Γιατί οι τενίστες φορούν λευκές εμφανίσεις στο Wimbledon
Για να παίξεις στο πιο διάσημο τερέν στον κόσμο, υπάρχει ένας, κοινός, απαράβατος ενδυματολογικός κανόνας που πρέπει να σεβαστείς. Ακόμα και αν είσαι o André Agassi.
- 1 ΙΟΥΛ 2024
Το Wimbledon είναι το παλαιότερο τουρνουά τένις και ένα από τα τέσσερα Grand Slam, το πιο διάσημο και εμβληματικό. Διεξάγεται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας τέλη Ιουνίου ή μέσα στον Ιούλιο.
Η φετινή διοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει. Όσο οι καλύτεροι τενίστες στον κόσμο δίνουν τη δική τους μάχη για το τρόπαιο, εμείς κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία ενός από τα πιο fun facts του θεσμού, το οποίο μπορεί να σου διαφεύγει: έχεις παρατηρήσει ότι οι παίκτες και οι παίκτριες που συμμετέχουν στο Wimbledon φορούν πάντα λευκές εμφανίσεις;
Κι όμως, ένας από τους πιο αυστηρούς κανόνες του θεσμού αφορά το ντύσιμο των αθλητών, τα οποία πρέπει να είναι μόνο λευκά – ούτε κρεμ, ούτε μπεζ, ούτε στο χρώμα του πάγου.
Πώς γεννήθηκε ο κανόνας της λευκής εμφάνισης
Η προέλευση του total white dress code χρονολογείται από το 1877, όταν τα μέλη του All England Lawn Tennis and Croquet Club αποφάσισαν να διοργανώσουν το πρώτο τουρνουά τένις. Το διαφήμιζαν μάλιστα ως το πιο πολυτελές, κομψό και αριστοκρατικό αθλητικό γεγονός, στο οποίο ο ιδρώτας των παικτών δε χώρουσε.
Προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια, οι ιθύνοντες παρατήρησαν ότι οι λεκέδες από τον ιδρώτα φαίνονταν στα χρωματιστά ρούχα εν αντιθέσει με τα λευκά στα οποία καμουφλάρονταν.
Κάπως έτσι, τόσο απλά δηλαδή, προέκυψε ο ενδυματολογικός κανόνας της λευκής εμφάνισης για τους τενίστες που λαμβάνουν μέρος στο Wimbledon.
O δεκάλογος του total white dress code του Wimbledon
Αυτό που στην αρχή εκλήφθηκε ως μία ιδιορρυθμία, μία παραξενιά των ιδρυτών του Wimbledon, εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν δεκάλογο του στυλ για όλους τους αθλητές, που ισχύει τόσο στους αγώνες, όσο και στις προπονήσεις.
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρνουά:
- Οι αγωνιζόμενοι πρέπει να είναι ντυμένοι με ρούχα που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου λευκά.
- Το λευκό δεν περιλαμβάνει το υπόλευκο (off-white) ή το κρεμ.
- Δεν πρέπει να υπάρχουν σχέδια και χρώματα στις στολές. Μόνο ένα χρωματιστό περίγραμμα γύρω από τη λαιμόκοψη και γύρω από τη μανσέτα των μανικιών είναι αποδεκτά, αλλά και αυτά δεν πρέπει να είναι φαρδύτερα από το ένα εκατοστό (10 mm).
- Δεν επιτρέπονται φανταχτερά λογότυπα ή εκκεντρικά μοτίβα.
- Το πίσω μέρος του πουκάμισου, του φορέματος, του polo shirt, του τζάκετ ή του πουλόβερ πρέπει να είναι εντελώς λευκό.
- Σορτς, φούστες και φούτερ πρέπει να είναι εντελώς λευκά με εξαίρεση μια μονόχρωμη λωρίδα κατά μήκος της εξωτερικής ραφής όχι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό (10 mm).
- Τα καπέλα, οι κορδέλες, οι μπαντάνες, οι μανσέτες και οι κάλτσες πρέπει να είναι εντελώς λευκά, με εξαίρεση ένα μόνο χρωματιστό περίγραμμα όχι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό (10 mm).
- Τα παπούτσια πρέπει να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου λευκά. Οι σόλες και τα κορδόνια πρέπει να είναι εντελώς λευκά. Δεν συνιστώνται τα λογότυπα μεγάλων κατασκευαστών. Τα παπούτσια τένις χόρτου πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Grand Slam. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται ογκώδη παπούτσια, αλλά λεπτεπίλεπτα και φίνα.
- Όλα τα εσώρουχα που φορούν οι αθλητές πρέπει να είναι εντελώς λευκά εκτός από το περίγραμμα που μπορεί να είναι χρωματιστό αλλά όχι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό (10 mm).
- Ο αθλητικός και ο ιατρικός εξοπλισμός πρέπει να είναι και αυτός λευκός όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ευελιξία. Στα γήπεδα προπόνησης του Aorangi Park, ο ενδυματολογικός κανόνας του λευκού είναι πιο χαλαρός.
Να σημειωθεί ότι από φέτος, επιτρέπεται στις γυναίκες να φορούν μέσα από τη στολή τους σκουρόχρωμα ή χρωματιστά κοντά κολάν, κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, αρκεί να μην είναι πιο μακριά σε μήκος από το σορτς ή τη φούστα τους.
Οι τενίστες που θέλησαν να σπάσουν τους κανόνες
Επειδή όμως όπου υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να τους σπάσουν, το 2009 λοιπόν, ο Roger Federer εμφανίστηκε στο Wimbledon με ένα λευκό φούτερ με μεγάλα χρυσά σχέδια, ενώ το σακ βουαγιάζ που κρατούσε έφερε στην ίδια απόχρωση ένα τεράστιο σε μέγεθος logo του διάσημου sports brand. Η διοργάνωση τον επέπληξε, αλλά το 2013 δεν του χαρίστηκε. Ο Federer φόρεσε λευκά sneakers με φλούο πορτοκαλί σόλα και πήρε πρόστιμο.
Η Annie White, πρώην τενίστρια σήμερα στα 60 της χρόνια, αγωνίστηκε με μία στενή λευκή αθλητική φόρμα στο Wimbledon του 1985. Έπαιξε μόνο για λίγα λεπτά και στην πρώτη αλλαγή γηπέδου, ο διαιτητής της ζήτησε να αλλάξει εμφάνιση.
Από τους αντιρρησίες δε θα μπορούσε να λείπει το όνομα του John McEnroe, που το 1980, στον ιστορικό τελικό κόντρα στον Björn Borg εμφανίστηκε με μία κατακόκκινη κορδέλα για τον ιδρώτα γύρω από το κεφάλι του.
Στην πιο πρόσφατη ιστορία του τουρνουά, το 2017 ο Jurij Rodionov αναγκάστηκε να τρέξει στα αποδυτήρια για να αλλάξει εσώρουχο, καθώς ο ιδρώτας που έτρεχε ποτάμια στο σώμα του αποκάλυψε ότι φορούσε μπλε μποξεράκι.
Τέλος, ο André Agassi δε συμμετείχε από επιλογή στο Wimbledon μέχρι το 1991. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν το 1992, σηκώνοντας ψηλά το τρόπαιο. Ο λόγος; Δεν ήθελε να υποκύψει στο αυστηρό dress code.