International Federation of Sport Climbing / Rhea Kang
ΚΟΣΜΟΣ

Elnaz Rekabi, η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ και εξαφανίστηκε

Τελευταία φορά, η Elnaz Rekabi εθεάθη στον τελικού του πρωταθλήματος αναρρίχησης στη Σεούλ. Από τότε, οι φόβοι για την τύχη της κλιμακώνονται.

«Μια γυναίκα αναρριχήτρια; – όλοι ξαφνιάζονται· δεν υπάρχουν άλλες αναρριχήτριες στην πατρίδα μου σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ενώ δε μου επιτρέπεται να προπονούμαι με τους άντρες», δήλωσε σε συνέντευξή της πριν μερικά χρόνια η Elnaz Rekabi, μιλώντας για τα έμφυλα εμπόδια που θέλει να ξεπεράσει. Το 2016 έγινε η πρώτη Ιρανή που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης, ενώ αθλητικά η κορύφωση ήρθε το 2021, με το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα IFSC.

Αλλά κανένα από αυτά τα επιτεύγματα δεν ήταν που έκανε γνωστό το όνομα της αθλήτριας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μυστηριώδης εξαφάνισή της μετά την Κυριακή και οι φόβοι για ένα ακόμη θύμα από τα χέρια του Ιράν.

Τις τελευταίες ώρες, το στόρι που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram της αθλήτριας Elnaz Rekabi επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα: «Ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσα», αναφέρει το κείμενο χωρίς συνοδεία φωτογραφίας. Η εξήγηση που παρατίθεται σε πρώτο πρόσωπο είναι ότι το χιτζάμπ τής έπεσε κατά λάθος από τη βιασύνη της στον αγώνα αναρρίχησης. «Το ντύσιμό μου ήταν άθελά μου προβληματικό».

Ωστόσο, τα πλάνα από τους τελικούς του πρωταθλήματος στη Σεούλ την Κυριακή (16/10) δείχνουν το αντίθετο: η Elnaz Rekabi πλησιάζει αποφασισμένη και ήρεμη τον τοίχο αναρρίχησης, αρνούμενη δήλωση σε δημοσιογράφο.

Το χιτζάμπ λείπει από την αρχή και, φυσικά, ήταν εν γνώσει της ότι αυτή η κίνηση αποτελεί πολιτικό statement που πρόκειται να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καταμεσής της κλιμακούμενης διαμαρτυρίας που εκτυλίσσεται στο Ιράν. Οι Ιρανές αθλήτριες υποχρεούνται –βάσει νόμου– να φορούν μαντίλα όταν εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνείς αγώνες.

Η ανάρτηση στον λογαριασμό της Elnaz Rekabi αναφέρει ότι βρίσκεται κανονικά στον δρόμο προς το Ιράν. Το ίδιο καθησυχαστική εμφανίζεται η Πρεσβεία του Ιράν στο Σεούλ, δηλώνοντας σφοδρή αντίθεση για όλα «τα ψέματα, τις ανακρίβειες και την παραπληροφόρηση» που έχει διαδοθεί. Η ανάρτηση, και πάλι, αντί να περιλαμβάνει τωρινή φωτογραφία της αθλήτριας, είχε στιγμιότυπο απονομής από τους προηγούμενους αγώνες στη Μόσχα, όπου η Rekabi είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Elnaz Rekabi παραμένει να μην έχει εμφανιστεί στην κάμερα από τη συμμετοχή της Κυριακής, χωρίς χιτζάμπ. Φίλοι της ίδιας παραδέχονται ότι δεν έχουν ακούσει νέα της από τότε, ενώ στοιχεία από έγκριτα διεθνή Μέσα αποκαλύπτουν το ομιχλώδες χρονικό, διασπείροντας τον φόβο για μια ακόμη περίπτωση κρατικής αγριότητας, μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini για τον ίδιο λόγο.

Τι γνωρίζουμε για την υπόθεση

Μετά τον αγώνα στη Σεούλ, τα ίχνη της Elnaz Rekabi χάνονται. Ενώ στην αρχή το πρόγραμμα έλεγε πως επρόκειτο να μεταβεί στην Τεχεράνη την Τετάρτη, μαζί με τα υπόλοιπα 10 μέλη της αθλητικής αποστολής, ανώνυμες πηγές που επικαλέστηκε το περσικό BBC αποκάλυψαν ότι η αθλήτρια βρέθηκε σε πτήση εσπευσμένα την Τρίτη για Τεχεράνη.

Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι το κινητό τηλέφωνο και το διαβατήριό της ίδιας είχαν κατασχεθεί. Αυτό, εάν επιβεβαιωθεί, απαντάει στην εξαφάνιση, όσο και στην ανάρτηση με το απολογητικό μήνυμα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το εάν η αθλήτρια παραμένει εντός συνόρων ή όχι. Παράλληλα, οι ιρανικές αρχές προσήγαγαν τον αδερφό της Davood Rekabi τη Δευτέρα το πρωί για αντίσταση κατά των αρχών. Πολλοί πιθανολογούν ότι ήταν ένα εργαλείο για άμεση πίεση στην αθλήτρια.

Αυτό που επίσης φημολογείται είναι ότι με το που φτάσει στο Ιράν, θα σταλεί απευθείας στις φυλακές Εβίν, όπου κρατούνται ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι και «είναι ασαφές τι συμβαίνει εκεί μέσα», όπως μετέδωσε η Rana Rahimpour από το δίκτυο του BBC (πριν λίγες μέρες, εξέγερση σε πτέρυγα κόστισε τη ζωή σε τέσσερις κρατούμενους). Το πιο ελπιδοφόρο αλλά μάλλον απίθανο σενάριο, λοιπόν, είναι η Elnaz Rekabi να κρύβεται οικειοθελώς, προσπαθώντας να βρει άσυλο πριν οδηγηθεί στο αυταρχικό Ιράν.