Γιατί Βαλένθια και Λεβάντε έχουν τη νυχτερίδα στο σήμα τους;
Μια ιστορία που πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω.
- 14 ΜΑΙ 2020
Και οι δυο ομάδες έρχονται απ’ την ίδια πόλη, οπότε η νυχτερίδα θα έχει να κάνει σε κάτι με αυτό, σωστά; Σωστά. Η νυχτερίδα είναι το έμβλημα της πόλης, που κάποτε αποτελούσε την πρωτεύουσα του λεγόμενου ‘Βασιλείου της Βαλένθιας”. Πώς προέκυψε, λοιπόν, και γιατί είναι τόσο ισχυρό σύμβολο, ώστε δύο ανταγωνιστικές ομάδες να έπρεπε οπωσδήποτε να το μοιραστούν; Από ό, τι φαίνεται δεν υπήρχε άλλος δρόμος, η ταύτιση νυχτερίδας και πόλης πάει πολλά χρόνια πίσω. Και ξεπερνά κατά πολύ και τα δύο αυτά ποδοσφαιρικά κλαμπ.
Τον 13ο αιώνα, ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α’ της Αραγωνίας θα βαδίσει εναντίον της πόλης της Βαλένθιας, την οποία επί πέντε αιώνες έχουν κάτω απ’ την εξουσία τους οι Μαυριτανοί. Σε αυτήν την κίνηση θα τον ωθήσει κυρίως η αραγωνική αριστοκρατία που ήθελε να πάρει πίσω τα δικαιώματά της. Στην πολεμική του επιχείρηση συνέβαλε και ο στρατός των Καταλανών, καθώς και πολλοί Ευρωπαίοι, υπακούοντας στο κάλεσμα του Πάπα για σταυροφορία εναντίον των μουσουλμάνων.
Πρέπει οι “τότε Ισπανοί” να πάρουν την πόλη τους πίσω.
Και εδώ έρχεται η νυχτερίδα. Όταν ο βασιλιάς ετοιμαζόταν να ορμήξει μέσα στην πόλη της Βαλένθιας, το συμπαθές μαυροτσούκαλο πτηνό εμφανίστηκε και έκατσε στο κεφάλι του, πράγμα που και ο ίδιος και ο στρατός του το εξέλαβαν ως καλό σημάδι. Σύμφωνα όμως με κάποιους άλλους η νυχτερίδα έκατσε στο λάβαρο του, ενώ ένας άλλος θρύλος θέλει τη νυχτερίδα να πετά προς την πόλη, να τους δείχνει τον δρόμο και εκείνοι να την ακολουθούν. Έχει αυτές τις τρεις παραλλαγές ο θρύλος, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι κάπου σε όλο αυτό αναμείχθηκε μια νυχτερίδα. Και από τη στιγμή που η πολιορκία είχε ευτυχές τέλος για τα αραγωνικά στρατεύματα, θεωρήθηκε τυχερή και σιγά σιγά άρχισε να διεκδικεί τον χώρο της ως έμβλημα της πόλης.
Κι εδώ λίγα λόγια για να θυμηθείς τη φοβερή ομάδα της Βαλένθιας του 1998-2004.