Mateo Villalba/Quality Sport Images/Getty Images/Ideal Image
CHAMPIONS LEAGUE

Η Μάντσεστερ Σίτι ξοδεύει, αλλά δεν την έφεραν μόνο τα χρήματα στον τελικό

Η ομάδα του Pep Guardiola είναι μια ανάσα από την κατάκτηση του Champions League. Για να φτάσει ως εδώ, όμως, δεν αρκούσε μόνο το τεράστιο μπάτζετ.
Για να γίνεις βασιλιάς της ζούγκλας πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι. Η Μάντσεστερ Σίτι το έκανε. Και το έκανε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Κερδίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με σκορ 4-0 και πετώντας την εκτός τελικού, μετά και το 1-1 του πρώτου αγώνα. Το μόνο που πρέπει να κάνει τώρα η ομάδα του Pep Guardiola είναι να κερδίσει τη, σαφώς μικρότερης δυναμικής, Ίντερ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης και να κατακτήσει το πολυπόθητο Champions League, που τόσα χρόνια κυνηγά αλλά πάντα αποτυγχάνει.

Η επιτυχία της Μάντσεστερ Σίτι άνοιξε και πάλι τη συζήτηση σχετικά με τα πόσα εκατομμύρια έχει ξοδέψει προκειμένου να φτάσει ως εδώ. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι τόσο απλή. Ιδιαίτερα, αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και στους υπόλοιπους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης. Ας βάλουμε, όμως, κάτω όλα τα δεδομένα.

Πόσα έχει ξοδέψει τελικά η Μάντσεστερ Σίτι


Paul Thomas / AP

Η μοίρα των Citizens άλλαξε ριζικά το 2008, όταν το επενδυτικό fund από το Άμπου Ντάμπι εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου. Έκτοτε, η Μάντσεστερ Σίτι προχώρησε σε μια σειρά από μεταγραφές που την άλλαξαν επίπεδο και την έφεραν στην κορυφή της Premier League. Για να το καταφέρει αυτό, όμως, έπρεπε να ρίξει πολλά -πάρα πολλά- χρήματα στην αγορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο σύλλογος ξόδεψε συνολικά από το 2009 έως το 2018 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ(!). Ένα ποσό που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω την Τσέλσι, την Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Παρί Σεν Ζερμέν. Αξιοπρόσεκτο είναι, επίσης, το γεγονός πως οι Galacticos της Ρεάλ Μαδρίτης, που πάντα είχαν τη φήμη του ποδοσφαιρικού κουβαρντά, έμειναν στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας.

Δεν ήταν, όμως, μόνο τα ποσά που δόθηκαν σε μεταγραφές που προκάλεσαν μεγάλο κύμα αντιδράσεων στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Τον περασμένο Φεβρουάριου, η είδηση πως η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται για την παραβίαση περισσότερων από 100 διατάξεων του Financial Fair Play της UEFA και της Premier League, για το διάστημα 2008/09 έως 2017/18, προκάλεσε αναταραχή.

Ανάλογες κατηγορίες την είχαν βαρύνει και πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, το ζήτημα λύθηκε με τον σύλλογο να πληρώνει ένα πρόστιμο της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ στην UEFA. Από το 2018 και έπειτα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν τόσο στην ομάδα όσο και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Pep Guardiola και τα χρήματα που δεν παίζουν μπάλα


Jon Super / AP

Τον Μάιο του 2022, ο Ισπανός προπονητής της ομάδας έκανε μια δήλωση που συζητήθηκε. «Τώρα εμείς κάνουμε μια μεταγραφή και αν βάλουμε την Etihad στη φανέλα, όλοι λένε “να από που βρήκαν τα χρήματα”, ενώ, αν κάνει κάτι η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ, θα πουν “ΟΚ, όλα καλά, είναι από τις ΗΠΑ”». Τα λόγια του Pep Guardiola κρύβουν μια δόση αλήθειας.

Τα χρήματα που δαπανιούνται τα τελευταία χρόνια από τις ομάδες που διεκδικούν την κατάκτηση του Champions League. Ας δούμε το παράδειγμα της Τσέλσι που έχει ξοδέψει το αστρονομικά μεγάλο ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ σε μόλις έξι μήνες για μεταγραφές. Ανάλογα χρήματα έχουν ρίξει σε προσθήκες ποδοσφαιριστών τόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Transfermarkt, η Μάντσεστερ Σίτι είναι στην πέμπτη θέση στη λίστα με τους συλλόγους που έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές την τελευταία πενταετία. Πάνω από αυτή είναι οι τέσσερις ομάδες που προαναφέραμε. Και το ερώτημα είναι ένα, όπως θα το έθετε και ο Πάτρικ Ογκουνσότο: πώς γκένεν αυτό;

Η λύση ακούει στο όνομα Pep Guardiola. Η έλευση του Ισπανού προπονητή άλλαξε τα δεδομένα. Η Σίτι πια χαλούσε χρήματα, μόνο, όμως, όταν χρειαζόταν και για τους παίκτες που έκρινε πως χρειαζόταν. Έτσι, λοιπόν, κατάφερε να δημιουργήσει έναν κορμό που την κρατά σε αυτό το επίπεδο ως σήμερα. Ας πάρουμε τα δεδομένα με τη σειρά. Στη μία πλευρά βλέπουμε την ενδεκάδα που ξεκίνησε τον δεύτερο ημιτελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην άλλη τη χρονιά που μετακόμισαν στο Μάντσεστερ:

  • Ederson – 2017
  • Rúben Dias – 2020
  • Manuel Akanji – 2022
  • Kyle Walker – 2017
  • John Stones – 2016
  • İlkay Gündoğan – 2016
  • Rodri – 2019
  • Kevin De Bruyne – 2015
  • Bernardo Silva – 2017
  • Jack Grealish – 2021
  • Erling Haaland – 2022

Όπως παρατηρεί κανείς, οι μόνοι παίκτες που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και έπαιξαν βασικοί σε ένα από τα πιο κρίσιμα ματς της σεζόν κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν δύο. Ο Erling Haaland και ο Manuel Akanji που πήραν μεταγραφή στη Σίτι από την Ντόρτμουντ για το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ και των 17 εκατομμυρίων ευρώ έκαστος. Όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται για αρκετά χρόνια στην ομάδα. Παλιότερη προσθήκη είναι εκείνη του De Bryune, ενώ ακριβότερη αυτή του Jack Grealish, που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το δέσιμο μεταξύ των ποδοσφαιριστών αλλά και ο κυριαρχικός τρόπος με τον οποίο ο Pep Guardiola στήνει τις ομάδες του στο χορτάρι, έχουν δημιουργήσει το σημερινό αποτέλεσμα. Στον τελικό, βέβαια, θα βρει απέναντί της την Ίντερ μια ομάδα με, σαφώς, πολύ μικρότερο μπάτζετ.

Όλοι θεωρούν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευκαιρία της Μάντσεστερ Σίτι να καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Την ευκαιρία μιας ομάδας που έχει ξοδέψει πολλά χρήματα αλλά που χτίζεται εδώ και χρόνια για να φτάσει ως εκεί.

Exit mobile version