© 2024 Nikos Karanikolas /rawimages.gr
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νάσος Γκαβέλας, ένας ωραίος άνθρωπος

Τρία χρόνια μετά το Τόκιο ο Νάσος Γκαβέλας το ξανάκανε και αυτή τη φορά με βοηθό τον Γιάννη Νυφαντόπουλο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Είναι ο απόλυτος σταρ της Ελληνικής Παραολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι και το αποδεικνύει κάθε φορά. Ο Νάσος Γκαβέλας με χρόνο 11:02 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στην κατηγορία Τ11 και μπήκε στο πάνθεον του αθλήματος.

Είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, έχει κερδίσει σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και φέτος κατάφερε να βρεθεί ξανά στην κορυφή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας πρόσφατα αλλάξει οδηγό, με τον Γιάννη Νυφαντόπουλο στο πλάι του.

Ποιος είναι ο Νάσος Γκαβέλας


© 2024 Nikos Karanikolas /rawimages.gr

Ο Νάσος Γκαβέλας, γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1999 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην ηλικία των 10 ετών συνειδητοποίησε ότι η όρασή του μειωνόταν -δεν έβλεπε καλά τη δασκάλα, δυσκολευόταν να διαβάσει και συλλάβιζε. Οι δυσκολίες αυτές προέρχονταν από μία γονιδιακή ασθένεια (νόσος Σταργκαρντ “Stargardt”) η οποία εμφανίζεται σταδιακά και έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της όρασης.

Η δασκάλα τον μάλωνε επειδή πίστευε ότι δεν διάβαζε το μάθημα, ενώ οι συμμαθητές του, πίστευαν ότι απλώς έκανε πλάκα. Αρκετές φορές οι συμμαθητές του τον έβαλαν στο στόχαστρο, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο Γκαβέλας δεν ένιωθε τον αποκλεισμό.

Παρά τις δυσκολίες αυτές αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού, από το οποίο και πέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017.

Επέλεξε το συγκεκριμένο τμήμα γιατί ήθελε να κατανοήσει πώς λειτουργεί και συμπεριφέρεται ο άνθρωπος και διότι θέλει να ειδικευτεί στην αθλητική ψυχολογία για τα άτομα με αναπηρία, μιας και ο ίδιος γνωρίζει στην πράξη τα προβλήματα των ανθρώπων με πρόβλημα αναπηρίας.

Στα παιδικά του χρόνια λάτρευε το ποδόσφαιρο και ήταν υπερκινητικός μέσα στο γήπεδο, ωστόσο καθώς το πρόβλημα στην όραση του γιγαντωνόταν, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Κάποια στιγμή, στην εφηβεία του, έτρεξε τα 100 μέτρα στο άλσος του Αιγάλεω και ένας προπονητής που τον είδε, του πρότεινε να ασχοληθεί με τα σπριντ. Μια απόφαση που του άλλαξε τη ζωή.

Η κούρσα στο Παρίσι τον έβαλε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ


© 2024 Nikos Karanikolas /rawimages.gr

Ο Νάσος Γκαβέλας με το δεύτερο χρυσό είναι το τρίτο μέλος στο κλειστό κλαμπ των Ελλήνων Παραολυμπιονικών που έχουν καταφέρει να υπερασπιστούν τους τίτλους τους. Πρώτος ήταν ο θρύλος της ελληνικής κολύμβησης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στα 100μ ύπτιο S13 το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο και λίγο αργότερα ήρθε η σειρά του Χρήστου Ταμπαξή στα 50μ ύπτιο S1 επίσης το 2004 και το 2008.

Φυσικά ο Γκαβέλας είναι ο μοναδικός με αυτό το επίτευγμα στον στίβο. Στην κατηγορία του κατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στα 60, όσο και στα 100 μέτρα.

Οι δηλώσεις που τον (ξανά)έβαλαν στην καρδιά μας


© 2024 Nikos Karanikolas /rawimages.gr

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 100μ (Τ11) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, είναι από τους ανθρώπους εκείνους, που μόνο που τον βλέπεις, χαμογελάς. Ήδη από τον ημιτελικό αστειευόταν για την όραση του, αναφέροντας ότι δεν βλέπει τι γίνεται στο γήπεδο και έδωσε ραντεβού για τον μεγάλο τελικό το απόγευμα της Πέμπτης.

Εκεί, αφού θριάμβευσε μαζί με τον Γιάννη Νυφαντόπουλο, κερδίζοντας στο νήμα, για τρία εκατοστά του δευτερολέπτου τον Γάλλο συναθλητή του, ο Γκαβέλας έδωσε ξανά μαθήματα ζωής. Αφού ευχαρίστησε τον οδηγό του και πρωταθλητή στους αγώνες ταχύτητας, Γιάννη Νυφαντόπουλο, τον οποίο αποκάλεσε χαϊδευτικά «βλάκα» αποκάλυψε ότι κάποιοι τον αμφισβήτησαν.

«Ήμουν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Όλοι μου έλεγαν τι έγινε Γκαβέλα; Μήπως τελείωσες, μήπως δεν μπορείς να τρέξεις; Όχι μάγκες μπορώ να τρέξω» είπε με τρεμάμενη φωνή στη δημόσια τηλεόραση. «Ήρθαμε εδώ για να αποδείξουμε ποιος είναι το αφεντικό στα 100μ. Δεν ήρθαμε να χάσουμε. Ήρθαμε για να κερδίσουμε. Μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη πέρασε δύσκολα αλλά τα καταφέραμε. Θέλω χαμόγελο και ανθρώπους δίπλα μου να με στηρίζουν».

Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος έδωσε και εκείνος τον δικό του αγώνα καθώς προπονείται μόνο μερικούς μήνες με τον Γκαβέλα και ο συγχρονισμός είναι το παν στους αγώνες ταχύτητας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ούτε εκείνος μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του μετά το χρυσό μετάλλιο. «Υποσχέθηκα στον πατέρα του ότι θα τον κάνω να φωνάζει και να κλαίει. Πιστεύω είναι χαρούμενος για τον γιο του. Ήθελα να περάσει ο Νάσος πρώτος τη γραμμή τερματισμού».

Ο Γκαβέλας είναι μόλις 24 ετών και στο Λος Άντζελες θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει το εντυπωσιακό του ρεκόρ για να γίνει ένας πραγματικός θρύλος των αγώνων ταχύτητας σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ραντεβού στις ΗΠΑ λοιπόν.

Exit mobile version