Η Βάσω Τσαρούχα δεν θα κάνει ποτέ πίσω
- 13 ΦΕΒ 2024
Ο αγώνας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό κυλούσε κατά ομολογία ήρεμα και χωρίς ιδιαίτερα διαιτητικά λάθη, όταν στην τρίτη περίοδο και με τους γηπεδούχους να κάνουν την αντεπίθεσή τους, είχαμε μια αμφισβητούμενη φάση. Ο Mathias Lessort πιθανότατα έκανε βήματα, αφού στο ριπλέι φαίνεται να έχει προσγειωθεί πριν δώσει την ασίστ στον Marius Grigonis και η διαφορά από τους 6 πόντους πήγε στους 9. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και η Βάσω Τσαρούχα, πρώτη διαιτήτρια της αναμέτρησης χρέωσε με τεχνική ποινή τον πάγκο της ΑΕΚ. Και κάπου εκεί ξεκινά η ελληνική παράνοια.
Ο κόσμος που βρισκόταν στα Άνω Λιόσια άρχισε εν χορώ να βρίζει ασταμάτητα την Ελληνίδα ρέφερι και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα, το σύνθημα δεν σταματούσε. Έτσι, ήρθε η προσωρινή διακοπή της αναμέτρησης. Για σχεδόν 3 λεπτά συνεχόμενα οι οπαδοί, έβριζαν την Βάσω Τσαρούχα ρυθμικά. Για κανέναν παίκτη δεν υπάρχει ένα σύνθημα που να διαρκεί τόσο, αλλά εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Την βρίζουν επειδή είναι διαιτήτρια ή επειδή είναι γυναίκα;
Η συζήτηση φυσικά αμέσως εντάθηκε και στο X, όπου η Τσαρούχα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των trends. Τα τρολ συνέχιζαν να την βρίζουν και εκεί, ενώ οι πιο σοβαρές συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από το ερώτημα του εάν την βρίζουν επειδή αποφάσισε να γίνει διαιτήτρια ή επειδή είναι γυναίκα.
Προφανώς, δεν ζούμε σε μια χώρα με ιδανική αθλητική παιδεία και το ζήτημα δεν αγγίζει τους οπαδούς μίας και μόνο ομάδας. Προφανώς, οι διαιτητές ακούν τα μύρια όσα από τις πιο μικρές κατηγορίες και τους αγώνες παιδιών, μέχρι τους τελικούς των ανδρών και κανείς δεν γλιτώνει από αυτήν την λαίλαπα. Παρ’ όλα αυτά σπάνια θα ακουστεί σε ένα γήπεδο μπάσκετ υβριστικό σύνθημα ονομαστικά κατά ενός άνδρα διαιτητή. Το «σφύρα καλά πουτ*ν*ς γιε» που στάνταρ θα ακούσεις σε όποιο γήπεδο και αν πας, όσο χυδαίο και αν είναι, απέχει από την προσωπική επίθεση, αν και κυρίως συμβαίνει γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα συνήθως δεν ξέρει καν τα ονόματα των ανδρών διαιτητών μπάσκετ.
Η Βάσω Τσαρούχα «πουλάει» όμως. Είναι η μοναδική γυναίκα διαιτήτρια που έχει σφυρίξει τόσο μεγάλα παιχνίδια στην Ελλάδα, είναι μία από τις δύο γυναίκες διαιτήτριες της Euroleague και είναι με διαφορά η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα από το χώρο της μπασκετικής διαιτησίας στη χώρα μας. Η απάντηση στο ερώτημα του εάν ο κόσμος την βρίζει επειδή είναι διαιτήτρια ή γυναίκα είναι προφανής. Την βρίζουν για τον συνδυασμό αυτών των δύο. Την βρίζουν ονομαστικά γιατί δεν έχουν συνηθίσει μια γυναίκα στο παρκέ, γιατί γνωρίζουν πώς την λένε, γιατί νιώθουν ότι αδικούνται και γιατί θεωρούν ότι έτσι θα «μασήσει». Βέβαια, βρίσκουν σε τοίχο γιατί εκείνη δεν «μασάει».
Το βράδυ της Δευτέρας διέκοψε προσωρινά το παιχνίδι, ενώ το ίδιο είχε κάνει και τον Μάρτιο του 2023 στο παιχνίδι του Άρη με το Περιστέρι, τον Δεκέμβριο του 2022 πάλι σε αναμέτρηση του Άρη στο Αλεξάνδρειο και πριν από δύο μήνες στον αγώνα του Προμηθέα με την ΑΕΚ. Τα τελευταία χρόνια κανείς άλλος δεν έχει διακόψει περισσότερα παιχνίδια και αυτό μόνο ως «ευαισθησία» δεν πρέπει να διαβαστεί. Αντιθέτως, εάν αυτή είναι η λύση στα εμετικά συνθήματα, τότε καλό είναι να ακολουθήσουν και άλλοι τον δρόμο της.
Φέτος, έχει διακοπεί προσωρινά αγώνας για συνθήματα κατά του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ και στο Super Cup και γενικότερα φαίνεται ότι υπάρχει μια οδηγία για περιορισμό τους. Βέβαια, είναι ελάχιστες οι φορές που οι αγώνες πράγματι διακόπτονται για κάτι τέτοιο, ενώ συνήθως οι διαιτητές μένουν στις παρατηρήσεις.
Η Βάσω Τσαρούχα στη μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει στο Oneman, ανέφερε μεταξύ άλλων για τις ύβρεις στο πρόσωπό της: «Τις περισσότερες φορές δεν τους ακούω. Ακούγεται μόνο ένα βουητό. Αλλά ακόμη κι αν κάτι πέσει στην αντίληψή μου, δεν πρόκειται να απαντήσω. Έτσι έχω μεγαλώσει, είναι θέμα παιδείας. Δεν μπορώ να το αλλάξω εγώ μεμονωμένα, αλλά είναι κάτι που μόνο ως κοινωνία αν προσπαθήσουμε θα αλλάξει».