Lars Baron - FIFA/FIFA via Getty Images/Ιdeal Image
PROFILE

Ο Mesut Özil προτιμούσε πάντα να κάνει χαρούμενους τους άλλους

Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 34 ετών. Αυτές είναι οι στιγμές που στιγμάτισαν την καριέρα του.

Αν έχεις TikTok σίγουρα θα έχει περάσει από μπροστά σου εκείνο το μαγικό γκολ που είχε πετύχει τον Νοέμβριο του 2016 ο Mesut Özil με τη φανέλα της Άρσεναλ κόντρα στη Λουντογκόρετς. Ο Γερμανός μέσος πρώτα πέρασε την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα και ύστερα έκανε προσποίηση μέσα στην περιοχή σε όχι έναν αλλά δύο αμυντικούς της βουλγάρικης ομάδας που είχε επιστρέψει μετά από αρκετά χρόνια στο Champions League.

Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετικά σπάνια φάση. Όχι, επειδή ο Mesut Özil δεν είχε την ποδοσφαιρική ευφυΐα να το κάνει, αλλά επειδή συνήθως επέλεγε πριν μπει η μπάλα στα δίχτυα να την πασάρει. Έτσι, άλλωστε, έβγαζε και το ψωμί του τόσα χρόνια. Πασάροντας. Τελικά, αποφάσισε σε ηλικία μόλις 34 ετών να κρεμάσει τα παπούτσια του. Όσα έχει κάνει, όμως, μέσα στο γήπεδο φτάνουν για δυο ζωές. Αυτή είναι η δική του.

Mesut Özil: Ένα παιδί μεταναστών που έγινε Galactico

Ο Mesut Özil γεννήθηκε στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας από Τούρκους γονείς. Από μικρή ηλικία άρχισε να δείχνει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, κάτι το οποίο αντιλήφθηκαν και οι άνθρωποι της τοπικής ομάδας της πόλης. Όπως εξήγησε ο ποδοσφαιριστής μετά από χρόνια: «Η τεχνική μου και η αίσθηση που έχω όταν ακουμπάω την μπάλα έχει να κάνει με την τουρκική πλευρά του εαυτού μου. Η πειθαρχία, η αυτοπεποίθηση και η όρεξη να παλεύω πάντα, με τη γερμανική».

Μετά από αρκετά χρόνια στις ακαδημίες της Γκελζενκίρχεν, είχε φτάσει η ώρα ο 18χρονος μέσος να ανοίξει τα φτερά του. Η πρώτη ομάδα που τον εμπιστεύτηκε ήταν η Σάλκε. Αρχικά αγωνίστηκε στην ομάδα νέων του συλλόγου, αλλά ύστερα από μερικά ματς κλήθηκε στην πρώτη ομάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως το ντεμπούτο του στο Champions League το έκανε κόντρα στην Τσέλσι για τα νοκ άουτ της διοργάνωσης το 2008.

Αν παρακολουθήσεις κανείς τα στιγμιότυπα που κυκλοφορούν, θα αντιληφθεί το θράσος και την ευχέρεια που είχε ο νεαρός ποδοσφαιριστής να τα βάζει κόντρα σε μεγαθήρια του ποδοσφαίρου. Στην ομάδα, όμως, έμεινε, μόλις δύο χρόνια. Οι φήμες που κυκλοφορούν λένε πως o Mesut Özil ζήτησε περισσότερο χρόνο συμμετοχής, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ο σύλλογος που κάλυψε τις ανάγκες του ήταν η Βέρντερ Βρέμης. Και εκεί ήταν που ξεκίνησε η μεγάλη εκτόξευση.

Οι εξωπραγματικές του εμφανίσεις με τη γερμανική ομάδα, που εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη στα φόρτε της, τράβηξαν τα βλέμματα όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Στην Bundesliga έμεινε για ακόμη δύο χρόνια. Η Ρεάλ Μαδρίτης τον διεκδίκησε, έδωσε έναν σκασμό λεφτά στους Γερμανούς και τον έκανε δικό της. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ένα πρωτάθλημα Ισπανίας, ένα κύπελλο και μερικές μαγικές συνεργασίες με τον Cristiano Ronaldo που αναπαράγονται μέχρι σήμερα στα social media.

Το Μουντιάλ, η αμφισβήτηση και τα ρατσιστικά σχόλια

Στη Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε για τρία χρόνια. Ύστερα ακολούθησε η Άρσεναλ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, ωστόσο, παρέμεινε η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική Γερμανίας το 2014. Οι σχέσεις, όμως, με τη γερμανική ομοσπονδία και τους οπαδούς των Πάντσερ άρχιζε σταδιακά μέσα στα χρόνια να φθείρει.

Το αποκορύφωμα ήταν μια δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία ήταν παρευρισκόμενος και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan πριν από μερικά χρόνια. Ο ποδοσφαιριστής κατήγγειλε πως δέχθηκε ρατσιστικά σχόλια για την καταγωγή και τη θρησκεία του -ο Mesut Özil είναι μουσουλμάνος- τόσο από μέλη της ομοσπονδίας όσο και από Γερμανούς χρήστες των social media. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα σε σχετικά μικρή ηλικία (30 ετών).

Με τη φανέλα της Άρσεναλ από την άλλη αγωνίστηκε 184 φορές, σημειώνοντας 33 γκολ και μοιράζοντας 54 ασίστ. Το τελευταίο του ρεκόρ τον έβαλε σε ένα πολύ μικρό κλαμπ ποδοσφαιριστών της ομάδας του Λονδίνου που έχουν δώσει περισσότερες από 50 επιτυχημένες τελικές πάσες. Στην ίδια λίστα βρίσκονται οι θρύλοι του συλλόγου Denis Bergkamp (94), Thierry Henry (74) και Cesc Fabregas (70).

Οι κόντρες, όμως, με αρκετούς προπονητές που πέρασαν από την ομάδα, δυσχέραναν τη θέση του. Έτσι, λοιπόν, και εκείνος το 2021 αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα των γονιών του και να φορέσει τη φανέλα της Φενερμπαχτσέ. Είχε αρχίσει, ήδη, η μεγάλη κάθοδος. Σε δύο χρόνια αγωνίστηκε μόλις σε 32 ματς, ενώ το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στην Μπασακσεχίρ. Αγωνίστηκε σε μόλις τέσσερα ματς και πριν από μερικές ημέρες πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Michael Regan/FIFA via Getty Images/Ideal Image

Ο Mesut Özil τερμάτισε την καριέρα του σε ηλικία 34 ετών, έχοντας μοιράσει τον εξωπραγματικό αριθμό των 253 ασίστ. Όλοι, λοιπόν, θα τον θυμόμαστε πάντοτε ως έναν ποδοσφαιριστή που ήθελε να κάνει χαρούμενους τους συμπαίκτες του.