Mike Egerton/PA Images via Getty Images
MATCH MONEY

Ο Andre Schürrle αποσύρθηκε στα 29 για να γίνει υπεράνθρωπος

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014 δεν ήταν τελικά τόσο λιπόψυχος όπως πίστεψαν πολλοί.

Τη σεζόν 2010/11 ήταν σε ηλικία 20 ετών το πρωτοπαλίκαρο του Thomas Tuchel στην εξαιρετική Μάιντς, που είχε «τρελάνει» κόσμο, ξεκινώντας την Μπουντεσλίγκα με οχτώ νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές. Με παρέα μια πλειάδα φτασμένων ή ταλαντούχων παικτών (Ίβανσιτς, Χόλτμπι, Ζάλαϊ, Αλαγκί, Φουκς, Σβένσον, Νοβέσκι, Καλιγκιούρι, Πολάνσκι κ.α.), η Μάιντς πήρε τελικά ως 5η στην κατάταξη το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο Andre Schürrle των 15 γκολ και 5 ασίστ σε 22 συμμετοχές «προαγωγή» για τη Λεβερκούζεν, με το αντίτιμο να φτάνει τα 14 εκατ. ευρώ.

Ανταποκρινόμενος στο ανώτερο επίπεδο, ήταν ανάλογα επιδραστικός και στη διετία που έπαιξε στις «ασπιρίνες», με αποτέλεσμα το 2013 η Τσέλσι να πληρώσει 22 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Σκόραρε 8 φορές σε 30 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και ένα καλοκαίρι αργότερα ο ξανθομάλλης μεσοεπιθετικός έφτασε στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Γερμανίας. Στα γήπεδα της Βραζιλίας ήταν εξαιρετικός, με τρία γκολ και δύο ασίστ. Έβαλε στο ιστορικό 7-1 επί της Βραζιλίας και ήταν ο παίκτης που έδωσε την ασίστ στον Μάριο Γκέτσε για το νικητήριο γκολ του τελικού.

Τρεις μεταγραφές / σύνολο 84 εκατ. ευρώ

Στα 24 χρόνια του ο Andre Schürrle τα είχε ζήσει σχεδόν όλα. Ίσως για αυτό ξεκίνησε έκτοτε η παρακμή, που μόλις μια πενταετία αργότερα θα τον οδηγούσε στην απόφαση να κρεμάσει – τόσο πρόωρα – τα παπούτσια του.

Ο Jose Mourinho που ανέλαβε, την Τσέλσι το 2014, τον περιόρισε σε ρόλο κομπάρσου μετά τις αρχές Οκτώβρη. Και φυσικά δεν είχε κανένα ενδοιασμό να εισηγηθεί θετικά στη χειμερινή προσφορά, ύψους 32 εκατ. της Βόλφσμπουργκ (!) για την απόκτηση του. Είναι η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των «λύκων».

Στο άντρο της Volkswagen έσμιξε με ακόμη έναν απόκληρο της Τσέλσι, τον Kevin de Bruyne. Μαζί πανηγύρισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας το 2015 και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ (δεύτερη θέση), ενώ ο Schürrle έκανε ένα ιδιότυπο τρεμπλ μέσα σε ένα χρόνο. Παγκόσμιο Κύπελλο, DFB Pokal και αγγλικό πρωτάθλημα, καθώς η Τσέλσι κατέκτησε τον τίτλο κι εκείνος είχε 14 συμμετοχές στο πρώτο μισό της σεζόν.

Την επόμενη σεζόν η Βόλφσμπουργκ πήρε και το Σούπερ Καπ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον όμιλο άφησε τρίτη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με τη Ρεάλ στους «8» νίκησε με 2-0 στο πρώτο ματς, χάνοντας όμως με 3-0 στη ρεβάνς του «Μπερναμπέου».

Το καλοκαίρι του 2016 η Βόλφσμπουργκ είχε ανάγκη να πουλήσει. Η πρόταση της Ντόρτμουντ για τον Schürrle στα 30 εκατ. ευρώ ήταν πολύ καλή για να την αρνηθεί. Το deal θεωρήθηκε value και για τον Tomas Tuchel. Θα έβρισκε ξανά τον παίκτη που ο ίδιος ανέδειξε στη Μάιντς, με κοινό όραμα να κάνουν την Μπορούσια διεκδικήτρια του τίτλου.

Η αρχή του τέλους

Ένας από τους λόγους που αυτό δε συνέβη ποτέ ήταν και οι τραυματισμοί που είχε ο Schürrle κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έχασε τη μισή χρονιά και στο τέλος αυτής έχασε και τον Tuchel, που απολύθηκε, με τον Peter Bosz να παίρνει τη σκυτάλη. Συνολικά έμεινε εκτός δράσης έξι μήνες και όταν επανήλθε, τον Οκτώβριο του ’17, δεν ήταν ο ίδιος παίκτης. Μπορεί να ήταν βασικός στις περισσότερες από τις 18 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα, αλλά στο τέλος της σεζόν η Ντόρτμουντ, δεδομένου και του βαρύ κασέ του, τον έστειλε δανεικό στη Φούλαμ.

Στο δεύτερο πέρασμα του στην Πρέμιερ Λιγκ ο Schürrle δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Σκόραρε 6 φορές σε 24 ματς, αλλά η Φούλαμ υποβιβάστηκε αύτανδρη και δεν ενεργοποίησε την οψιόν δανεισμού για ένα ακόμη χρόνο. Η Ντόρτμουντ όμως δεν τον ήθελε πίσω και ακολούθησε νέος δανεισμός, στη Ρωσία και τη Σπαρτάκ Μόσχας. Εκεί δηλαδή που ο εκ των ηρώων της Γερμανίας στο Μουντιάλ του ’14 έχασε τελείως τη χαρά του παιχνιδιού και φαίνεται ότι αγάπησε τη βαρυχειμωνιά. Μετά από μια σεζόν με μόλις 13 συμμετοχές και ακόμα έναν τραυματισμό (στον αστράγαλο), αποφάσισε εντελώς ξαφνικά να βάλει τέλος στην καριέρα του, πριν καν κλείσει τα 30 του.

Όχι, δεν ήταν διαλυμένος σωματικά, το κορμί του θα μπορούσε να αντέξει μερικά χρόνια ακόμα για κάποια καλά συμβόλαια. Γιατί όχι και να κάνει το come back, μιλάμε άλλωστε για έναν παίκτη με 57 συμμετοχές και 22 γκολ στην Εθνική Γερμανίας. Ήταν όμως διαλυμένος πνευματικά, όπως άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη του στο Spiegel μετά την απόσυρσή του. Το ποδόσφαιρο δεν τον γέμιζε πια, δεν ήταν ευτυχισμένος.

Απέδωσε την απόφαση του στη μοναξιά που αισθάνθηκε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ιδιαίτερα «όταν οι δύσκολες στιγμές αυξάνονταν και οι στιγμές χαράς γίνονταν όλο και λιγότερες». Έκανε λόγο για «βιομηχανία», στην οποία «πρέπει να παίζεις συγκεκριμένο ρόλο για να επιβιώσεις», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη δουλειά «απαγορεύεται να είσαι αδύναμος ή ευάλωτος».

 Η έμπνευση έξω από το ποδόσφαιρο

Κι όμως, αυτός ο χαρακτήρας που φάνηκε αδύναμος και απρόθυμος να δώσει τη μάχη ανάκαμψης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ασχολείται πλέον με κάτι απείρως πιο δύσκολο απ’ αυτό. Έχει γίνει θιασώτης της μεθόδου Wim Hof, που αποτελεί το «Έβερεστ» των πνευματικών και σωματικών προκλήσεων.

Η εν λόγω μέθοδος αντανακλά στο όνομα του δημιουργού της, του Ολλανδού Wim Hof, επονομαζόμενου και Iceman («άνθρωπος των πάγων»), ο οποίος με τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης και αναπνοών έχει αναπτύξει υπερφυσικές ικανότητες αντοχής σε πολικές θερμοκρασίες. Έως και τη δική του εμφάνιση δεν ήταν γνωστός ότι ο άνθρωπος μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους δοκιμασίες. Ο Hof είναι κάτοχος 21 ρεκόρ Γκίνες. Ανέβηκε έως τα 7.400μ. στο Έβερεστ φορώντας μόνο σορτσάκι, με την ίδια… αμφίεση έχει τρέξει ημιμαραθώνιο στον Αρκτικό Κύκλο και μαραθώνιο στην έρημο του Ναμίμπ χωρίς να πιει καθόλου υγρά. Έχει για πρωινό τα παγόλουτρα, με το ρεκόρ παραμονής του σε τέτοιο να είναι 1 ώρα και 52 λεπτά, ενώ έχει κολυμπήσει για 66 μέτρα κάτω από τον πάγο.

Ημίγυμνος στους -19C

Ο άνθρωπος που μοιάζει να έχει δικό του θερμοστάτη υποστηρίζει ότι η «παγοθεραπεία» έχει ευεργετικές επιπτώσεις για την υγεία και έχει αποκτήσει θαυμαστές και επίδοξους μιμητές σε όλο τον κόσμο. Ένας από αυτούς είναι και ο Schürrle, ο οποίος μοιράστηκε στα social media την «πιο σκληρή εμπειρία που είχε στη ζωή του».

Ο Γερμανός παλαίμαχος άσος ανέβηκε με γκρουπ στο όρος Sniezka, την υψηλότερη κορυφή της Τσεχίας, στα 1603μ. Ήταν ημίγυμνος σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, φορώντας μόνο σορτς και σκούφο και κουβαλώντας ένα σακίδιο πλάτης. «Ό,τι πιο σκληρό έχω κάνει ποτέ μου πνευματικά και σωματικά. Στα τελευταία μέτρα δεν μπορούσα να αισθανθώ τίποτα και έπρεπε να βρω βαθιά μέσα μου κάτι που θα μου επέτρεπε να συνεχίσω. Μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ – στους -19C, με άνεμο 100 χλμ/ώρα στο πρόσωπό, με βαριά χιονόπτωση και ανά διαστήματα βροχή. Αυτό που έμαθα είναι ότι το σώμα μου είναι ισχυρότερο απ’ ότι νόμιζα και ότι το πνεύμα και η ψυχή μπορούν να καταφέρουν τα πάντα», έγραψε ο Schürrle στο Instagram, αναρτώντας σχετική φωτογραφία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε μοιραστεί μια αντίστοιχη την ώρα που έκανε παγόλουτρο, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρότυπό του είναι ο Wim Hof. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και γραπτώς, αναφέροντας ότι το κλειδί για την υποβολή σε αυτά τα βασανιστήρια είναι οι εξειδικευμένες τεχνικές με τις βαθιές αναπνοές.

Ο εκ των «ηρώων» της Εθνικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 είχε σύντομο βίο στο ανώτερο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Σε πείσμα όμως όσων βιάστηκαν να τον χαρακτήρισαν λιπόψυχο, απέδειξε ότι για τη μέτρηση του πήχη της εσωτερικής μας δύναμης υπάρχουν κριτήρια πολύ ισχυρότερα από την μπάλα.

Για αλλόκοτες ιστορίες στοιχήματος, ψαγμένo στοίχημα, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.

Exit mobile version