Μπαρτσελόνα: Η μεγάλη επιστροφή της Λα Μασία
Στη μετά Bartomeu εποχή η Μπαρτσελόνα αρχίζει ξανά να θυμάται ότι το φυτώριο της υπήρξε ανέκαθεν το ευ ζην της.
- 11 ΣΕΠ 2023
Διαφημίστηκε δικαίως ως μία από τις σημαντικότερες πτυχές της επιτυχίας της Μπαρτσελόνα. Κυρίως ως ο καθρέφτης του jogo bonito και της επανάστασης του τίκι-τάκα που ξεκίνησε ο Pep Guardiola από τη Βαρκελώνη. Η περίφημη Λα Μασία δεν θα χάσει ποτέ τη λάμψη της, ως το ποδοσφαιρικό λίκνο του Xavi, του Andres Iniesta, των Puyol, Piquet, Busquets, Thiago, Fabregas, του ίδιο του Guardiola και φυσικά του Goat Leo Messi.
Ωστόσο δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που η ποδοσφαιρική Ακαδημία της Barca θεωρούνταν παρηκμασμένη – σχεδόν «νεκρή». Η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει να παράγει νέους παίκτες με τα απαιτούμενα πρότυπα, η προπονητική φιλοσοφία είχε παραμείνει σχεδόν στάσιμη και ο σύλλογος φαινομενικά ακολουθούσε διαφορετικό δρόμο. Πληρώνοντας υπεραξίες σε αγορές παικτών (με αποκορύφωμα τους Coutinho, Dembele), προσφέροντας ασύλληπτα σε μέγεθος συμβόλαια (ο Busquets είχε φτάσει να αμείβεται με 17 εκατ. ευρώ ετησίως) και επιδεικνύοντας έλλειψη υπομονής στους νέους παίκτες, που δεν έβρισκαν χώρο και χρόνο να εξελιχθούν.
Ήταν ένα ακόμη στοιχείο της εποχής Josep Maria Bartomeu που παραλίγο να γονατίσει και εξακολουθεί να ταλανίζει τον σύλλογο. H χαοτική περίοδος του τέως προέδρου άφησε πίσω της συντρίμμια σε όλα τα επίπεδα, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγική διαδικασία. O Joan Laporta (επαν)εξελέγη με σύνθημα και την «αναγέννηση» της Μασία το Μάρτιο του 2021. Και πράγματι οι τροχοί στην Ακαδημία του συλλόγου έχουν τεθεί ξανά σε κίνηση.
Οι Gavi και Alejandro Balde έχουν εδραιώσει εδώ και καιρό τη θέση τους στην πρώτη ομάδα. Αμφότεροι 19 ετών, εντάχθηκαν στο φυτώριο στα 11 και 8 χρόνια τους αντίστοιχα. Ο Gavi είναι βασικός και στην Εθνική Ισπανίας και η αξία του υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ από το transfermarkt. Έχει ήδη 100 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα (6 γκολ / 13 ασίστ) και 23 με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του! Διεθνής (με 5 συμμετοχές για την ώρα) είναι και ο αριστερός μπακ με καταγωγή από τη Γουινέα Μπισάου. Η αξία του αντιστοιχεί σε 50 εκατ. ευρώ, πάντα βάσει των μεθόδων αξιολόγησης του transfermarkt.
H Μπαρτσελόνα θα χτίσει πάνω τους για χρόνια αν μείνουν μακριά από σοβαρούς τραυματισμούς. Και φυσικά πρόθεση της είναι να χτίσει πάνω και στο παιδί – θαύμα Lamine Yamal, που στα 16 χρόνια του έχει ανακαθορίσει τη θεωρία για το τι μπορεί να έχει πετύχει κάποιος στο ποδόσφαιρο έως τα 16 χρόνια του. Ο Yamal έχει ήδη τρεις συμμετοχές ως βασικός στο φετινό πρωτάθλημα και στο 4-3 με τη Βιγιαρεάλ ήταν ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του αγώνα. Κλήθηκε μάλιστα και στην Εθνική Ισπανίας για τα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου και αν χρησιμοποιηθεί θα σπάσει το ρεκόρ του Gavi ως ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ με τη φανέλα της Φούρια Ρόχα (17 χρόνων και δύο μηνών).
Εκτός όμως από τον ενθουσιασμό που έχει δημιουργήσει ο πιτσιρικάς με τις αφρικάνικες ρίζες, υπάρχει και έκδηλη ανησυχία για αυτούς που έχουν επωμιστεί την ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) «ανατροφή» του. Η δυσκολία για τον προπονητή του είναι να διακρίνει πόση ευθύνη πρέπει και μπορεί να φέρει στους ώμους του σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο της καριέρας του.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχει αποδειχτεί ότι το να είσαι «ο νέος» σούπερ σταρ, δεν είναι κάτι που γενικά λειτουργεί καλά. Μόνο η Μπάρτσα το έχει δει αυτό με τον Ansu Fati και παλαιότερα με τον Ισραηλινό Gai Assulin, που είχε διαφημιστεί ως «νέος Messi».
Ο Gavi, ο Balde και ο Lamine έχουν επαναφέρει τη Μασία στο επίκεντρο της κουβέντας των «μπλαουγκράνα» οπαδών, αλλά και της στόχευσης του συλλόγου. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι νεαροί παίκτες που αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες και να πιστοποιήσουν ότι το project έχει επιστρέψει στις σωστές, στέρεες βάσεις. Τρεις εξ’ αυτών είναι ο δεξιός μπακ Hector Fort, ο αμυντικός χαφ Pau Prim και ο επιθετικός Marc Guiu, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί τον Ιούνιο στο φιλικό με τη γιαπωνέζικη Βίσελ Κόμπε του Juan Mata πλέον.
Η Μπαρτσελόνα είχε επτά παίκτες στη βασική ενδεκάδα και άλλους τρεις στον πάγκο στους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 και το 2011. Μπορεί να απέχει πολύ πια απ’ αυτά τα επίπεδα – μαζικής παραγωγής – ωστόσο μοιάζει πια δεδομένο ότι ο κορυφαίος μηχανισμός παραγωγής ταλέντων στον κόσμο έχει επανέλθει για τα καλά.
Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.