Allsport / Getty Images
ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

«Το Χέρι του Θεού»: Το γκολ που διχάζει εδώ και 38 χρόνια

Θυμόμαστε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο σημειώθηκε μια μέρα σαν και σήμερα.

 

Κάθε άθλημα έχει μία στιγμή που το έχει καθορίσει και στιγματίσει στο πέρασμα των χρόνων. Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου είναι το «Χέρι του Θεού» του Ντιέγκο Μαραντόνα. Το άκουσμα και μόνο της συγκεκριμένης φάσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Ένα, όμως, είναι το σπουδαίο: το «Χέρι του Θεού» ακόμη και 38 χρόνια μετά συζητιέται λες και συνέβη χθες. Η φήμη της συγκεκριμένης φάσης, μάλιστα, είναι τόσο σπουδαία που στις 16 Νοεμβρίου 2022, η θρυλική μπάλα του προημιτελικού μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής του Μουντιάλ του 1986 πουλήθηκε για 2,4 εκ. δολάρια.

Τι είναι, όμως, που κάνει τη συγκεκριμένη φάση τόσο σημαντική μέχρι σήμερα; Κι ίσως τελικά, η απάντηση να μην είναι ακριβώς ποδοσφαιρική.

Η φάση που σήκωσε μεγάλες διαμάχες

Η φάση είχε ως εξής: ο Άγγλος μέσος, Steve Hodge, προσπάθησε να διώξει την μπάλα, ωστόσο, το μόνο που κατάφερε ήταν να την κλωτσήσει ψηλά πάνω από τον δικό του τερματοφύλακα. Κανονικά εκείνος θα έπρεπε να την μπλοκάρει, ειδικά όταν απέναντί του ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ύψους μόλις 1,65 μ. Τελικά, όμως, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.

Αρχικά, φαινόταν πως ο Μαραντόνα είχε πετύχει την μπάλα με το κεφάλι του, αλλά με τις επαναλήψεις της τηλεοπτικής μετάδοσης, φάνηκε ξεκάθαρα πως τη βρήκε με το χέρι. Τότε, όμως, δεν υπήρχε VAR, οπότε το γκολ μέτρησε κανονικά.

Μιλώντας μετά το παιχνίδι, ο Ντιέγκο είπε στους δημοσιογράφους ότι το γκολ σημειώθηκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού». Και κάπως έτσι έμεινε η ιστορική φράση.

Το δεύτερο γκολ του Μαραντόνα που τα σκέπασε όλα

Η εθνική Αργεντινής του 1986 δεν ήταν τόσο μεγάλη ομάδα. Μάλλον, ήταν μια μέτρια προς καλή ομάδα, με τη μόνη διαφορά πως είχε στο ρόστερ της έναν σπουδαίο και ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Αν ο Μαραντόνα ήταν εκτός παιχνιδιού, η Αγγλία κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν η καλύτερη μέσα στο γήπεδο.

Το σχέδιο, λοιπόν, των Άγγλων ήταν να τον περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο. Μόνο που δεν τα κατάφεραν. Τέσσερα λεπτά μετά το πρώτο γκολ, ο Ντιέγκο πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, προσπέρασε σχεδόν όλους τους αντιπάλους του – ακόμη και τον τερματοφύλακα – και σκόραρε ξανά.

Το γκολ ψηφίστηκε από τη FIFA το 2002 ως το καλύτερο του 20ου αιώνα. Εκείνο το Μουντιάλ έμεινε στην ιστορία ως το «Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαραντόνα».

Ήταν η εκδίκηση της Αργεντινής

Όταν μιλάμε για εκείνο το παιχνίδι, δεν μπορούμε να μη βάζουμε στη συζήτηση και την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Τέσσερα μόλις χρόνια πριν, το 1982, η Αργεντινή εισέβαλε στα -υπό βρετανικής διοίκησης- νησιά Φώκλαντ που βρίσκονται 300 μίλια μακριά από την επικράτειά της

Η Margaret Thatcher αποφάσισε τελικά να στείλει μια ισχυρή στρατιωτική μονάδα στην περιοχή, και τελικά κέρδισε τη μάχη. Ωστόσο, η ουδέτερη κοινή γνώμη στάθηκε στο πλευρό της Αργεντινής, θεωρώντας πως επρόκειτο για μια αναχρονιστική πράξη αποικιακού ιμπεριαλισμού από τους Βρετανούς.

Οι Αργεντινοί θεωρούν μέχρι σήμερα ότι τα συγκεκριμένα νησιά είναι δικά τους, ενώ ο ίδιος ο Ντιέγκο Μαραντόνα στα απομνημονεύματά του δήλωσε: «Κατά κάποιο τρόπο κατηγορήσαμε τους Άγγλους παίκτες για όλα όσα είχαν συμβεί, για όλα όσα είχε υποστεί ο λαός της Αργεντινής. Υπερασπιζόμασταν τη σημαία μας, τα νεκρά παιδιά, τους επιζώντες».

Γιατί μιλάμε για τον Ντιέγκο Μαραντόνα

«Το Χέρι του Θεού» έχει μείνει στην ιστορία επειδή ακριβώς το πέτυχε ο Ντιέγκο Μαραντόνα και όχι οποιοσδήποτε άλλος ποδοσφαιριστής. Εκείνος που αγαπήθηκε πράγματι ως Θεός τόσο στη Νάπολη, όσο και στη χώρα του. Που δοξάστηκε ως Θεός, όταν έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου του 2020, εν μέσω παγκόσμιου lockdown.

Δεν ήταν μόνο το ποδοσφαιρικό ταλέντο που έκανε τον Ντιέγκο αυτό που είναι. Ήταν το ταμπεραμέντο του, οι καταχρήσεις του, οι δηλώσεις του, οι απόψεις του, οι κινήσεις του. Κι όπως δήλωσε κάποτε ένας εξαιρετικός συνάδελφος: «Ο Μαραντόνα είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στον πλανήτη που δεν έχει ούτε μία άσχημη φωτογραφία».

Η φωτογραφία με τον ίδιο να σκοράρει με το χέρι κόντρα στην Αγγλία έχει μπει ήδη στο Πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά από τον Άκη Κατσούδα στις 22 Ιουνίου 2023.

Exit mobile version