eurokinissi.gr
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γαλλία ’98: Όταν η Κροατία έδειξε πώς το κάνουν στα Βαλκάνια

Ένα αφιέρωμα στην ξέφρενη πορεία της αρμάδας του Σούκερ μέχρι τον ημιτελικό της Γαλλίας.

Ο Τιράμ φτάνει με την μπάλα λίγα μέτρα έξω από την αριστερή πλευρά της μεγάλης περιοχής της Κροατίας. Κόβει ταχύτητα και με το αριστερό του χέρι ζητά από τον Ανρί να τον πλησιάσει για να κάνουν το ένα-δύο. Ο Ανρί πλησιάζει. Ο Τιράμ πασάρει. Ένας Κροάτης αμυντικός κάνει τάκλιν, αλλά η μπάλα κάνει το χατίρι στους Γάλλους και στρώνεται ξανά στον Τιράμ, ο οποίος έχει πλέον απελευθερωθεί. Το δεξί μπακ των Γάλλων, χωρίς να το πολυσκεφτεί, σουτάρει με το αριστερό και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του ανυπεράσπιστου Λάντιτς. Αυτό ήταν το μόλις δεύτερο γκολ του Τιράμ στην καριέρα του με το εθνόσημο. Το πρώτο το είχε πετύχει 22′ νωρίτερα στην ίδια εστία.

Ο Λιλιάν Τιράμ, ο άνθρωπος που δεν σκόραρε ξανά στις συνολικά 142 εμφανίσεις του με τους ‘τρικολόρ’ (σε συλλογικό επίπεδο είχε πετύχει 10 γκολ σε 503 αγώνες) είναι ο βασικός υπαίτιος που η Εθνική Κροατίας το 1998 δεν διεκδίκησε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον τελικό κόντρα στην Βραζιλία. Αποτελεί το φάντασμα, το οποίο πρέπει να ξεπεράσει απόψε (11/7) η Κροατία πέρα από την Αγγλία για να σβήσει από την μνήμη της εκείνο το 2-1 και να περάσει στον τελικό της Κυριακής. Πριν, όμως, ο τότε αμυντικός της Πάρμα βρεθεί στο διάβα των Κροατών, οι σχεδόν γείτονες είχαν κάνει παραπάνω από όσα χρειάζονταν για ν’ αρχίσει να παραμιλά ο πλανήτης για τα ποδοσφαιρικά τους κατορθώματα.

Τα προκριματικά

Η ξέφρενη πορεία τους προς τον ημιτελικό του Stade de France ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα στο Renato Dall’ Ara της Μπολόνια. Εκεί, η ομάδα του Μίρσολαβ Μπλάζεβιτς έδωσε εξαιτίας του πολέμου στην Βοσνία τον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γαλλίας κόντρα στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μετά από ένα εμφατικό 4-1, ακολούθησε μια ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Εθνική μας στο Maksimir. Σ’ ένα όμιλο που εκτός από Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ελλάδα, συμμετείχε η Δανία και η Σλοβενία, οι Κροάτες τερμάτισαν δεύτεροι (να ‘ναι καλά ο Σμάιχελ και το Αλεξανδρής) και πήραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το εισιτήριο για ένα Μουντιάλ.

Το Group H, στο οποίο τους έφερε η κληρωτίδα στο Παγκόσμιο ήταν μακράν πιο εύκολο από αυτό των προκριματικών. Αντίπαλοι τους στα γήπεδα της Γαλλίας θα ήταν η Αργεντινή -φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου- και οι σταχτοπούτες Ιαπωνία και Τζαμάικα. Μπορεί και η Κροατία να ήταν σταχτοπούτα, ωστόσο μια ματιά στο ρόστερ της θα δείξει γιατί είχε καπαρώσει την 2η τουλάχιστον θέση του ομίλου πριν καν αγωνιστεί.

Το ρόστερ


eurokinissi.gr

(Φωτογραφία: Eurokinissi)

Αλιόσα Ασάνοβιτς, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, Σλάβεν Μπίλιτς, Νταβόρ Σούκερ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Μάριο Στάνιτς, Ιγκόρ Τούντορ, Ρόμπερτ Γιάρνι, Γκόραν Βλάοβιτς, Ντάριο Σίμιτς, Ιγκόρ Στίματς ήταν μόλις οι 11 από τους 22 που πήρε μαζί του ο Μπλάζεβιτς στη Γαλλία, ενώ εκτός αποστολής έμειναν και οι Άλεν Μπόκσιτς και Ντάνιελ Σάριτς. Με αφορμή τον τελευταίο, ν’ αναφέρουμε πως από τους 22 Κροάτες της αποστολής, οι 4 (Σάριτς, Ασάνοβιτς, Γιάρνι, Βλάοβιτς) φόρεσαν την φανέλα του Παναθηναϊκού. Για τον Σούκερ δεν παίρνουμε όρκο ότι δεν θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι αγώνες του Group H πήγαν ακριβώς όπως έπρεπε να πάνε. Η Κροατία κέρδισε με 3-1 την Τζαμάικα, με 1-0 την Ιαπωνία και έχασε 1-0 από την Αργεντινή στο τελευταίο και αδιάφορο από άποψη πρόκρισης ματς του ομίλου. Στους ’16’ την ομάδα του Νταβόρ Σούκερ, ο οποίος είχε σκοράρει δύο φορές στον όμιλο, περίμενε η Ρουμανία.

Η πορεία προς τον ημιτελικό

Σ’ ένα ματς που θα θυμόμαστε μόνο για την επιλογή των Ρουμάνων να βάψουν τα μαλλιά τους σαν τον Eminem την εποχή του ‘The Real Slim Shady’, οι Κροάτες κέρδισαν 1-0 με γκολ σε αμφισβητούμενο πέναλτι του Ποπέσκου στον Ασάνοβιτς. Στους ‘8’ θα έπεφταν πάνω στην Γερμανία του Γιούργκεν Κλίνσμαν.

Στο 14′ ο Κρίσταιν Βερμς ρίχνει μια δολοφονική κλωτσιά στον Σούκερ και ο διαιτητής του βγάζει απευθείας κόκκινη. Κάπου εκεί τα πράγματα αρχίζουν ν’ απλοποιούνται για τους Κροάτες. Στο 48′ ο Ρόμπερτ Γιάρνι με σουτ έξω από την περιοχή κάνει το 1-0, στο 80′ ο Βλάοβιτς με τον ίδιο τρόπο το 2-0 και έξι λεπτά αργότερα ο Σούκερ κάνει το 3-0 πετυχαίνοντας το 4ο γκολ του στη διοργάνωση. Οι Γερμανοί μετά από το κάζο από την Βουλγαρία στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, αποκλείονται ξανά από κάτι περίεργους Βαλκάνιους. Οι Κροάτες εδώ και κάμποσους αγώνες παίζουν πλέον για το κέφι τους, οπότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν.

Στον ημιτελικό, μπροστά σε 76.000 θεατές τους περιμένει η Γαλλία, η οποία έχει φτάσει στα ημιτελικά αγκομαχώντας. Απέκλεισε την Παραγουάη στην παράταση -στα πέναλτι δεν υπήρχε περίπτωση να τη γλιτώσει από τον Τσιλαβέρτ-, ενώ στους ‘8’ πέρασε την Ιταλία στα πέναλτι. Ε και; Οι Κροάτες είχαν χάσει πλέον κάθε αίσθηση φόβου. Απόδειξη; Το γκολ του Σούκερ στο 46′ με το οποίο η Κροατία άνοιξε το σκορ. Η ομάδα που πήρε την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της σε Μουντιάλ την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, βρισκόταν λίγο λιγότερο από ένα ημίχρονο από τον τελικό. Κάπου εκεί, όμως, ανέλαβε δράση για πρώτη και μοναδική φορά στη διεθνή του καριέρα ο Λιλιάν Τιράμ και με δύο γκολ που λογικά θα βλέπει ακόμα κάθε βράδυ στον ύπνο του, έστειλε την Γαλλία στον τελικό και την Κροατία στον ημιτελικό όπου κέρδισε με 2-1 την Ολλανδία (ο Σούκερ σκόραρε ξανά και με 6 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης).

Το σημερινό έργο των Κροατών μοιάζει πολύ πιο εύκολο από αυτό του ’98. Οι Άγγλοι μπορεί να έχουν καταρρίψει μέχρι στιγμής κάθε προγνωστικό και προσδοκία, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τρομάζουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Πόσο μάλλον την Κροατία που με τα δίδυμα Μόντριτς-Ράκιτιτς και Μάντζουκιτς-Πέρισιτς αναγκάζει κάθε αντίπαλο να προσαρμόζει το παιχνίδι του πάνω της. Ο δρόμος για τον τελικό είναι ορθάνοιχτος. Αν τόσο οι παίκτες όσο και η κερκίδα των Κροατών δεν έμπλεκαν το ποδόσφαιρο με άρρωστες πολιτικές τοποθετήσεις, με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια θα τους ευχόμασταν ολόψυχα να τους δούμε στον τελικό.

(Κεντρική Φωτογραφία: Eurokinissi)

Exit mobile version