Gerald Herbert / AP
PROFILE

Elena Rybakina, η νέα αυτοκράτειρα του τένις

Η 23χρονη αθλήτρια από το Καζακστάν έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κέρδισε το Wimbledon. Τώρα, όλο το μέλλον είναι μπροστά της.

Στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας της, η Elena Rybakina από το Καζακστάν κέρδισε την Τυνήσια Ons Jabeur και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο Grand Slam στο Wimbledon. Παρά την τεράστια επιτυχία της, η 23χρονη παρέμεινε ψύχραιμη και δεν πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη της. Η ηρεμία της ήταν τόσο εμφανής που μέχρι και η αντίπαλός της, η οποία φημίζεται για τις εκρήξεις της, δήλωσε ότι θέλει να τη μάθει πώς να πανηγυρίζει.

Η μόνη στιγμή που η Elena Rybakina «έσπασε», ήταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το τέλος του ματς, όταν και αναφέρθηκε στους γονείς της που ζουν μόνιμα στη Μόσχα.

Αφού αρχικά επεσήμανε πως δεν μπορούσαν να βρίσκονται μαζί της εξαιτίας του πολέμου, δήλωσε πως είναι σίγουρη πως την παρακολούθησαν και ότι θα είναι περήφανοι για εκείνη. Στη συνέχεια δάκρυσε και απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους, αστειευόμενη: «Να, συναίσθημα δεν θέλατε;».

Ποια είναι η ιστορία της 23χρονης τενίστριας, πώς ήταν τα παιδικά της χρόνια στη Μόσχα, γιατί στα 19 της αποφάσισε να αλλάξει χρώματα και να αγωνιστεί με εκείνα του Καζακστάν και τι να περιμένουμε από εκείνη στο μέλλον;

Το όνειρο να κάνει καλλιτεχνικό πατινάζ που δεν πραγματοποιήθηκε

Η Elena Rybakina ήταν από μικρή ένα πολύ ψηλό κορίτσι. Το ύψος της, ωστόσο, της στάθηκε εμπόδιο στο πρώτο της μεγάλο αθλητικό όνειρο. Κι αυτό γιατί η ακαδημία στην οποία φοιτούσε της ζήτησε να αποχωρήσει, καθώς, όπως υποστήριξαν οι προπονητές της, ήταν «πολύ ψηλή για να κάνει καριέρα στο καλλιτεχνικό πατινάζ». Εκείνη απογοητεύτηκε. Το ίδιο δε συνέβη, όμως, και με τον πατέρα της, ο οποίος αγαπούσε το τένις.

Στην ηλικία των έξι ετών, λοιπόν, η σημερινή νικήτρια του Wimbledon μεταπήδησε στο τένις και από τότε δεν το άφησε ποτέ. Ο δρόμος, όμως, για την κορυφή ήταν γεμάτος αγκάθια. Χαρακτηριστικό είναι, όπως έχει δηλώσει η ίδια σε συνεντεύξεις της, πως έως την ηλικία των 15 δεν έκανε ατομικές προπονήσεις – όπως συμβαίνει συνήθως στις περιπτώσεις των μεγάλων τενιστικών ταλέντων – αλλά προπονούνταν μαζί με πολλά ακόμη παιδιά που ζούσαν στη Μόσχα.

Το ταλέντο της, ωστόσο, ξεχώρισε γρήγορα και όλα τα βλέμματα έπεσαν πάνω της. Τον Νοέμβριο του 2003 και σε ηλικία μόλις 14 ετών άρχισε να παίζει στο ITF Junior Circuit, ενώ πριν ξεκινήσει να αγωνίζεται με τις γυναίκες, έφτασε ως το Νο.3 στις νεάνιδες.

Και ενώ όλοι στη Ρωσία πίστευαν πως η χώρα έβγαλε ένα νέο μεγάλο ταλέντο, η Elena Rybakina αποφάσισε το 2019 να αλλάξει υπηκοότητα και να αγωνιστεί με τα χρώματα του Καζακστάν, της χώρας καταγωγής των γονιών της. Και μέχρι σήμερα δεν έχει μετανιώσει ούτε μία στιγμή την απόφασή της. 

Ο διπλωματικός πόλεμος για την Elena Rybakina

Ένας από τους ανθρώπους που έδειξε τον ενθουσιασμό του από την πρώτη στιγμή για το τρομερό επίτευγμα της Elena Rybakina, ήταν ο πρόεδρος του Καζακστάν, Kassym‑Jomart Tokayev. «Πέτυχε μια ιστορική νίκη στο εξαιρετικά υψηλού κύρους τουρνουά του Wimbledon. Συγχαίρω από καρδιάς αυτή την εξαιρετική αθλήτρια» σημείωσε στο Twitter, με εκατοντάδες ομοεθνών του να ακολουθούν το παράδειγμά του.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Καζακστάν στο τένις. Η χώρα διαθέτει μεγάλη παράδοση στην κωπηλασία και την πυγμαχία, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είχε δει κάποιον αθλητή της να λαμβάνει σε τέτοιο βαθμό τα φώτα της διασημότητας.

Την ίδια ώρα, η ρωσική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η νίκη της Elena Rybakina στον τελικό του Wimbledon είναι μια δικιά της επιτυχία. «Είναι η ρωσική σχολή, τελικά. Έπαιξε εδώ με εμάς για καιρό και μετά στο Καζακστάν» υποστήριξε ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τένις, Shamil Tarpishchev.

Το Καζακστάν, από την άλλη, αντικρούει αυτά τα επιχειρήματα, δηλώνοντας ότι εάν η τενίστρια παρέμενε με τα χρώματα της Ρωσίας, σήμερα το πιο πιθανό είναι να ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η 23χρονη έχει αναφερθεί στο ζήτημα, ενώ έχει πάρει γενναία θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Θέλω απλά να τελειώσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα. Να επικρατήσει η ειρήνη» δήλωσε μετά τον προημιτελικό στο Wimbledon.

Τέλος, όσον αφορά τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών από τη διοργάνωση, κατέληξε: «Δεν είναι κάτι που θέλεις να ακούς, γιατί πρόκειται για αθλητές. Ο καθένας μας θέλει να αγωνίζεται. Δεν επιλέγει κανένας το πού έχει γεννηθεί».