© 2021 / Laurence Griffiths / Associated Press
EURO 2020

Η μαγική ιστορία πίσω από το τατουάζ του Raheem Sterling

Ένας πιτσιρικάς φοράει τη φανέλα της Eθνικής Αγγλίας και μπαίνει στο Γουέμπλεϊ. Ένα παιδικό όνειρο χτυπήθηκε πρώτα στο σώμα για να γίνει πραγματικότητα στο Euro 2020.

Ένας 26χρονος ποδοσφαιριστής γονατίζει στο κέντρο του Γουέμπλεϊ πριν το ματς με την Κροατία. Δεν είναι ο πιο ψηλός παίκτης, κατά καιρούς υπάρχουν γκρίνιες για τις τελικές του προσπάθειες, μπορεί όμως να τρέξει το γήπεδο πιο γρήγορα από τον καθένα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το Euro 2020 θα είναι η διοργάνωση όπου -επιτέλους- το ποδόσφαιρο θα επιστρέψει στο σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση όμως ο άνθρωπος που βρίσκεται γονατισμένος στο χορτάρι αποτελεί αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής Αγγλίας. Ο Gareth Southgate δεν τον βγάζει για κανένα λόγο εκτός 11αδας.

Ο Raheem Sterling έχει πετύχει τα δύο μοναδικά γκολ που έβαλε η ομάδα του στη φάση των ομίλων. Μάλιστα, χθες το δοκάρι του στέρησε άλλο ένα. Το ίσως πιο σημαντικό όμως γκολ το πέτυχε πριν λίγο καιρό: η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο λόγος; Η προσφορά του στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

Ο 26χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι μόνο τυχαία δε γονάτισε λίγο πριν το εναρκτήριο αγώνα για τους Άγγλους στο Euro 2020. O ίδιος γνωρίζει καλά τι πάει να πει «φυλετικές διακρίσεις», αφού το έχει νιώσει στο πετσί του από πολύ μικρή ηλικία. Απλά, τώρα, μπορεί να χαμογελά με όσα έχει κατακτήσει: το όνειρο της ζωής του έχει γίνει ήδη πραγματικότητα.

Το παιδικό όνειρο του Raheem Sterling

«Μην ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες» σημείωσε σε ένα caption που δείχνει τον εαυτό του σε παιδική ηλικία να κρατά ένα ποδοσφαιρικό τρόπαιο. Ο Raheem Sterling γεννήθηκε στην Τζαμάικα και κληρονόμησε τις τρομερές αθλητικές του ικανότητες από τη μητέρα του. Η τελευταία ήταν μέλος της ομάδες στίβου της χώρας. Υπήρξε, όμως, και μία πολύ άτυχη σύζυγος: ο άντρας της δολοφονήθηκε όταν ο γιος της ήταν μόλις δύο χρονών. Έτσι, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να ξεκινήσει μία νέα ζωή.

Τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν βέβαια για τον Raheem και τη μητέρα του. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δίνουν κάποιες ευκαιρίες στους μετανάστες αλλά αυτό δε σημαίνει βέβαια πως τους περιμένουν με ανοιχτές τις αγκάλες. Το Brent Cross, ένα νοτιοδυτικό προάστιο του Λονδίνου έγινε το νέο του σπίτι. Θα έπρεπε όμως να παλέψει πολύ στη ζωή του για να τα καταφέρει.

Εκεί, λίγο πέρα από τις γραμμές του τρένου, υπάρχει ένα εμβληματικό στάδιο. Ο 7χρονος Sterling το είδε να γκρεμίζεται το 2003 και να γεννιέται ξανά από τις στάχτες του 2007. Μπορούσε μάλιστα να ρίχνει κλεφτές ματιά από την πίσω αυλή του σπιτιού του σε κάτι που είχε αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στο μυαλό του. Όταν έβαζε γκολ σε αγώνες της γειτονιάς γυρνούσε και κοίταζε το Γουέμπλεϊ.

Παιδικά όνειρα που κάνει κάθε πιτσιρικάς. Ιδιαιτέρα για παιδιά που το ποδόσφαιρο μοιάζει με τη μοναδική διέξοδο από μία ζωή φτώχειας στη λάθος γειτονιάς της πόλης. Έτσι, η εικόνα του εαυτού του να περνά την εμβληματική αψίδα του ίσως πιο διάσημου γήπεδο ποδοσφαίρου του πλανήτη φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας έγινε κάτι σαν σύμβολο στο μυαλό του.

Ένα πάθος, μία εμμονή για το πού ακριβώς θέλει να φτάσει. Κάποια στιγμή αποφάσισε να χτυπήσει αυτό το όνειρο σε τατουάζ.

«Πάντα έλεγα ότι μία μέρα θα παίξω στο Γούεμπλεϊ με την Εθνική Ομάδα και θα βάλω γκολ σε ένα σημαντικό τουρνουά» δήλωσε αμέσως μετά τον αγώνα με τους Κροάτες. «Μεγάλωσα δύο λεπτά μακριά από το γήπεδο. Ήξερα ότι πρέπει να σκοράρω».

Κάποια όνειρα, κάποιες φορές, όσο τρελά και αν είναι γίνονται πραγματικότητα. Στην περίπτωση του Raheem Sterling μία παιδική επιθυμία μεταμορφώθηκε σε τατουάζ, και ένα τατουάζ σε πραγματικότητα. Στον χθεσινό αγώνα με τους Τσέχους απλά επανέλαβε μία πολύ παλιά υπόσχεση προς τον εαυτό του.

Τώρα, μένει να δούμε αν θα μπορέσει η Εθνική Αγγλίας να κάνει αυτό που υπόσχεται εδώ και δεκαετίες. Football is coming home; Μπορεί και όχι. Θα δείξει.

font
font