Γιατί οι ομάδες με ρίγες στη φανέλα έχουν πάντα το πλεονέκτημα
Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.
- 17 ΣΕΠ 2019
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν επιλέξει τις ρίγες (κάθετες ή οριζόντιες) για τη φανέλα μπορούν να μάθουν πολλά από το ζωικό βασίλειο ή τουλάχιστον έτσι αποκαλύπτει η νέα έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.
Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, κάποια ζώα καταφέρνουν να κρύβονται εξαιρετικά από τους εχθρούς τους, χρησιμοποιώντας τα χρώματα του δέρματός τους, έτσι ώστε να γίνουν ένα με το περιβάλλον γύρω τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα, τα ζώα που έχουν λεπτές ρίγες πάνω τους, μπορούν να γίνουν μέχρι και αόρατα εν κινήσει, κάτι που τους δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ενάντια στους κυνηγούς τους.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ έκαναν αρκετά πειράματα χρησιμοποιώντας αλογάκια της Παναγίας (έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της φύσης και εξαιρετικό κυνηγό) βάζοντάς τα να πιάσουν έντομα, τα οποία είχαν στο σώμα τους ρίγες. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο ‘Current Biology’ έδειξαν πως τα αλογάκια της Παναγίας δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ για να πιάσουν τα συγκεκριμένα έντομα, μιας και όταν κινούνταν γίνονταν από θολά έως σχεδόν αόρατα.
Η καθηγήτρια Candy Rowe εξήγησε σχετικά πως “αν έχεις ρίγες και κάθεσαι ακίνητος, τότε είσαι το πιο εύκολο θήραμα εκεί έξω. Αν όμως είσαι γρήγορος, οι ρίγες σου δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα”.
Σε ερώτηση για το αν τελικά το ίδιο πλεονέκτημα το έχουν και οι ομάδες που έχουν στην εμφάνισή τους ρίγες, η καθηγήτρια απάντησε: “Το ίδιο πράγματα που συμβαίνει και στη φύση, απαντάται και σε όλους τους άλλους χώρους. Όπως ακριβώς η ζέβρα όταν κινείται γρήγορα έχει πλεονέκτημα, έτσι ακριβώς και οι παίκτες της Νιούκαστλ, που έχουν επιλέξει τις ρίγες, αν είναι γρήγοροι στο γήπεδο έχουν ένα παραπάνω πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους τους, γιατί αρχίζουν να τους βλέπουν θολούς”.
Μήπως γι’ αυτό το λόγο αρκετές ελληνικές (και όχι μόνο) ομάδες να τις επιλέγουν στη φανέλα τους;
(Κεντρική φωτογραφία: AP Images)