2021, Elise Amendola/AP Photo
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα από την Emma Raducanu

Στα 18 της χρόνια, θριάμβευσε στο US Open. Όλοι μιλούν για το next big thing του αθλήματος. Η ζωή πλέον δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια για το κορίτσι που γεννήθηκε για να παίζει τένις.
Ένα αστείο εσωτερικής κατανάλωσης που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα στον βρετανικό Τύπο είναι ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους Βρετανούς αστέρες χρειάστηκαν από αρκετά μέχρι πολλά χρόνια για να κάνουν το μπαμ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και, κατ’ επέκταση, να γίνουν γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάτι που δεν ισχύει για τη συμπατριώτισσά τους, Emma Raducanu.

Η 18χρονη τενίστρια χρειάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες για να κατακτήσει την Αμερική και να μάθει όλος ο πλανήτης το όνομά της, το οποίο συνδέεται πλέον με το μέλλον του γυναικείου τένις.

Η Emma Raducanu κατέκτησε το πρώτο της Grand Slam, διαγράφοντας μία φανταστική πορεία στο US Open χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ, επικρατώντας στον τελικό της Leylah Fernandez. Νωρίτερα, στα ημιτελικά, είχε αποκλείσει τη δική μας Μαρία Σάκκαρη. 

Πλέον, μετά τον θρίαμβό της στο US Open, φιγουράρει στο Νο23 της παγκόσμιας κατάταξης -στα προκριματικά ήταν στο Νο150-, ενώ εκτός από το τρόπαιο, κέρδισε και τους ακόλουθους τίτλους, σπάζοντας ρεκόρ δεκαετιών και γράφοντας ιστορία: Η Raducanu έγινε η πρώτη Βρετανή από το 1977 και τη Virginia Wade, που κατέκτησε Grand Slam, καθώς και η νεαρότερη τενίστρια μετά τη Maria Sharapova το 2004 στο Wimbledon που σημείωσε μία τόσο σημαντική νίκη σε τόσο μικρή ηλικία. 

Μία γνωριμία με το next big thing του αθλήματος κρίνεται απαραίτητη. 

Με τη ρακέτα στο χέρι από τα 5 της


2021, Seth Wenig/AP Photo

Η Emma Raducanu γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2002 στο Τορόντο του Καναδά. Η μητέρα της είναι Κινέζα και ο μπαμπάς της Ρουμάνος. Όταν ήταν μόλις δύο χρονών μετακόμισαν στο Λονδίνο, όπου ζει μέχρι σήμερα – έχει και καναδική και βρετανική υπηκοότητα, ενώ μιλάει αγγλικά και μανδαρινικά.

Ήταν πέντε ετών όταν κράτησε για πρώτη φορά ρακέτα στα χέρια της. Ξεκίνησε να παίζει τένις στο Bromley Academy του Bromley, αλλά αυτό δεν της ήταν αρκετό. Ο αθλητισμός της άρεσε πολύ. Ήταν όμως ντροπαλό παιδί.

Οι γονείς της, κυρίως ο πατέρας της, την ενθάρρυναν να πειραματιστεί με διάφορα αθλήματα (από ιππασία μέχρι σκι) ακόμα και με τον χορό (έκανε κάποια χρόνια μπαλέτο), αλλά και το motocross – έτσι σήμερα, δηλώνει μεγάλη fan της Formula 1. 

Το τένις ωστόσο ήταν πάντα η σταθερά της. Δεν το εγκατέλειψε ποτέ και μετά από όλες αυτές τις δοκιμές, αποφάσισε ότι αυτό ήταν το άθλημα που ήθελε να ακολουθήσει. «Καθώς ξεκίνησα να κερδίζω στο τένις, σε τουρνουά του Σαββατοκύριακου, οι υπόλοιπες δραστηριότητες δεν μπορούσαν προχωρήσουν και έτσι συγκεντρώθηκα στο τένις», έχει αναφέρει η ίδια.

Στα 16 της, λοιπόν το 2018 δηλαδή, ξεκίνησε η επαγγελματική της διαδρομή στον χώρο με συμμετοχές από τοπικά τουρνουά μέχρι όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Μεγάλο ταλέντο στο τένις, μαθήτρια πρότυπο στο σχολείο


2021, Frank Franklin II/AP Photo

Οι ικανότητες της Emma Raducanu δεν εξαντλούνται στο χωμάτινο τερέν. Υπήρξε μαθήτρια πρότυπο, καθώς τελείωσε το σχολείο με άριστα ενώ διακρινόταν πάντα στα μαθηματικά και τα οικονομικά. Διαχειρίστηκε με τρομερή ισορροπία τις σπουδές και το πάθος της για το τένις. 

Για εκείνην, η εκπαίδευση είναι σπουδαίο προσόν. «Για μένα, η εκπαίδευση είναι σπουδαίο πράγμα. Κρατά το μυαλό μου σε εγρήγορση και με προκαλεί να γίνω καλύτερη από κάθε άποψη» έχει δηλώσει στην The Sun, τονίζοντας ότι το σχολείο τη βοήθησε πολύ στην πορεία της στο τένις: «Έχοντας όλα αυτά τα εφόδια, μπορώ να αξιοποιώ περισσότερες πληροφορίες και να είμαι πιο ευρηματική στο γήπεδο».

Η εμφάνιση στο Wimbledon ήταν η προθέρμανση για τον θρίαμβο στο US Open

Ο δρόμος για την κατάκτηση του US Open είχε ανοίξει ήδη από τον Ιούλιο, όταν η Emma συμμετείχε στο Wimbledon. Το όνομά της συζητιόταν έντονα και πολλοί έκαναν λόγο για το παιδί θαύμα που θα έκανε τη μεγάλη ανατροπή, καθώς κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τέταρτο γύρο – λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε αποφάσισε τελικά να αποσυρθεί, βάζοντας την υγεία πάνω από το άθλημα.  

Παρά την απόσυρσή της κατόρθωσε να κλέψει τις εντυπώσεις και να σπάσει μερικά ρεκόρ: έγινε η νεαρότερη Βρετανή στις «16» του Wimbledon, αλλά και η νεότερη Βρετανή που έφτασε στον τέταρτο γύρο του τουρνουά, κάτι που είχε να συμβεί από το 1959.

Λέγεται ότι ο διάσημος Βρετανός τενίστας Sir Andy Murray, ο οποίος στο παρελθόν την είχε προπονήσει περιστασιακά, έμεινε έκπληκτος με τις επιδόσεις της στο Wimbledon, ενώ ο Liam Gallagher τη χαρακτήρισε ουράνιο ταλέντο σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Gary Lineker απλά απολαυστική και ο Marcus Rashford δήλωσε υπερήφανος ως Βρετανός για την πορεία της. 

Με τον Murray πάντως συνδέεται και με έναν ακόμα τρόπο, εκτός από τον προφανή, το τένις: Ο προπονητής της είναι ο πεθερός του και θρυλικός τενίστας, Nigel Sears, ο οποίος έχει κερδίσει τρεις φορές το Grand Slam.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: «Η Emma γεννήθηκε για να παίζει τένις. Το πόσο μακριά θα φτάσει εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια. Εγώ προσπάθησα να την κάνω να πιστέψει ότι sky is the limit. Νομίζω ότι εν μέρει τα έχω καταφέρει». 

Emma Raducanu, η νέα εμμονή της Βρετανίας


2021, Elise Amendola/AP Photo

Όχι, μόνο επειδή κέρδισε το US Open. Όχι, μόνο επειδή είναι το νέο μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου τένις. Η Βρετανία παραληρεί με την Emma Raducanu και για τον εφηβικό ενθουσιασμό της, το ειλικρινές χαμόγελο, την ταπεινότητα με την οποία χειρίστηκε τη σπουδαία νίκη της, αλλά και την αδυναμία που τρέφει στους γονείς της για τους οποίους μιλούσε σχεδόν σε ολόκληρη την εκ βαθέων συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά τον θρίαμβό της (Δεν μπόρεσαν να τη δουν εν δράσει λόγω των δρακόντειων μέτρων που ισχύουν στις ΗΠΑ για τα αεροπορικά ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας).

«Μιλάω συνέχεια με τους γονείς μου όλες αυτές τις ημέρες. Αγωνιούσαν και εκείνη μαζί μου. Ήθελαν πραγματικά να μάθουν πώς είμαι και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο μου είναι να μην τους έχω εδώ μαζί μου. Θα τους άρεσε να είναι εδώ και να μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί, και να βιώσουν τα ίδια συναισθήματα με εμένα. Αλλά ξέρετε, παρακολουθούν από το σπίτι και είναι πολύ υπερήφανοι. Τον μπαμπά μου είναι δύσκολο να τον ευχαριστήσει κάποιος, αλλά τα κατάφερα σήμερα».

Μιλώντας στο BBC, αποκάλυψε ότι έλαβε συγχαρητήριο γράμμα από τη βασίλισσα Ελισάβετ, το οποίο όπως είπε θα το κορνιζάρει.

Συγχαρητήρια της απέστειλαν επίσης ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge, William και Kate, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας Boris Jonshon, που εξήρε την «εξαιρετική ικανότητα, ψυχραιμία και κουράγιο» της.

Αν και έχουν περάσει μόλις λίγα 24ωρα από τη στιγμή που σήκωσε ψηλά το μεγαλύτερο τρόπαιο της μέχρι τώρα, σύντομης πορείας της, η δημοφιλία της Emma Raducanu έχει εκτοξευθεί εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.

Ο λογαριασμός της στο Instagram μετρά αισίως 1,6 εκ. followers (αυξήθηκαν κατά 38%, όπως διαβάζουμε στην Guardian), το πρώτο της μεγάλο εξώφυλλο είναι ήδη έτοιμο (ποζάρει στη βρετανική Vogue του Οκτωβρίου), ενώ δεν είναι λίγα τα sports brands που την έχουν βάλει ήδη στο στόχαστρό τους για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες.

Μπορεί κάποιοι να βλέπουν σε εκείνη την πρώτη δισεκατομμυριούχο Βρετανή sports star, η ίδια πάντως βλέπει τον κόσμο και το μέλλον της με την αθωότητα και τρυφερότητα της ηλικίας της: «Είμαι απλά ένα κορίτσι 18 χρονών. Δεν ξέρω ποιο είναι το μέλλον μου. Ξέρω όμως ότι θα αδράξω όποια ευκαιρία μου δώσει η ζωή για να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου». 

Exit mobile version