσει το ποσό για να τον κάνει δικό της, ούτε η Zweite Liga όμως θα αποδειχτεί Ιθάκη του. Ακολουθεί ένα ακόμη αποτυχημένο πέρασμα ως δανεικός από την Τβέντε και τον Ιανουάριο του 2021 η παλιά «αγάπη» θα τον καλέσει ξανά, επιδεικνύοντας σπάνια αφοσίωση στο πρόσωπό του. Ήταν μία από τις πιο εμπνευσμένες επιλογές στην ιστορία της Χάκεν, που το 2021 θα δώσει άλλα 400.000 ευρώ για να τον επαναπατρίσει. Ένα χρόνο αργότερα θα κατακτήσει το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της, με τον Γερεμέγεφ να σκοράρει 22 φορές σε 27 συμμετοχές και να αναδεικνύεται MVP του πρωταθλήματος.

Ήταν τότε που ο Παναθηναϊκός έκανε scouting σε παίκτες από σκανδιναβικές λίγκες και οι άνθρωποί του ξαφνιάστηκαν όταν ενημερώθηκαν ότι η ρήτρα παραχώρησής του πρώτου σκόρερ στο σουηδικό πρωτάθλημα ήταν μόνο 270.000 ευρώ. Ιδιαίτερα οικονομικό ήταν και το τριετές συμβόλαιο με τον παίκτη (100.000 ευρώ ετησίως), που είναι παράξενο πάντως ότι δέχτηκε να πάει πρώτα δανεικός για έξι μήνες στον Λεβαδειακό.

Εκεί δεν κατάφερε να βοηθήσει στη σωτηρία της ομάδας, αλλά ο Γερεμέγεφ δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε «rookie της χρονιάς». Θέλει το χρόνο του, είναι της υπομονής και αυτή που επέδειξαν τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο ίδιος φαίνεται πια ότι τους οδηγεί σε μια win-win κατάσταση.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.