Οι καλύτερες-χειρότερες ατάκες του Αντώνη Καρπετόπουλου στις μεταδόσεις του Euro
Από το «ο Λαόθ στην εξουσία» μέχρι το «γιούρο γιούρο όλοι», ο καλός δημοσιογράφος έχει εξελιχθεί σε ένοχη απόλαυση για αυτό το Euro.
- 24 ΙΟΥΝ 2021
Δεν καταλαβαίνω το ψιλοκράξιμο που πέφτει στα social στον Αντώνη Καρπετόπουλο και στις ποδοσφαιρικές του περιγραφές, και το εννοώ. Είναι ξεκάθαρα η μεγαλύτερη ενοχή απόλαυση σ’ αυτό το Euro. Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν οι περιγραφές των παιχνιδιών μόνο με τους υπόλοιπους να λένε αν η μπάλα βρήκε πρώτα στον τερματοφύλακα και μετά στο δοκάρι ή το αντίθετο. Δεν μας νοιάζει. Έχουμε μάτια και βλέπουμε. Θέλουμε και κάποιον να μας κάνει να ακούμε.
Εγώ θέλω να μαθαίνω ότι «Ιμόμπιλε» σημαίνει «ακίνητος» και ότι τα παιδιά του είναι τόσα και θα γίνουν άλλα τόσα άμα γουστάρει. Άμα δεν γουστάρει, δεν θα γίνουν. Γι’ αυτά διψάω, όχι αποστειρωμένη ποδοσφαιρική γνώση. Θέλω Καρπετόπουλο σε σεφερλίδικο παροξυσμό, με το ένα λογοπαίγνιο μετά το άλλο να μας παγώνει την ψυχούλα.
Μαζέψαμε μερικά από τα καλύτερα χειρότερα που έχει πει μέχρι στιγμής στο Euro2020, έτσι ως έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο που ομορφαίνει(;) το ποδοσφαιρικό καλοκαίρι μας:
1. Στο ματς της Αγγλίας με τη Σκωτία, διαιτητής ήταν ο Λαόθ, αυτός ο χθεσινός με το απίστευτο πέναλτι στον Εμπαπέ. Σε εκείνο το ματς, λοιπόν, ο Αντώνης μας αιφνιδίασε με το «ο Λαόθ στην εξουσία», λογοπαιχνιδιάζοντας με ένα επίθετο που, ΟΚ, είναι φτιαγμένο γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στα συν και η σοσιαλιστική νοσταλγία που ανάβλυσε μέσα απ’ τις οθόνες.
2. Αγαπάει τα λογοπαίγνια, και έτσι συνεχίζει δυναμικά στον χώρο που ακροβατεί ανάμεσα στην ατόφια ευφυία και τον Σεφερλή, πετώντας ένα ακόμη σπουδαίο αστείο στο ματς της Γερμανίας με τη Γαλλία. Τη στιγμή που τραυματίζεται ο Ματίας Γκίντερ, ακούγεται η φράση «ας μου επιτραπεί η έκφραση, αυτό είναι Γκίντερ κακή έκπληξη».
Και βέβαια σου επιτρέπουμε.
3. Πολλές φορές σφίγγεται, παλεύει με τον εαυτό του να μην πετάξει την ατακάρα που έχει σκεφτεί, ζητάει μέχρι και την άδεια του έτερου τυχερού σπίκερ. Κάποιες φορές τα καταφέρνει, κάποιες φορές όχι, κάποιες έτσι κι έτσι. Στο χθεσινό ματς της Γαλλίας με την Πορτογαλία, είχαμε μία περίπτωση «έτσι κι έτσι»:
-Mπορω να πω ότι ο Ντεσάμπ είπε κάποια γαλλικά στο ημίχρονο;
-Όχι.
-Δεν το λέω.
Κι όμως το είπε. Και πολύ καλά μας έκανε.
4. Ήδη κλασικό θαρρώ το «της Γερμανίας της λείπει η γερμανικότητα». Ίσως αυτό το Euro να ξεχαστεί κάποτε, αυτή η ατάκα όχι -αν και θα θέλαμε.
5. Ένα κλασικό του πλέον «αστείο» που επαναλαμβάνει σε κάθε ματς έχει να κάνει με τα παντρολογήματα των ποδοσφαιριστών και γενικότερα με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των σογιών τους. Ιδιαίτερη αγάπη δείχνει στους μικροπαντρεμένους, τονίζοντας συχνά πυκνά ηλικία αλλά και αριθμό παιδιών. Δεν ξέρουμε γιατί το κάνει, ούτε γιατί θεωρεί πως έχει πλάκα. Δεν μας χαλάει πάντως, καλά περνάμε και μ’ αυτά.
6. Σε ένα ματς της δεύτερης αγωνιστικής -αδυνατώ να θυμηθώ ποιο, δυστυχώς- και ενώ η μπάλα παιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο του γηπέδου και καμία απ’ τις δύο ομάδες δεν έδειχνε ικανή να κάνει ευκαιρία είπε το αμίμητο «γιουρο γιούρο όλοι», ότι δηλαδή είναι όλοι γύρω από την μπάλα. Ο Ηλίας Βλάχος του απάντησε «μου ήρθε λίγο απότομο αυτό».
Ο Ηλίας Βλάχος μάς έγινε αμέσως πιο συμπαθής.
7. Η αποστροφή του στο VAR γνωστή. Η αντιπάθειά του στην αναμονή της εξέτασης ενός οφσάιντ και των γραμμών που η τηλεοπτική κάλυψη οφείλει να δείξει, για να καταλάβουμε ποιος καλύπτει ποιον, επίσης γνωστή. Στο χθεσινό ματς της Γαλλίας όμως είπε αυτό: «Σου αρέσουν οι γραμμούλες, ε;». Το αφήνουμε χωρίς σχόλιο. Έχουμε και την περίπτωση του παπά με το βιτριόλι που είχε πιαστεί με διάφορα κάτω απ’ το ράσο, πολύ πρόσφατη.