2024/AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili
PROFILE

Ο άγραφος νόμος του Willy Sagnol

Σταμπαρισμένος και απόκληρος στην πατρίδα του, ο Γάλλος κόουτς βρήκε την ευτυχία πολύ μακριά από εκεί, στη Γεωργία – προς δική μας στεναχώρια.

To ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από ιστορίες «τώρα εγώ θα γελάω μα θα κλάψεις εσύ». Στην προκειμένη περίπτωση, είμαστε εμείς στη μεριά των χαμένων. Στεναχωριόμαστε για μια τεράστια χαμένη ευκαιρία να επιστρέψουμε ως Εθνική ομάδα σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Η δική μας αποτυχία, η ευτυχία της Γεωργίας. Και του ανθρώπου στην άκρη του πάγκου της: Willy Sagnol.

Μιλάμε για έναν επαγγελματία χορτασμένο από επιτυχίες. Στην Μπάγερν Μονάχου πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του, 9 συναπτά έτη. Με 5 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 1 Champions League. Ήταν άτυχος καθώς σταμάτησε την μπάλα μόλις στα 31 του λόγω τραυματισμού, το 2009, αλλά ποτέ του δεν το παραδόθηκε στην αυτολύπηση. Κοίταξε μπροστά, για το επόμενο βήμα.

Έχει πετύχει πολλά στην καριέρα του, αναμφίβολα. Κι όμως, αυτό που ζει εδώ και λίγα 24ώρα ο 47χρονος το εισπράττει ως τη μεγαλύτερη των στιγμών του. Το βιώνει ολόψυχα, είναι η θριαμβευτική επιστροφή του στο προσκήνιο ενώ τον είχαν όλοι ξεγραμμένο προπονητικά.

Θα γίνει ο πρώτος Γάλλος τεχνικός που θα κοουτσάρει ξένη Εθνική σε Euro. «Θα πλήρωνα για να νιώσω αυτό που αισθάνομαι τώρα. Έχω την τύχη να με πλαισιώνουν υπέροχοι άνθρωποι και νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό», σχολίασε.

Η άστοχη δήλωση που κηλίδωσε το όνομά του

Το γαλλικό ποδόσφαιρο τον απέβαλε πρακτικά από τις τάξεις του κατατάσσοντας ως ρατσιστική μια δήλωση που ανάλογα πώς θέλει να το δει κανείς, θα μπορούσε να είναι απλώς ατυχής εκφραστικά. Να τι είχε πει, επί λέξει, όταν ήταν στην Μπορντό: «Το πλεονέκτημα των Αφρικανών ποδοσφαιριστών είναι πως είναι φτηνοί, πάντα έτοιμοι να παλέψουν και δυνατοί. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και τεχνική, εξυπνάδα και πειθαρχία».

Προκλήθηκε μέγας σάλος. Πηγή του, ας πούμε, θυμού του ήταν πως λόγω Copa Africa θα έχανε πολλούς παίκτες. Και ήθελε να δικαιολογήσει πως είχε σκοπό να μειώσει αριθμητικά τους Αφρικανούς του ρόστερ ώστε να μη χρειαστεί να ζήσει ξανά κάτι ανάλογο – έτσι τουλάχιστον είπε. Μόνο που αυτό που ακούστηκε ήταν σαφώς και τουλάχιστον παρεξηγήσιμο.
Του την «έπεσαν» άγρια ο άλλοτε συμπαίκτης του στην Εθνική Γαλλίας, Lilian Thuram, αντιρατσιστικές οργανώσεις. Χαμός. Τον υπερασπίστηκαν και κάποιοι, αλλά γρήγορα έγινε σαφές πως η επικοινωνιακή ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, δεν μαζευόταν όλο αυτό. Είχε στιγματιστεί στις συνειδήσεις, δικαίως ή αδίκως.

Μπάγερν Μονάχου, το μεγάλο σχολείο

Willy Sagnol 2017/AP Photo/Matthias Schrader

Όταν, το 2016, ο Willy Sagnol έφυγε τελικά από την Μπορντό, βρήκε καταφύγιο στην αγαπημένη του Μπάγερν Μονάχου. Στο επιτελείο του Carlo Ancelotti. Αυτό το διάστημα, όπως του αρέσει να λέει, ήταν καλύτερο «από όλα τα φροντιστήρια και τα σεμινάρια του κόσμου». Θεωρεί πως έμαθε απίστευτα πολλά πράγματα για τη δουλειά, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και να κινείται. Εκτέλεσε μάλιστα για 1 ματς χρέη υπηρεσιακού (2-2 με τη Χέρτα στο Βερολίνο).

Συνέχισε να λέει τα πράγματα στα ίσα και να ειλικρινής με τον εαυτό του. Κράτησε επίσης, φυλαχτό, την παρακάτω ατάκα του Carleto: «Κράτα την ενέργεια σου για τα πράγματα που μπορείς να αλλάξεις. Για τα άλλα μην ξοδεύεις ούτε καν το 1% σου».

Μόνο που φαινόταν πως αυτό το δίδαγμα δεν θα το αξιοποιούσε ως προπονητής. Πριν πάει στη Γεωργία, τον Φεβρουάριο του 2021, είχε περάσει σχεδόν 4 χρόνια εκτός πάγκων. Στο ραδιόφωνο δούλευε, σχολιαστής. Τον είχαν ξεχάσει όλοι ως προπονητή.

Ο Willy Sagnol άλλαξε μυαλά και μπήκε ξανά στο χάρτη

Η πανδημία του κορονοϊού, η καραντίνα, όλα αυτά τα δύσκολα και στενάχωρα εκείνου του καιρού τον έκαναν να αλλάξει πολλά στη φιλοσοφία του. Για το τι θέλει, τι ψάχνει, τι αξίζει και τι όχι. Όταν τον πήραν τηλέφωνο και μετέπειτα συναντήθηκε με τους Γεωργιανούς, αυτά που άκουσε του έκαναν κλικ. Ήξερε τα «μεγάλα κεφάλια» της Ομοσπονδίας από την Bundesliga, βρήκαν συνεπώς γρήγορα κώδικες επικοινωνίας. Κυρίως του εγγυήθηκαν πως αν έλεγε το «ναι», θα είχε και χρόνο και στήριξη. Όπως τελικά συνέβη.

Πήρε την απόφαση λοιπόν να ριχτεί στην περιπέτεια του comeback αφού ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε. Κάτι μακροπρόθεσμο, που θα του έδινε τη δυνατότητα να χτίσει, να βάλει την υπογραφή του. Κάτι που θα τον έβαζε ξανά στο χάρτη.

Τα κατάφερε. Καμαρώνοντας πια, δικαίως. «Αυτό προσπαθούσα να σας εξηγήσω. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να έχεις αποτελέσματα. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι μέσα σε 6 μήνες», είπε στους Γεωργιανούς δημοσιογράφους, ενώ λίγο νωρίτερα το κοινό, τρελό από χαρά για την παρθενική πρόκριση της Εθνικής του σε Euro, φώναζε με πάθος το όνομα του Willy Sagnol.

Επιβάλλοντας νόμο και τάξη

Willy Sagnol 2024/AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili

Δεν ήταν πάντα όλα μέλι γάλα. Στα πρώτα 9 ματς ήρθε μόνο 1 νίκη. Μετά όμως το πράγμα έστρωσε, πολύ. Με σερί, εντυπωσιακό, 11 αγώνων δίχως ήττα. Με ένα 3-4-3 (ή 3-5-2) που κόλλησε γάντι με τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του. Κάπως έτσι, η Γεωργία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει Τουρκία, Πορτογαλία και Τσεχία. Θα μπορούσαμε να ‘μασταν εμείς στη θέση της.

Αλλά ο Willy Sagnol επέβαλε τον νόμο του, τιμώντας έτσι το παρελθόν του τρόπον τινά, αφού μικρός ήθελε να γίνει αστυνομικός. Θα του ταίριαζε γάντι ως δουλειά, λένε αυτοί που τον ξέρουν. Του αρέσει τα πράγματα να είναι οργανωμένα, σε τάξη, να τηρούνται οι νόμοι – μάλλον γι’ αυτό κόλλησε και τόσο καλά με τη γερμανική νοοτροπία. Και σίγουρα χάρη σε αυτό, πλήγωσε την Εθνική Ελλάδας.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.