2012/AP Photo/Shizuo Kambayashi
BIG IN JAPAN

Hakuhō, ο αθλητής με τις 1000 νίκες που δεν έχεις ακούσει ποτέ

Δεν θα βρεις ποτέ το όνομά του ανάμεσά σε θρύλους των σπορ.
Πόσους αθλητές ξέρεις που να έχουν πανηγυρίσει περισσότερες από 1000 νίκες στην καριέρα τους – ανεξάρτητα από το σπορ; Που να έχουν επικρατήσει σε 86 από τους 90 αγώνες που έχουν δώσει μέσα στον ίδιο χρόνο; Που να έχουν κερδίσει -ως αήττητοι- δεκαέξι διαδοχικά τουρνουά και 45 grand tournament titles; Ε; Πόσους;

Και ενώ γνωρίζεις ονόματα που ανήκουν στη λίστα με τους πολυνίκεις όλων των εποχών, όλων των αθλημάτων (Bill Russell, Michael Phelps, Tom Brady, Tiger Woods, Michael Jordan, Roger Federer, Pele, Serena Williams, Carl Lewis, Kobe Bryant κλπ), δύσκολα θα έχεις ακούσει για τον Hakuhō Shō.

Ο θρύλος του sumo ανακοίνωσε πως αποσύρεται στα 36, νικημένος από ένα τραύμα στο δεξί γόνατο. Ο τύπος που γεννήθηκε ως Mönkhbatyn Davaajargal στη Μογγολία και έγινε ο λόγος που ο κόσμος ξανασχολήθηκε με το σπορ, πήρε την ιαπωνική υπηκοότητα το 2019. Ως εκ τούτου, απέκτησε και το δικαίωμα να αποκτήσει το δικό του στάβλο. Ναι, στάβλο. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Κάπου εδώ να σου πω λίγα βασικά για το sumo


Ο ρέκορντμαν του sumo, Hakuho. / AP Photo / Shizuo Kambayashi

Η λέξη «sumo» σημαίνει ως «χτυπάει ο ένας τον άλλον». Στόχος των αντιπάλων είναι να βγάλει ο ένας τον άλλον, εκτός ρινγκ (dohyō) ή να κάνει ο ένας τον άλλον να ακουμπήσει στο έδαφος με οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματος, πλην των πατουσών.

Ο μέσος μισθός για τους επαγγελματίες αθλητές (sekitori) που ανήκουν στις δυο κορυφαίες κατηγορίες (makuuchi και jūryō) και του sumo είναι στα 7.999 ευρώ, συν μπόνους και χρηματικά έπαθλα. Τη σήμερον ημέρα υπάρχουν 70 sekitori, οι οποίοι πέραν του μισθού απολαμβάνουν και άλλες πολυτέλειες, εν συγκρίσει με τα μέλη των μικρότερων κατηγοριών – που παίρνουν χαρτζιλίκι. Δηλαδή,

  • Ο καθείς έχει και το fun club του.
  • Φορούν κιμονό της καλύτερης ποιότητας.
  • Φτιάχνουν τα μαλλιά τους, για τους αγώνες, με τον πιο περίτεχνο τρόπο, που υπάρχει όσο υπάρχουν σαμουράι και λέγεται ōichō chonmage. Το τέλος της κοτσίδας παραπέμπει σε βεντάλια και δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας, αλλά μόνο ειδικοί τεχνίτες που λέγονται tokoyama.
  • Έχουν ιδιωτικά δωμάτια στα προπονητικά κέντρα (heya -είναι οι στάβλοι που λέγαμε), όπου είναι υποχρεωμένοι να ζουν όλοι μαζί, με την καθημερινότητα να είναι δομημένη πάνω στην παράδοση.
  • Μπορούν να παντρευτούν και να ζήσουν εκτός των προπονητικών κέντρων.
  • Έχουν για προσωπικούς υπηρέτες τους junior sekitori.
  • Αν αντέχουν για χρόνια μπαίνουν ως elders (toshiyori) στην Ένωση του σπορ, που πέρα από τίτλο δίνει και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους προπονητικό κέντρο, να γίνουν προπονητές, ενώ είναι οι μόνοι που παίρνουν σύνταξη. Δικαίωμα στο toshiyori έχουν μόνο όσοι είναι Ιάπωνες πολίτες – κανονισμός που προέκυψε μετά την επιτυχία του Takamiyama Daigorō, από τη Χαβάη. Ήταν ο μόνος μη Ιάπωνας που κατέκτησε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 1972.

Στην αρχή της περασμένης δεκαετίας (και αυτό) το σπορ πέρασε τα σκάνδαλα του. Ένα αφορούσε το στήσιμο των αγώνων – με υπόπτους υπαλλήλους στα προπονητικά κέντρα και φυσικά, αθλητές. Ένα άλλο είχε να κάνει με το τζόγο και τις σχέσεις με τη yakuza.

Ένα τρίτο ανέφερε τα καψόνια που έκαναν οι παλιοί στους νέους για να τους σκληραγωγήσουν, όπως έλεγαν. Ο θάνατος ενός 17χρονου δοκιμαζόμενου (δεχόταν χτυπήματα από τον αρχηγό του κέντρου, με μπουκάλια στο κεφάλι – μεταξύ πολλών άλλων) είχε ως συνέπεια την παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας και το τέλος των κακουχιών – ή της δημοσίευσης αυτών.

Πίσω στον Hakuhō, ο ύψους 1.92 και βάρους 155 κιλών αθλητής ήταν παιδί διακεκριμένου παλαιστή (ασημένιου Ολυμπιονίκη το 1968). Άρχισε την ενασχόληση του με το sumo όταν ήταν 15 χρόνων και το 2007 βρέθηκε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.

Κατέκτησε ό,τι υπήρχε σε διάκριση στο sumo και δημιούργησε ρεκόρ που οι ειδικοί εκτιμούν πως δύσκολα θα σπάσουν τις προσεχείς δεκαετίες. Πλέον θα ασχοληθεί με τον στάβλο Miyagino, όπου ζουν 17 άλλοι παλαιστές. Εκεί άνηκε όλα τα χρόνια. Εννοώ δε θα φτιάξει το δικό του, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας. Aπό το 2007 είναι παντρεμένος – με γηγενή που υπήρξε μοντέλο. Είχαν κλείσει μια τριετία σχέσης. Έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την ιαπωνική υπηκοότητα, ήταν κάτι που σκεφτόταν από το 2017. Θα έπρεπε όμως, να ξεχάσει αυτήν της Μογγολίας. Ο πατέρας του ήταν εν ζωή και εκείνος κατέληξε στο ότι δεν ήθελε να τον ταράξει. Μετά το θάνατο του πρεσβύτερου, τον Απρίλιο του 2018 η μητέρα του αθλητή διέψευσε πως ο σύντροφος της δεν ήθελε την αλλαγή του γιου τους και έτσι κινήθηκαν οι διαδικασίες. Για όνομα διάλεξε αυτό που είχε όταν εμφανιζόταν στους αγώνες.

Exit mobile version