© 2019 / Ricardo Malazan / Associated Press
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Mohammed Bin Salman, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας που αγόρασε τη Νιουκάστλ

Η ιστορία του ανθρώπου που στρώνει τόνους χρυσάφι στα πόδια της Premier League.
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Νιουκάστλ από τον πρίγκιπα, και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας με μια συμφωνία η οποία ξεπερνά τις 300 εκατομμύρια λίρες. Τα νούμερα που ακούγονται είναι αστρονομικά, βγαλμένα από τις σελίδες κάποιου τόμου για μυθικούς Κροίσους.

Ποιος είναι, όμως, ο νέος ιδιοκτήτης των «ανθρακωρύχων», σε ποια σκάνδαλα έχει εμπλακεί ο Mohammed bin Salman Al Saud και πώς πρόκειται αυτή η συμφωνία να αλλάξει τη μοίρα της Νιουκάστλ και της Premier League εν γένει;

Το who is who του Mohammed bin Salman


AP Photo/Amr Nabil

Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1985 στην πόλη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί γόνο της βασιλικής οικογένειας, η περιουσία της οποίας υπολογίζεται στα 1.4 τρισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Σ’ αντίθεση με τα αδέρφια του, σπούδασε στη Σαουδική Αραβία και ύστερα από την αποφοίτησή του άρχιζε να εργάζεται σε υπηρεσίες του κράτους. Η πορεία, όμως, του πρίγκιπα και η γρήγορη του ανέλιξη σε πρώτο διάδοχο του θρόνου, είναι γεμάτη με σκοτεινά σημεία και μεγάλα σκάνδαλα.

Τον Μάρτιο του 2020, και ενώ όλος ο πλανήτης προσπαθούσε να διαχειριστεί την κρίση του κορωνοϊού που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σ’ όλη την υφήλιο, στα παλάτια της Σαουδικής Αραβίας συνέβαιναν πρωτοφανείς διώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο πρίγκιπας είχε συλλάβει χωρίς λόγο και είχε οδηγήσει στη φυλακή αρκετούς γόνους της βασιλικής οικογένειες, οι οποίοι θεωρούνταν «αντίπαλοί» του.

Οι εκκαθαρίσεις αυτές ήρθαν να συμπληρώσουν όλες εκείνες που είχαν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια και περιελάμβαναν συλλήψεις ηγετών επιχειρήσεων, ανωτέρων στρατιωτικών αξιωματούχων και μελών του θρησκευτικού κλήρου.

Μία από τις συλληφθείσες ήταν και η πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας, ένα από τα 108 παιδιά του Βασιλιά Saudi, η οποία θεωρείται ένθερμη υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Την είδηση της φυλάκισής της έκανε η ίδια γνωστή μέσα από το Twitter, διαμηνύοντας πως βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η υπόθεση Khashoggi


AP Photo/Emrah Gurel

Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση, η οποία έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Ένα χρόνο πριν, σάλος προκλήθηκε από τη δολοφονία του Jamal Khashoggi στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δημοσιογράφος είχε αρθρογραφήσει αρκετές φορές εναντίον του καθεστώτος και είχε μπει στο στόχαστρο. Το ημερολόγιο έγραφε 2 Οκτωβρίου 2018 όταν ο ίδιος πέρασε τις πύλες της πρεσβείας για να λάβει ένα έγγραφο, το οποίο θα του επέτρεπε να παντρευτεί τη μέλλουσα γυναίκα του.

Τα ίχνη του, ωστόσο, χάθηκαν λίγα λεπτά μετά. Απ’ ότι αποδείχτηκε μερικές μέρες αργότερα, ο Khashoggi είχε σκοτωθεί εντός του κτιρίου, με τους δολοφόνους να προσπαθούν να εξαφανίσουν το πτώμα.

Από την πρώτη στιγμή, τα βλέμματα έπεσαν πάνω στη Σαουδική Αραβία και τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Οι υποψίες έγιναν ακόμη πιο έντονες τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών, ο Mohammed bin Salman ενέκρινε και πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Khashoggi ως «απειλή για το βασίλειο» και χρειαζόταν ακόμη βίαια μέσα για να τον φιμώσουν. Η υπόθεση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

Ο «προοδευτικός» πρίγκιπας


Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

Σ’ αντιστάθμιση μ’ όλα τα παραπάνω σκάνδαλα, ο Mohammed bin Salman έχει προσπαθήσει να περάσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από προοδευτικά κοινωνικά μέτρα, τα οποία θα εξομαλύνουν τις απόψεις των δυτικών πως η Σαουδική Αραβία πρόκειται για ένα ανελεύθερο κράτος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έχει δώσει το δικαίωμα στις γυναίκες να μπορούν να κατέχουν δίπλωμα και να κυκλοφορούν μόνες με τα αυτοκίνητά τους.

Οι λόγοι για τους οποίους έχουν συμβεί οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως υποστηρίζουν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές, είναι προκειμένου η χώρα να προσεγγίσει όσο τον δυνατόν περισσότερους επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλουν στη δημιουργία έργων τα οποία θα κάνουν τη χώρα κέντρο της ανατολής.

Ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα έργα είναι η «Πόλη του Μέλλοντος», η οποία θα είναι χτισμένη πάνω σε μια τεράστια οδό. Το έργο, ονόματι “The Line”, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει από 100 ως 200 δισ. δολάρια, θα ξεκινά από την Ερυθρά Θάλασσα και θα εκτείνεται σε μια γραμμή 170 χιλιομέτρων. Θα φιλοξενεί ως και 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται αυτοκίνητα για να κυκλοφορούν, αλλά θα χρησιμοποιούν ένα υπόγειο σύστημα μεταφορών.

Το ποδοσφαιρικό απωθημένο του Mohammed bin Salman


AP Photo/Hassan Ammar

Ο ίδιος εδώ και χρόνια προσπαθεί να εμπλακεί στο ποδόσφαιρο. Χρηματοδοτεί ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, αναλαμβάνει τη διοργάνωση ποδοσφαιρικών τουρνουά, ενώ έχει στενές επαφές ακόμη και με τον πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino.

Το μεγάλο του απωθημένο, όμως, ήταν πάντοτε η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Premier League. Όπως διαβάζουμε από διάφορα άρθρα της Sun και της Daily Mail, o πρίγκιπας είχε προσεγγίσει πρώτα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2018, κάνοντας μια πρόταση εξαγοράς της τάξης των 3.8 δισ. λιρών. Η οικογένεια Glazer, ωστόσο, απέρριψε την προσφορά.

Δεν το έβαλε κάτω, όμως, και στόχευσε στη Νιούκαστλ και έτσι, μετά από συζητήσεις αρκετών μηνών, κατάφερε τελικά να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτων μετοχών μ’ ένα αντίτιμο που ξεπερνά τα 300 εκ. λίρες.

Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε τους φιλάθλους της ομάδας, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους και πανηγυρίζουν φορώντας μαντίλες για να υποδεχτούν τον νέο πρόεδρο.

Αρκετοί, όμως, είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτή την εξέλιξη, με τη Διεθνή Αμνηστία να υποστηρίζει πως «η Premier League παίρνει το ρίσκο να εξελιχθεί στο πλυντήριο εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γκλάμουρ και το πρεστίζ της, για να καλύψουν τις ανήθικες ενέργειες τους και την παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες της Premier League και της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας».

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη Νιουκάστλ και την Premier League


Lindsey Parnaby/Pool via AP, File

H Νιουκάστλ είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου, με 4 πρωταθλήματα, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν πρωταγωνιστεί. Η δύναμη του συλλόγου, όπως είναι λογικό, πρόκειται να αλλάξει άρδην, αλλά κανείς δε ξέρει σε τι βαθμό.

Σύμφωνα με πίνακες οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί, στους οποίους παρουσιάζονται οι περιουσίες όλων των μεγαλομέτοχων των ομάδων της Premier League, η Νιουκάστλ καταλαμβάνει τα ¾ της συνολικής πίτας. Η ψαλίδα, μάλιστα, μεταξύ του πρώτου της λίστας και του τελευταίου είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανένας πως η περιουσία του μεγαλομέτοχου της Μπρέντφορντ δεν ξεπερνά τις 3 εκατ. λίρες.

Πόσα, όμως, από αυτά τα χρήματα μπορεί να δαπανήσει στη Νιουκάστλ, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας; Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Premier League, τα χρήματα που μπορεί να ξοδέψει ένας νέος πρόεδρος τα τρία πρώτα χρόνια της παρουσίας του στο κλαμπ δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια.

Σ’ αυτόν τον κανόνα, ωστόσο, υπάρχουν παραθυράκια καθώς, εάν αυξηθούν τα έσοδα του συλλόγου (π.χ. από τη συμμετοχή στην Ευρώπη, τις χορηγίες, τα εισιτήρια ή και τις οικονομικές «ενέσεις» από συγγενικές εταιρίες του ιδιοκτήτη κ.α.) στα πρότυπα των Σίτι και Παρί, το μπάτζετ ενδέχεται ακόμα και να τετραπλασιαστεί.

Οι «ανθρακωρύχοι» ονειρεύονται πια να κατακτήσουν τίτλους και να φέρουν στην πόλη τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Το μόνο δεδομένο, μέχρι στιγμής, είναι πως μια νέα μέρα ξημερώνει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Καλή ή κακή, αυτό θα δείξει.

Exit mobile version