Gonçalo Ramos, η καπνισμένη κάννη που στέλνει στη σύνταξη τον Cristiano Ronaldo
Ο 21χρονος επιθετικός πέτυχε ένα ιστορικό χατ τρικ στα νοκ άουτ του Μουντιάλ εγκαινιάζοντας εμφατικά μια νέα εποχή. Τη δική του.
- 8 ΔΕΚ 2022
Συνηθίζει να πανηγυρίζει τα γκολ του μιμούμενος πως φυσάει δύο καπνισμένες κάννες ενός υποτιθέμενου όπλου. Χειρονομία απολύτως ταιριαστή για έναν επιθετικό που πυροβολεί πιο γρήγορα από τη σκιά του όπως καθηλωτικά έδειξε στο σαρωτικό 6-1 της Πορτογαλίας επί της Ελβετίας.
Το ότι μεγαλούργησε ξεπερνώντας τη θεωρητικά ασφυκτική πίεση του να πρέπει να αποδείξει πως ορθώς έπραξε ο Fernando Santos και τον προτίμησε από το «τοτέμ» Cristiano Ronaldo, μετατρέπει τον Gonçalo Ramos σε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες γνωριμίες που κάναμε τούτες τις μέρες στο Κατάρ.
Χατ τρικ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός σε Μουντιάλ, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το ντεμπούτο του στην Εθνική, ο τύπος ξετίναξε το νόμο των πιθανοτήτων! Και σε νοκ άουτ ματς παρακαλώ, όχι κάποιο θεωρητικά εύκολο, ομίλων. Τέτοια ψυχραιμία διαχείρισης καταστάσεων τη συναντάς παρά πολύ σπάνια. Κάτι ξέρουν οι συμπαίκτες του που τον φωνάζουν «Μάγο». Του το κόλλησαν επειδή καταφέρνει πάντα να βρίσκεται με κάποιο (μαγικό) τρόπο εκεί που πηγαίνει η μπάλα. Λες και έχει μαγνήτη. Μόνο που τίποτα το μεταφυσικό δεν υπάρχει σε όλο αυτό. Ένστικτο λέγεται και απαντάται μόνο σε special περιπτώσεις,
Στα χνάρια των Pele και Klose
Ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη του Santos με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Γιατί ήταν μεγάλο το ρίσκο που πήρε ο άλλοτε εκλέκτορας της Εθνική μας ομάδας. Δεν πέρασαν όμως παρά λίγα λεπτά για να καταλάβουμε πως ήταν όλα υπολογισμένα. Το πρώτο γκολ του Ramos, ένα ποίημα με το αριστερό – το θεωρητικά αδύναμο πόδι του – εγκαινίασε τον εφιάλτη που θα βίωνε ο Yann Sommer και οι υπόλοιποι Ελβετοί. Θα έβαζε ακόμα δυο τέρματα, ενώ κατέγραψε και ασίστ (στον Raphaël Guerreiro). Εντυπωσιακό από μόνο του, γίνεται περισσότερο καθώς νωρίτερα είχε όλα κι όλα 33 λεπτά με το εθνόσημο. Τα 20 εξ αυτών στο φιλικό με τη Νιγηρία στις 17/11, όταν και έκανε το ντεμπούτο του.
Δε «μάσησε» κατ’ ελάχιστο και έγινε ο νεότερος που πετυχαίνει χατ τρικ σε νοκ-άουτ Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Pele το 1958. Ο πρώτος, επίσης, που πετυχαίνει χατ-τρικ στην παρθενική του συμμετοχή ως βασικός σε Μουντιάλ μετά τον Miroslav Klose το 2002, κόντρα στη Σαουδική Αραβία. «Εγώ ήθελα απλώς να παίξω. Δεν τολμούσα να φανταστώ κάτι περισσότερο, πόσο μάλλον πως θα έβαζα τρία γκολ», είπε μετά, με μετριοφροσύνη. Φροντίζοντας επιπρόσθετα να συμπεριλάβει τον Ronaldo στα είδωλα της (πρώιμης) νιότης του, μαζί με τους Robert Lewandowski και Zlatan Ibrahimović. Μήπως αυτός ήταν ένας τρόπος να «εξευμενίσει» τον CR7;
Η αναπόφευκτη παράδοση εξουσίας
Γράφτηκαν διάφορα ωραία στο Twitter για την αναπάντεχο παραγκωνισμό του μέχρι πρότινος άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεχωρίσαμε αυτό: «Ο Cristiano Ronaldo κατέθεσε αίτημα να κατακυρωθούν σε αυτόν τα γκολ του Gonçalo Ramos απέναντι στην Ελβετία, επειδή θεωρεί πως αυτός έπρεπε να βρίσκεται στην ενδεκάδα!». Με όπλο το χιούμορ, ένα αιχμηρό σχόλιο για την παροιμιώδη εγωπάθεια του Cristiano. Αυτή που τον έκανε τις προάλλες να ζητάει σαν τρελός να πιστωθεί σε αυτόν γκολ που αποδεδειγμένα δεν ακούμπησε την μπάλα.
«Τον έχω δει να παίζει πολλές φορές. Στη θέση αυτή, έχουμε τρεις παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Gonçalo είναι περισσότερο δυνατός, αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες και έχει έντονο το πνεύμα του μαχητή», εξήγησε και δικαιολόγησε ο Santos την επιλογή του.
Παρεμπιπτόντως, ο Ronaldo δεν έχει σκοράρει ποτέ σε Μουντιάλ εκτός φάσεως ομίλων παρότι αυτό είναι το 5ο του τουρνουά, ο Gonçalo έβαλε τρία, με τη μία. Απλώς το αναφέρουμε. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει στη συνέχεια ο πολύπειρος κόουτς. Θα τολμήσει να αφήσει ξανά στον πάγκο τον Ronaldo; Ακόμα πάντως κι αν αυτό δεν συμβεί ξανά στον προημιτελικό με το Μαρόκο, θα είναι μια μικρή καθυστέρηση στην αναπόφευκτη παράδοση εξουσίας. Ο Ramos είναι το «το παρόν και το μέλλον της Πορτογαλίας» όπως έγραψε ο Guardian.
Η σεζόν του ξεπετάγματος
Έχουμε να κάνουμε με έναν πρωτάρη όχι σαν άλλους. Μπήκε στην αποστολή για το Μουντιάλ με το status του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος Πορτογαλίας. Ως ένα από τα εκλεκτά ποδοσφαιρικά προϊόντα που εμφανίζει με θαυμαστή συχνότητα η Μπενφίκα. Από 12 χρονών βρίσκεται εκεί όταν και κατέφτασε στην πρωτεύουσα αφήνοντας το βαθύ νότο της χώρας (Ολιάο), τα μέρη του. Προωθήθηκε στην α’ ομάδα το 2020, στα 19 του. Από εκεί κι έπειτα, όλο κι ανεβαίνει με αποκορύφωμα τη φετινή σεζόν. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χώρο που προέκυψε μετά την αποχώρηση του Darwin Nunez για τη Λίβερπουλ.
Ταξίδεψε στο Κατάρ με ενεργής σεζόν της τάξης των 21 ματς (1445 λεπτά) και μετρήσιμο απολογισμό 14 γκολ και 6 ασίστ. Τουτέστιν είναι καθοριστικός κατά μέσο όρο ανά 72 αγωνιστικά λεπτά. Αισθάνεται πιο άνετα ως εννιάρι, αλλά μπορεί να παίξει και πιο πίσω στον άξονα, ως δεύτερος επιθετικός ή μεσοεπιθετικός. Το γκολ είναι στο αίμα του, η μαχητικότητα το «πιστεύω» του. Είναι ο ορισμός του μοντέρνου πολυπράγμονα φορ.
Πιέζει μπροστά, γυρίζει πίσω για να πάρει μπάλες και να βοηθήσει στην άμυνα και στην ανάπτυξη, έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις στο «κουτί» με συνέπεια να βρίσκεται αρκετές φορές σε πλεονεκτική θέση. Δημιουργεί προϋποθέσεις, ανοίγει διαδρόμους, είναι εκεί που πρέπει όταν πρέπει. Δουλεύει σκληρά, τρέχει πολύ, σου δίνει την αίσθηση πως είναι παντού στο γήπεδο. Τον έχουν συγκρίνει με τον Thomas Müller, με τον Edinson Cavani, δείγμα του πόσο ποικιλία διαθέτει το παιχνίδι του.
Μαχητής όσο και γκολτζής
Τα γονίδια σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξή του. Ο πατέρας του (Manuel Ramos) έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο, ήταν μάλιστα διεθνής σε επίπεδο Ελπίδων. Αλλά εν αντιθέσει με το γιο του, δεν έπαιξε παρά σε μικρές ομάδες. Του μετέδωσε πάντως το πάθος για το ποδόσφαιρο κι αυτό ήταν κομβικής σημασίας. Είναι μαχητής όσο και γκολτζής. Μια ατσάλινη νοοτροπία που δημιουργείται (και) ως απόρροια της τεχνογνωσίας που υπάρχει στην Μπενφίκα.
Εκεί σε εκπαιδεύουν για το καλύτερο, αλλά με παράλληλη κάλυψη για το χειρότερο, για την περίπτωση δηλαδή που δεν καταφέρεις να γίνεις επαγγελματίας. Μια διττή διαδικασία και αρμονικά συμπληρωματική παρότι σε πρώτο άκουσμα μοιάζει αντιφατική.
Ο 21χρονος επιθετικός έχει συμβόλαιο ως το 2026 με τους «αετούς», θεωρείται δεδομένο πως θα φύγει πολύ νωρίτερα. Τον Ιανουάριο που έρχεται; Γιατί όχι; Η Παρί Σεν Ζερμέν για παράδειγμα, που είχε δείξει ενδιαφέρον το προηγούμενο καλοκαίρι μπορεί κάλλιστα να διορθώσει την πρότερη ατολμία της. Κι ας της κοστίσει πολλά χρήματα. Ramos α λα πορτογαλικά είναι αυτός.
Για αλλόκοτες ιστορίες στοιχήματος, ψαγμένα προγνωστικά Μουντιάλ, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.