MI NEWS / NurPhoto / AFP
MODERN FOOTBALL

Η λίστα με τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες της Premier League

Η Νότιγχαμ Φόρεστ επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά από 23 χρόνια. Κάπως έτσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίζεται πια ανάμεσα στους πιο ισχυρούς παράγοντες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σε ποια θέση της λίστας όμως τον συναντάμε;
Η Νότιγχαμ Φόρεστ επικράτησε της Χάντερσφιλντ στον τελικό των play-offs της Championship με σκορ 1-0 και πήρε το τρίτο εισιτήριο ανόδου στην Premier League. Τα πανηγύρια στο Γουέμπλεϊ, το οποίο ήταν κατάμεστο από οπαδούς των Κόκκινων, δεν είχαν τελειωμό. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας, με δύο κύπελλα πρωταθλητριών στο παλμαρέ της, επέστρεψε και επίσημα στην πρώτη κατηγορία μετά από 23 χρόνια.

Ένας από τους ανθρώπους που έζησαν πολύ έντονα το ματς ήταν ο πρόεδρος της Νότιγχαμ Φόρεστ, Βαγγέλης Μαρινάκης. Οι τηλεοπτικές κάμερες, μάλιστα, τον απαθανάτισαν, λίγα λεπτά, πριν τελειώσει το ματς, να κάνει τον σταυρό του και να φιλάει μια μικρή εικόνα που είχε στην τσέπη του.

Στο πλάι του ήταν επίσης ο γιος του, Μιλτιάδης, ο οποίος φωτογραφήθηκε με το τρόπαιο μετά τη λήξη των πανηγυρισμών.

«Είναι μια μαγική νύχτα, όχι μόνο για μένα, αλλά για χιλιάδες, εκατομμύρια οπαδούς τόσο στην Αγγλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μια μαγική μέρα, η Νότιγχαμ επέστρεψε» δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος στο Sky Sports. «Όπως είχα πει πριν από πέντε χρόνια όταν είχα μιλήσει για τη Νότιγχαμ, είχα τονίσει πως έπρεπε να επιστρέψει εκεί που άνηκε και τώρα θέλουμε περισσότερα. Επιστρέφουμε στην Premier League και θέλουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

Η τελική εικοσάδα των ομάδων που πρόκειται να αγωνιστούν στην Premier League της επόμενης σεζόν έκλεισε. Ας δούμε, λοιπόν, τη λίστα με τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες των αγγλικών συλλόγων.

Ποιος είναι στην πρώτη θέση, ποιοι νέοι επιχειρηματίες μπήκαν στο παιχνίδι και σε ποια θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης;

Οι πλουσιότεροι ιδιοκτήτες ομάδων της Premier League

Η λίστα παρουσιάζει διαφορές συγκριτικά με την περσινή. Η πιο σημαντική από όλες έχει να κάνει με την κορυφή. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε προκληθεί σάλος σε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη όταν ο Σαουδάραβας πρίγκηπας, Mohammed bin Salman, εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Νιούκαστλ.

Και οι 19 ομάδες της Premier League διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτή την αγοροπωλησία, με τη Διεθνή Αμνηστία, μάλιστα, να καλεί τη λίγκα να παρέμβει προκειμένου να μην επιτραπεί η είσοδος στο ποδόσφαιρο σε μια οικογένεια που κατηγορείται για αρκετά εγκλήματα στη χώρα της. Η συμφωνία, ωστόσο, προχώρησε κανονικά, ενώ οι οπαδοί της ομάδας βγήκαν στους δρόμους για να το γιορτάσουν ντυμένοι σεΐχηδες.

Αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική αλλαγή στη λίστα. Ο Roman Abramovich, ύστερα από το εμπάργκο στους Ρώσους επιχειρηματίες, αποχώρησε από την Τσέλσι και τη θέση του πήρε ο επενδυτής, Todd Boehly, μαζί με μερικούς ακόμη επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ.

Στη λίστα πλέον εμφανίζεται και ένας Έλληνας επιχειρηματίας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο πρώτος επενδυτής από τη χώρα μας που καταφέρνει να ανεβάσει την ομάδα στην Premier League.

Σε ποια θέση της συνολικής λίστας βρίσκεται, όμως, και ποιοι βρίσκονται πιο χαμηλά από εκείνον;

Αναλυτικά η λίστα:

  1. Επενδυτικό Fund Σαουδικής Αραβίας – Νιουκάστλ (430 δισ. δολάρια)
  2. Sheikh Mansour – Μάντσεστερ Σίτι (26,2 δισ. δολάρια)
  3. Stan Kroenke – Άρσεναλ (10,7 δισ. δολάρια)
  4. Fenway Sports Group – Λίβερπουλ (9,8 δισ. δολάρια)
  5. Nassef Sawiris – Άστον Βίλα (7,8 δισ. δολάρια)
  6. Shahid Khan – Φούλαμ (7,4 δισ. δολάρια)
  7. Guo Guangchang – Γουλβς (6,5 δισ. δολάρια)
  8. Joshua Harris – Κρίσταλ Πάλας (5,5 δισ. δολάρια)
  9. Joe Lewis – Τότεναμ (5,2 δισ. δολάρια)
  10. Οικογένεια Glazer – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4,7 δισ. δολάρια)
  11. Todd Boehly – Τσέλσι (4,5 δισ. δολάρια)
  12. Aiyawatt Srivaddhanaprabha – Λέστερ (3,7 δισ. δολάρια)
  13. Farhad Moshiri – Έβερτον (3 δισ. δολάρια)
  14. Andrea Radrizzani – Λιντς (2,3 δισ. δολάρια)
  15. Tony Bloom – Μπράιτον (1,6 δισ. δολάρια)
  16. Dragan Solak – Σάουθαμπτον (1,2 δισ. δολάρια)
  17. David Sullivan – Γουέστ Χαμ (1,2 δισ. δολάρια)
  18. Βαγγέλης Μαρινάκης (630 εκ. δολάρια)
  19. Maxim Demin – Μπόρνμουθ (100 εκ. δολάρια)
  20. Matthew Benham – Μπρέντφορντ (20 εκ. δολάρια)

Όπως παρατηρούμε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται στη 18η θέση, με τη συνολική του περιουσία να αποτιμάται στα 630 εκατομμύρια δολάρια. Οι δύο ιδιοκτήτες ομάδων που είναι κάτω από αυτόν στη σχετική λίστα είναι ο Ρώσος πρόεδρος της Μπόρνμουθ, που επίσης ανέβηκε φέτος στην Premier League, και ο Matthew Benham της Μπρέντφορντ, ο οποίος έχει με διαφορά τη μικρότερη προσωπική περιουσία.

Η Premier League, ωστόσο, έχει μεριμνήσει προκειμένου οι σύλλογοι να μην εξαρτώνται από τα οικονομικά των μεγαλομετόχων τους. Γι’ αυτό κάθε ομάδα υπολογίζεται πως λαμβάνει ετησίως ένα ποσό που πλησιάζει τα 107 εκ. δολάρια για να καλύπτει τα έξοδά της.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις εμπορικές συμφωνίες που γνωρίζουν τεράστια αύξηση στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια.

Exit mobile version