Μισό δις. σε 6 μήνες: Οι μεταγραφές της Τσέλσι διέλυσαν το Financial Fair Play
- 5 ΦΕΒ 2023
Όλα τα προβλήματα, όμως, λύθηκαν όταν έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός επιχειρηματίας και επενδυτής, Todd Boehly, ανέλαβε τα ηνία των μπλε. Κάπου εκεί, όμως, φαίνεται πως χάθηκε η μπάλα. Πώς, άλλωστε, μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η ομάδα έχει καταφέρει (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να ξοδέψει περισσότερο από μισό δισ. ευρώ σε μεταγραφές, σε διάστημα μόλις έξι μηνών;
Τα εξωφρενικά ποσά της Τσέλσι για μεταγραφές
Όλοι φυσικά θα σταθούν στη μεταγραφή του Αργεντινού Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Enzo Fernandez, η οποία ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και έφτασε τα 120 εκ. ευρώ.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή, καθώς πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε την απόκτηση ενός ακόμη μεγάλου wonderkid του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, του Ουκρανού Mykhailo Mudryk, για 70 εκατομμύρια ευρώ, μέσα από τα χέρια της Άρσεναλ.
Ας δούμε, όμως, τη συνολική λίστα με τις μεταγραφές που έκανε ο αγγλικός σύλλογος κατά τις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, με τα ποσά να ζαλίζουν:
- Enzo Fernández – 121 εκ. ευρώ
- Wesley Fofana – 80,4 εκ. ευρώ
- Mykhaylo Mudryk – 70 εκ. ευρώ
- Marc Cucurella – 65,3 εκ. ευρώ
- Raheem Sterling – 56,2 εκ. ευρώ
- Benoît Badiashile – 38 εκ. ευρώ
- Kalidou Koulibaly – 38 εκ. ευρώ
- Noni Madueke – 35 εκ. ευρώ
- Malo Gusto – 30 εκ. ευρώ
- Carney Chukwuemeka – 18 εκ. ευρώ
- Andrey Santos – 12,5 εκ. ευρώ
- David Datro Fofana – 12 εκ. ευρώ
- Pierre-Emerick Aubameyang – 12 εκ. ευρώ
- João Félix (δανεικός) – 11 εκ. ευρώ
- Gabriel Slonina – 9.1 εκ. ευρώ
- Denis Zakaria (δανεικός) – 3 εκ. ευρώ
16 μεταγραφές σε κάτι λιγότερο από έξι μήνες. Αν κάνει κανείς μια πρόχειρη πράξη, θα αντιληφθεί πως το συνολικό ποσό που ξόδεψε η νέα διοίκηση της Τσέλσι για την αγορά όλων αυτών των ποδοσφαιριστών ξεπερνά το μισό δις. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Οι μεταγραφές ρεκόρ των τελευταίων μηνών έφεραν τον σύλλογο στην πρώτη θέση της λίστας με τις ομάδες που έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα για μεταγραφές παγκοσμίως στην ιστορία του αθλήματος. Από κάτω της βρίσκεται η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Και τα μεγάλα ερωτήματα είναι δύο: πώς κατάφερε να δικαιολογήσει όλες αυτές τις κινήσεις η Τσέλσι και γιατί η UEFA δεν έχει ακόμη παρέμβει;
Το τρικ για να αποφύγει τις ποινές
Η Τσέλσι έχει βρει έναν παλιό και καλό τρόπο προκειμένου να αποφεύγει τα penalties τόσο από την UEFA όσο και από την Premier League. Συνάπτει μακροχρόνια συμβόλαια με τους παίκτες προκειμένου να αποπληρώνει τα παχυλά συμβόλαιά τους σε μεγάλο βάθος χρόνου. Έτσι, λοιπόν, δεν επηρεάζονται τα οικονομικά της άμεσα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των μεγάλων βρετανικών μέσων, η UEFA δείχνει να έχει ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τσέλσι, ωστόσο, για την ώρα δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο η UEFA ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τροποποιήσει τους κανόνες του Financial Fair Play, θέτοντας όριο πέντε ετών στην αποπληρωμή του ποσού της μεταγραφής, προκειμένου να πατάξει την πρακτική της μακροχρόνιας απόσβεσης. Η αλλαγή, όμως, θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο καλοκαίρι, χωρίς να υπάρχει αναδρομική ισχύ.
Ο μόνος περιορισμός που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Τσέλσι είναι καθαρά αγωνιστικός. Κι αυτό γιατί ο σύλλογος θα πρέπει να κόψει πέντε από τις χειμερινές της μεταγραφές από την ευρωπαϊκή της λίστα για τα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League. Σίγουρα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή δε θα θέλαμε να ήμασταν στη θέση του Graham Potter.