AP Photo/Francois Mori
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ένα τρελό, τρελό μεταγραφικό παζάρι

Η φετινή μεταγραφική περίοδος ήταν βγαλμένη από το Football Manager, με τις μετακινήσεις των Messi και Ronaldo να τράβηξαν τα φώτα σε ένα παράθυρο όπου είχαμε δομικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Όταν ο Lionel Messi, έχοντας πάρει επιτέλους τον πρώτο του τίτλο με την Αργεντινή, δάκρυζε στον αποχαιρετιστήριο λόγο του στη Βαρκελώνη, ήμασταν όλοι βέβαιοι ότι η μεταγραφική σεζόν του καλοκαιριού του 2021 θα ήταν η σεζόν της μεταγραφής του Messi στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Όσα ακολούθησαν της μεταγραφής αυτής και της υποδοχής του Μεσσία στο Παρίσι δημιούργησαν σε όλους μας την εντύπωση ότι τελικά αυτό που φάνταζε να είναι το «μεταγραφικό καλοκαίρι του Messi». Τελικά, αποδείχτηκε κάτι πολύ περισσότερο. Οι μεταγραφές των Ronaldo, Lukaku και Grealish σίγουρα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Μετακίνηση κεφαλαίων και μεταγραφές

Τώρα που πια η μεταγραφική περίοδος έκλεισε, διαγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια το πώς ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα μεταξύ των πρωταθλημάτων. Από τη μία είναι οι κορυφαίες ομάδες της Premier League που συνεχίζουν να δαπανούν χρήματα για ακριβές και καλές μεταγραφές. Δίπλα τους η μοναχική αλλά πάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν των Messi, Neymar και Mbappé.


©2021, Francois Mori/ Associated Press

Στην άλλη πλευρά και ολοένα πιο αποδυναμωμένο βρίσκεται το άλλοτε κραταιό δίπολο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα που φέτος αποδυναμώθηκαν ή τουλάχιστον σίγουρα δεν ενισχύθηκαν. Οι μεγάλες ιταλικές ομάδες παραμένουν σε μία στασιμότητα και σίγουρα πολύ μακριά από το πρώτο γκρουπ. H Μπάγερν σε μία δική της ποδοσφαιρική διάσταση βρίσκεται πάντα να αιωρείται εκεί ψηλά.

Η ρελάνς του Ronaldo

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις από κάποιον που έχει ζήσει τον Cristiano Ronaldo είναι η επιμονή του και η ανόθευτη δίψα του να γίνεται όλο και καλύτερος. Ακόμα και μετά τα 30. Ακόμα και μετά τα 35 του. Καλύτερος από αυτό που ήταν στα 28 του σίγουρα δεν είναι αλλά ομολογουμένως στα 36 του γνωρίζει καλά πώς να διατηρείται στην κορυφή.

Δεν είναι καθόλου απίθανο το πετρέλαιο όλης αυτής της υπερπροσπάθειας να ήταν και να είναι ο διαρκής ψυχροπολεμικού τύπου ανταγωνισμός του με τον Messi. Πηγαίνοντας στη Γιουβέντους ο Ronaldo ήθελε να συμπληρώσει το παλμαρέ του. Να γίνει ο τύπος που πήρε το Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες και μάλιστα από τρεις διαφορετικές χώρες. Δεν βρήκε όμως τη Γιουβέντους στα καλύτερά της. Απέτυχε.


©2007, Jon Super/ Associated Press

Η μεταγραφή του Messi στην Παρί τον θορύβησε. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μίας σειράς προβλημάτων που ούτως ή άλλως είχε. Η Γιουβέντους είναι σε φάση ενδοσκόπησης και ο ίδιος δεν θα μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο για πάντα. Πώς θα ήταν να βλέπει τον Messi να σηκώνει τον ερχόμενο καλοκαίρι το Champions League και ο ίδιος να κάθεται στον καναπέ;

Το διπλό σίριαλ

Η είδηση ότι ο Cristiano οδεύει προς τη Μάντσεστερ Σίτι έσκασε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά πρακτορεία. Η μεταγραφή ήταν πολύ κοντά στο να γίνει και οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ήταν έτοιμοι να κάψουν τις φανέλες με το όνομά του. Για την ακρίβεια κάποιοι πρόλαβαν και το έκαναν.

Το πράγμα όμως δε θα σταμάταγε εκεί. Εντός λίγων ωρών παρακολουθήσαμε τη Σίτι να αποσύρεται και άμεσα τη Γιουνάιτεντ να γίνεται το απόλυτο φαβορί στην κούρσα. Η μεγάλη επιστροφή τελικά έγινε και ο Cristiano επέστρεψε στην ομάδα που τον έκανε σούπερ σταρ.

Η ίδια ακριβώς στιγμή, οι φήμες σχετικά με τη μεταγραφή του Mbappé στη Ρεάλ Μαδρίτης οργίαζαν. Για κάποιες ώρες, δεν ήταν καθόλου απίθανο οι τρεις κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη (δύο από την παλιά και ένας από τη νέα φουρνιά) να άλλαζαν στέγη. Γεγονός που θυμίζει περισσότερο μεταγραφική περίοδο στο Football Manager και σίγουρα όχι πραγματικότητα.

Τελικά, η μεγάλη μεταγραφή δεν έγινε. Ο Γάλλος έμεινε στην PSG για να κάνει τριπλέτα με τον Messi και τον Neymar. Μπορεί να μην είδαμε μπροστά μας μεταγραφική περίοδο videogame, αλλά αυτή η ενδεκάδα μοιάζει βγαλμένη από το Pro.

Οι μεταγραφές των υπολοίπων

Οι μεταγραφές των Ronaldo και Messi και τα σενάρια για τον Mbappé επισκίασαν φαινομενικά μία σειρά άλλων πολύ σημαντικών και σίγουρα πολύ ουσιαστικών μεταγραφών. Η Τσέλσι με τους Saul και Lukaku μπροστά δείχνει τρομερά ενισχυμένη σε θέσεις που πόναγε πέρσι. Η Σίτι δεν κατάφερε να πάρει τον Kane ούτε τον Ronaldo. Έκλεισε όμως τον Grealish και παρέταξε την πιο ακριβή ενδεκάδα όλων των εποχών. Η Γιουνάιτεντ ενισχύθηκε ακόμα με Sancho και Varane.


©2021, Ian Walton/ Associated Press

Στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα είναι από τους χαμένους και οι μεταγραφές των Aguero και Depay δε δείχνουν ικανές να αντιστρέψουν την πορεία, ειδικά από τη στιγμή που την τελευταία μέρα αποφάσισαν να δώσουν στην Ατλέτικο τον Griezmann αντικαθιστώντας τον με τον ταπεινό Luuk De Jong της Σεβίλλης. Η Ρεάλ με τη σειρά της απέκτησε τους Alaba και το μεγαλύτερο γαλλικό ταλέντο μετά τον Mbappe, τον 18χρονο κεντρικό χαφ της Ρεν, Εduardo Camavinga.

Η Παρί τρομάζει κάθε αντίπαλο καθώς εκτός από τον Messi, έκλεισε και τον Ramos αλλά και τους Hakimi και Wijnaldum. Στην Ιταλία, η μεταγραφή που ξεχωρίζει είναι μάλλον εκείνη του Λοκατέλι στη Γιουβέντους.

Συνοπτικά

Μετά από 2 παράξενες χρονιές και με μεταγραφικές περιόδους που σίγουρα δεν εντυπωσίασαν, φέτος είχαμε μία επιστροφή στην κανονικότητα με μεταγραφές που αλλάζουν τη «γεωπολιτική» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και σίγουρα όχι μόνο μέσα στο γήπεδο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι μία ομάδα από Galacticos η παρουσία της οποίας σίγουρα θα φέρει νέο εμπορικό ενδιαφέρον. Η γιγαντομαχία των αραβικών κεφαλαίων με τη Σίτι θα δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον δίπολο.

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κορονοϊός, όπως έκανε και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης ζωής, επιτάχυνε εξελίξεις που είχαν μπει ούτως ή άλλως στις ράγες. Το άνοιγμα της ψαλίδας από τη μία και η πλήρης επικράτηση κεφαλαίων που έρχονται πλέον έξω από την Ευρώπη και κυρίως από τις αραβικές χώρες. Το μέλλον σίγουρα προβλέπεται πολύ ενδιαφέρον.

Exit mobile version