O Eric Cantona είπε σε λίγες λέξεις όλη την αλήθεια για το Μουντιάλ του Κατάρ
- 14 ΙΑΝ 2022
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κατάρ πλησιάζει και ο Eric Cantona εξέφρασε τη γνώμη του για τη διοργάνωση που έχει στερήσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν ως εκεί για να εργαστούν στην κατασκευή των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.
Το ξέσπασμα του Eric Cantona
Ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής έδωσε συνέντευξη στην Daily Mail και ανέφερε πως δεν θα παρακολουθήσει το Μουντιάλ του Κατάρ, τονίζοντας ότι είναι υποκριτικό να γιορτάσουμε αυτή τη διοργάνωση, την ίδια στιγμή που τόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει για να χτιστούν τα γήπεδα.
«Για να πω την αλήθεια, δεν με νοιάζει καθόλου αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Το Κατάρ δεν είναι μια ποδοσφαιρική χώρα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί το τουρνουά σε μια χώρα στην οποία μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες με τις ΗΠΑ και με τη Νότια Αφρική» σημείωσε ο Eric Cantona.
«Στο Κατάρ όμως δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Τόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι και business, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία» κατέληξε ο Eric Cantona, με χιλιάδες fans του να τον επικροτούν στα social media για αυτή του τη δήλωση.
Οι 15 χιλιάδες νεκροί του Μουντιάλ του Κατάρ
Η δήλωση αυτή του Eric Cantona ήρθε μόλις μερικές βδομάδες μετά την έρευνα του έγκυρου γερμανικού δικτύου ZDF, που επιβεβαιώνεται από στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία περίπου 15 χιλιάδες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια της χώρας από το 2010, όταν και η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σύμφωνα με την έρευνα, χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν στο Κατάρ από φτωχότερες χώρες της Ανατολής, προκειμένου να βρουν εργασία, προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια στους διοργανωτές. Οι συνθήκες που επικρατούν στα εργοτάξια, όμως, είναι απάνθρωπες, με τους εργάτες να δουλεύουν υπερωρίες, υπό άθλιες συνθήκες, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και, αρκετές φορές, χωρίς φαγητό. Οι πιο πολλοί από αυτούς, μάλιστα, μένουν σε κοντέινερ, ο ένας πάνω στον άλλο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για να τα στείλουν στις οικογένειές τους πίσω στις πατρίδες τους.
Διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίδρασή τους για τη διοργάνωση, με την εθνική Νορβηγίας, μάλιστα, να μποϊκοτάρει το τουρνουά, δηλώνοντας πως δεν θα συμμετείχε σ’ αυτό, ακόμη κι αν προκρινόταν.