AP Photo/Alberto Pezzali
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων

Ο LeBron James θα γίνει ο πρώτος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Ολυμπιάδα. Σε ποια θέση βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Τα φώτα έχουν πέσει δικαίως πάνω στον LeBron James, ο οποίος με τη συμμετοχή του στην Team USA θα γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που αγωνίζεται ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως ο Βασιλιάς δεν είναι μόνος ζάμπλουτος των αγώνων. Το Forbes έψαξε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αθλήματα και αναζήτησε τους αθλητές με τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να βρίσκεται κοντά στην κορυφή. Αυτό που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει αρνητικά είναι η τεράστια μισθολογική διαφορά ανάμεσα στους κορυφαίους άντρες και τις καλύτερες γυναίκες αθλήτριες.

Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των αμοιβών προέρχεται κυρίως από τα διαφημιστικά έσοδα και λιγότερο από τον καθαρό μισθό των συμβολαίων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πάντως οι περισσότεροι αθλητές δεν θα λάβουν κάποιο έξτρα εισόδημα για την επιτυχία τους.

Αν φτιάχναμε τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού χωρίς να τους ξεχωρίσουμε ανά άθλημα, στη λίστα θα κυριαρχούσαν οι παίκτες του NBA, οι επαγγελματίες του γκολφ και οι αστέρες του τένις. Για αυτόν τον λόγο ξεχωρίσαμε το κάθε σπορ (από τα δημοφιλέστερα) και μετρήσαμε εκατομμύρια.

Μπάσκετ αντρών


AP Photo/Ron Schwane

Οι παίκτες του NBA είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ομάδα αθλητών στο Παρίσι με μεγάλη διαφορά, με την ομάδα των ΗΠΑ να περιλαμβάνει 7 από τους 50 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο σε όλα τα αθλήματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 35 εν ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ στις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης και οι 10 παίκτες του Καναδά στο ΝΒΑ, για παράδειγμα, έχουν μέσο μισθό στο γήπεδο 16,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ως κατηγορία, οι μπασκετμπολίστες είναι και εκείνοι με τα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα αλλά όλοι εκτός από τον LeBron James και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους μισθούς τους στο ΝΒΑ παρά από τις διαφημίσεις. Ο James έχει επίσης τη διάκριση να είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Τα 111 εκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάθε χρόνο, τον στέλνουν στη δεύτερη θέση των πιο ακριβοπληρωμένων καλαθοσφαιριστών της λίστας και στην τρίτη συνολικά των αγώνων (πίσω και από τον γκολφέρ John Ram), πίσω μόνο από τον LeBron James που βγάζει συνολικά 128,8 εκατομμύρια. Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Steph Curry που λαμβάνει 102 εκατομμύρια ετησίως.

Τένις γυναικών


AP Photo/Andrew Medichini

Μεταξύ των αθλητριών, οι τενίστριες κυριαρχούν όσον αφορά τα κέρδη, όμως όπως θα δούμε αυτά δεν συγκρίνονται με τον αντρών. Η Πολωνή Iga Świątek, Νο1 τενίστρια του κόσμου σε ηλικία μόλις 23 ετών, βρίσκεται ήδη στην ένατη θέση της κατάταξης όλων των εποχών για τα χρηματικά έπαθλα της WTA και έχει διαφημιστικές καταχωρήσεις που περιλαμβάνουν τις Rolex, Porsche, Visa και On. Συνολικά την προηγούμενη χρονιά κέρδισε 23,9 εκατομμύρια δολάρια.

Από τότε που κέρδισε το πρώτο της Grand Slam στο περσινό US Open, το Νο. 2 στον κόσμο Coco Gauff έχει προσθέσει χορηγίες από τη Ray-Ban και τη μάρκα περιποίησης μαλλιών Carol’s Daughter σε ένα ήδη ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Φέτος, πέρα από τη σημαία της Εθνικής των ΗΠΑ στους Αγώνες, έλαβε και 21,7 εκατομμύρια δολάρια. Στην τρίτη θέση την ακολουθεί η επίσης Αμερικανή Naomi Osaka, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζει σταθερά μέτριες εμφανίσεις, αλλά έχει καταφέρει να διατηρήσει τις χορηγίες της σε πολύ υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Τένις αντρών


AP Photo/Alberto Pezzali

Ο Novak Djokovic μπορεί να ηττήθηκε στο γήπεδο του Wimbledon για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Carlos Alcaraz, όμως στα έσοδα διατηρεί ακόμα τα ηνία. Ο Σέρβος αθλητής λαμβάνει 38,4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και στο Παρίσι φιλοδοξεί να κατακτήσει τον μοναδικό τίτλο που λείπει από τη συλλογή του.

Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τον «διάδοχο του θρόνου» Carlos Alcaraz, ο οποίος στα 21 του και μετά τις συμφωνίες του με Nike και Louis Vuitton, λαμβάνει 31,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην τρίτη θέση όσων θα συμμετάσχουν στο Παρίσι, βλέπουμε τον Daniil Medvedev, που θα αγωνιστεί χωρίς τη σημαία της Ρωσίας. Ο Ρώσος τενίστας λαμβάνει 20.1 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Γκολφ γυναικών


AP Photo/Gerald Herbert

Η Nelly Korda κυριάρχησε στο LPGA Tour τη φετινή σεζόν, κερδίζοντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα μέχρι στιγμής το 2024, κατακτώντας κάποια στιγμή πέντε συνεχόμενα τουρνουά. Η 25χρονη Αμερικανίδα ήταν ήδη η κορυφαία διαφημίστρια του γκολφ, με χορηγούς όπως η Delta Air Lines, η Goldman Sachs και η T-Mobile και τα συνολικά έσοδά της αγγίζουν τα 8.2 εκατομμύρια δολάρια.

Στις πιο κάτω θέσεις ακολουθούν οι Brooke Henderson (5.4 εκ) και η Νοτιοκορεάτισσα Jin Young Ko (3.5 εκ.). Οι διαφορές με τους άντρες συναθλητές τους είναι όμως σοκαριστικές.

Γκολφ αντρών


AP Photo/Charlie Riedel

Ο Jon Rahm θα αγωνιστεί με τη σημαία της Ισπανίας στο Παρίσι και φέτος είχε τη χρονιά με τα υψηλότερα κέρδη από οποιονδήποτε γκολφέρ έχει καταγράψει ποτέ το Forbes, χάρη στην αποστασία του στο τουρ του LIV Golf που συνοδεύτηκε από προκαταβολή περίπου 175 εκατομμυρίων δολαρίων από τους Σαουδάραβες, στους οποίους ανήκει το αποσχισθέν τουρ του γκολφ.

Ο Scottie Scheffler και ο Rory McIlroy, οι Νο 1 και Νο 2 γκολφέρ στον κόσμο-παρέμειναν πιστοί στο PGA Tour και ο καθένας τους επωφελήθηκε από μια αύξηση των χρηματικών επάθλων ως απάντηση στην εμφάνιση της LIV. Έτσι έβγαλαν μόλις 61 και 83 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Exit mobile version