AP Photo/Matthias Schrader
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

Γιατί κάποιες εθνικές ομάδες δε χρησιμοποιούν τα χρώματα της σημαίας τους στις φανέλες

Το μπλε της Ιταλίας, το πορτοκαλί της Ολλανδίας το κίτρινο της Αυστραλίας και πολλές ακόμη παράδοξες ποδοσφαιρικές ιστορίες.    
Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μιας χώρας. Τα παραδείγματα σχετικά με το πώς μια νίκη ή μια ήττα επηρεάζει τη ζωή ενός ολόκληρου έθνους είναι πολλά. Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τις ταραχές που σημειώθηκαν στη Βραζιλία ύστερα από την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ του 1950 που διεξήχθη στο Μαρακανά και τους οπαδούς που οδηγήθηκαν ακόμη και στην αυτοκτονία εξαιτίας του μεγάλου σοκ;

Πολλές, ωστόσο, από τις εθνικές ομάδες που έχουμε αγαπήσει να βλέπουμε στα Μουντιάλ, έχουν επιλέξει να μη χρησιμοποιούν στις φανέλες τους τα χρώματα της σημαίας τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι ιστορίες πίσω από την απόφαση αυτή, εντυπωσιακές. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Το μπλε της Ιταλίας

Η σημαία της Ιταλίας έχει τρία χρώματα: το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο. Η πρώτη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας, ωστόσο, είναι σχεδόν πάντοτε μπλε. Η ιστορία ξεκίνα πίσω στο 1366, όταν ο βασιλιάς του Οίκου της Σαβοΐας, Αμεδαίος ο έκτος, ζήτησε να κυματίζει στη βενετσιάνη γαλέρα του μια μπλε σημαία με το στέμμα του.

Έκτοτε, το μπλε έγινε το χρώμα του ιταλικού βασιλικού στρατού και η παράδοση αυτή πέρασε και στην ιταλική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Τα υπόλοιπα από εκεί και πέρα είναι ιστορία. 

Το πορτοκαλί της Ολλανδίας

Οι «Οράνιε» δεν έχουν καμία σχέση με το πορτοκαλί. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η χρήση του συγκεκριμένου χρώματος στις φανέλες της εθνικής Ολλανδίας προέρχεται από τον Γουλιέλμο, Πρίγκηπα της Οράγγης (William I of Orange).

Το λευκό της Γερμανίας

Μαύρο, κόκκινο και κίτρινο. Πουθενά δεν υπάρχει λευκό στη σημαία της Γερμανίας. Κι όμως, όλους τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει αυτή η χώρα και τους έχουμε δει στο Μουντιάλ, τους θυμόμαστε να φορούν μια λευκή φανέλα.

Για να βρούμε την προέλευση της συγκεκριμένης υπόθεσης, θα πρέπει να ανατρέξουμε στα βιβλία της ιστορίας. Το λευκό, λοιπόν, επιλέχθηκε από τους ηγεμόνες του Βασιλείου των Τευτόνων, που παρέμεινε στην κεντρική σκηνή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας για περισσότερα από 200 χρόνια, από το 1701 έως το 1918 για την ακρίβεια.

Το κίτρινο της Αυστραλίας

Η πρώτη φορά που Αυστραλοί αθλητές φόρεσαν κιτρινοπράσινες φανέλες ήταν το 1899, στα πλαίσια ενός τουρνουά κρίκετ στην Αγγλία. Γιατί, όμως, επέλεξαν να βάλουν μπλούζες με τα συγκεκριμένα χρώματα που δεν υπάρχουν στη σημαία της χώρας; Οι κυρίαρχες υποθέσεις είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη, η έμπνευση προήλθε από τη μιμόζα, ένα διαδεδομένο φυτό στη χώρα, ενώ, κατά τη δεύτερη, εξαιτίας της ερήμου (κίτρινο) και των δασών (πράσινο) που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Αυστραλίας.

Το μπλε της Ιαπωνίας

Η σημαία της Ιαπωνίας είναι λευκή με έναν κόκκινο κύκλο στο κέντρο. Για μπλε, ούτε λόγος. Η βασική φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας είναι παραδοσιακά γαλανή. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο χρώμα ήταν το μακρινό 1930, όταν μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ιαπωνία σε διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Η φανέλα που φόρεσαν ήταν μπλε και τελικά αποδείχτηκε γούρικη, καθώς κέρδισαν το τουρνουά. Από εκείνη την ημέρα, για προληπτικούς λόγους, το χρώμα δεν έχει αλλάξει ποτέ.

Exit mobile version