Οι 5 ξεκάθαρα πιο ‘αντι-ολυμπιακές’ στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων
- 5 ΑΥΓ 2016
Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια κι άλλη μια Ολυμπιάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αυτή τη φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Μια διοργάνωση, η οποία συμβολίζει το ευ αγωνίζεσθαι, την παγκόσμια ειρήνη και εκεχειρία, την ένωση των λαών και των πολιτισμών και την ευγενή άμιλλα. Ή τουλάχιστον, προσπαθεί.
Ήδη, η φετινή Ολυμπιάδα κάνει ό,τι μπορεί για να μας κάνει να ξεχάσουμε όλα τα ιδεώδη που θεωρητικά πρεσβεύει, με τον αποκλεισμό των περισσότερων Ρώσων αθλητών λόγω ντόπινγκ, τα οικονομικά σκάνδαλα και τις κακές συνθήκες διεξαγωγής της.
Ας ηρεμήσουμε όμως. Κι οι παλαιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες, έχουν ορισμένες εξαιρετικά αντι-ολυμπιακές (Τάκη Τσουκαλά κάτσε κάτω, δεν εννοώ αυτό που κατάλαβες) στιγμές, που θα έκαναν τον εμπνευστή τους αισθανθεί τουλάχιστον άβολα. Και μάλιστα, καθαρά αγωνιστικές στιγμές, που εκτυλίχθηκαν την ώρα ενός αγωνίσματος.
Αυτές οι 5, είναι οι πιο χαρακτηριστικές:
Ο Κουβανός που κλώτσησε τον διαιτητή το 2008
Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Αγώνας για το χάλκινο μετάλλιο, στο Tae Kwon Do. Ο Κουβανός αθλητής Angel Matos τραυματίζεται κι όταν ο διαιτητής κρίνει ότι έχει κυλήσει πια πολύς χρόνος, τον αποκλείει, αναδεικνύοντας μεγάλο νικητή τον αντίπαλό του. Μια απόφαση την οποία ο Matos δεν πήρε και πάρα πολύ ψύχραιμα, κλωτσώντας τον διαιτητή. Άραγε αυτό μέτρησε ως πόντος;
Για την ιστορία, ο Matos αποκλείστηκε ισόβια απ’ όλες τις επίσημες διοργανώσεις.
Τα 3 δευτερόλεπτα στους Σοβιετικούς στον τελικό μπάσκετ του 1972
Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου. Εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν τους Σοβιετικούς για το χρυσό μετάλλιο στο μπάσκετ, κατακτώντας τη νίκη με τελικό σκορ 50-49. Ή τουλάχιστον, έτσι νόμιζαν, αφού είχε προηγηθεί κι ακολούθησε ένα απίστευτο μπέρδεμα.
Συγκεκριμένα, οι Σοβιετικοί διαμαρτύρονται πως είχαν ζητήσει τάιμ άουτ ανάμεσα στις δυο εύστοχες βολές του Κόλινς κι η γραμματεία καθυστέρησε να ενημερώσει τους διαιτητές. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ενώ οι Σοβιετικοί επανέφεραν τη μπάλα, ο βοηθός προπονητή τους, άρχισε να διαμαρτύρεται στη γραμματεία, με αποτέλεσμα οι διαιτητές να διακόψουν το παιχνίδι, με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει ότι απέμενε ένα δευτερόλεπτο.
Μετά από επέμβαση του ίδιου του γ.γ. της FIBA, αποφασίστηκε να επαναληφθούν τα 3 τελευταία δευτερόλεπτα. Το παιχνίδι ξανάρχισε και έληξε χωρίς οι Σοβιετικοί να καταφέρουν να πετύχουν καλάθι. Όμως το χρονόμετρο, όταν έγινε η επαναφορά της μπάλας, έδειχνε 50 δεύτερα και όχι 3. Έτσι, κι ενώ οι Αμερικανοί πανηγύριζαν, οι Σοβιετικοί διαμαρτύρονται ξανά και δικαιώνονται αφού οι διαιτητές αποφασίζουν να παιχτούν ξανά τα τελευταία 3 δευτερόλεπτα, αυτή τη φορά με το σωστό χρόνο στο χρονόμετρο.
Ο Μπέλοφ σκοράρει, οι Σοβιετικοί κερδίζουν κι οι Αμερικάνοι αρνούνται να παραλάβουν τα μετάλλια, τα οποία μάλιστα δεν έχουν δεχτεί μέχρι και σήμερα!
Η τούμπα της Mary Decker το 1984
Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες. Η Αμερικανίδα δρομέας, Mary Decker, σαρώνει τα ρεκόρ και τα μετάλλια, φτάνοντας μπροστά στους συμπατριώτες της με στόχο να κερδίσει και το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο, στα 3.000 μέτρα.
Η κούρσα βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν η Decker βρίσκεται πίσω απ’ την Νοτιοαφρικανή Zola Budd. Τα πόδια τους μπλέκονται κι η Αμερικανίδα πέφτει κάτω, ξεσπώντας σε κλάματα.
Ολόκληρο το γήπεδο ξεσπά σε αποδοκιμασίες προς την Zola, η οποία αναγκάζεται να σταματήσει. Οι αγωνοδίκες κρίνουν πως η πτώση της Decker οφείλεται σε ατύχημα και δεν έγινε σκόπιμα, ενώ η Decker έμεινε στην ιστορία “America’s Crybaby”.
Ο ποδηλάτης που πέθανε την ώρα του αγώνα το 1960
Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης. 100 χιλιόμετρα κάτω απ’ τον ήλιο κι ο Δανός Knud Jensen δείχνει να ζαλίζεται. Οι συμπαίκτες του προσπαθούν να τον συνεφέρουν, όμως ο ποδηλάτης καταρρέει, πέφτοντας με το πρόσωπο στο δρόμο.
Λίγη ώρα αργότερα, θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, με τους γιατρούς να ανακοινώνουν μετά την νεκροψία πώς στο αίμα του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα αμφεταμίνων.
Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία των αγώνων, αν και εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε συγκεκριμένη νομοθεσία κατά των απαγορευμένων ουσιών, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στους αγώνες του 1968.
Ο Σουηδός που πέταξε το μετάλλιό του το 2008
Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Ο Σουηδός παλαιστής, Ara Abrahamian ηττάται στον ημιτελικό διαμαρτυρόμενος, κάνοντας μάλιστα έφεση. Οι κριτές θεωρούν πως δεν υπάρχει κάποια αδικία, κι έτσι ο Ara περιορίζεται στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο.
Ο Σουηδός καταφέρνει να φτάσει στη νίκη, κατακτώντας το μετάλλιο. Παρίσταται κανονικά στην απονομή, κάνει τις χειραψίες του και πάει στη μέση του ταπί. Εκεί, αφήνει κάτω το μετάλλιο κι αποχωρεί.
Αφού έκανε δηλώσεις περί διαφθοράς, είδε να του αφαιρούν προσωρινά το μετάλλιο και να του επιβάλλουν μέχρι και πρόστιμο, ποινές που αργότερα όμως του αφαιρέθηκαν.