Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων
- 27 ΙΟΥΛ 2021
Στη φετινή λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές της διοργάνωσης του Τόκιο, φιγουράρουν 9 πρόσωπα: 8 άντρες και 1 γυναίκα, 4 NBAers, 3 τενίστες και 1 γκολφέρ.
Όπως διευκρινίζεται, το Forbes έλαβε υπόψιν τα έσοδά τους από την 1η Μαΐου του 2020 μέχρι την 1η Μαΐου του 2021, είτε αυτά προέρχονταν από το άθλημά τους (μισθμούς, bonus, τρόπαια), είτε από εξωγηπεδικές τους δραστηριότητες (χορηγίες, εμφανίσεις επί πληρωμή, συνεργασίες μόδας).
Kevin Durant ή αλλιώς ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στο Τόκιο
Ο σούπερ σταρ των Brooklyn Nets και της Εθνικής Ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει ήδη κατακτήσει δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και έχει στεφθεί δύο φορές πρωταθλητής στο NBA, είναι ο πλουσιότερος αθλητής των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τη λίστα, το ετήσιο εισόδημά του ανήλθε στα 75 εκατομμύρια δολάρια για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, πολλά από τα χρήματα προήλθαν εκτός και όχι εντός αγωνιστικών χώρων.
Ο 32χρονος αμείβεται με 40 εκατομμύρια δολάρια από τους Nets. Τα υπόλοιπα 35 λοιπόν πώς μπήκαν στον λογαριασμό του; Ο Durant έχει επενδύσει στο μιντιακό δίκτυο Boardroom και στην ποδοσφαιρική ομάδα Philadelphia Union του MLS, ενώ στην κατοχή του βρίσκεται και μία εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Ακολουθούν οι οκτώ αθλητές που συμπληρώνουν τη λίστα:
2. Naomi Osaka με 60 εκ. δολάρια (τένις, Ιαπωνία)
Η μοναδική γυναίκα αθλήτρια της λίστας είναι η Osaka που δυστυχώς αποκλείστηκε νωρίς από τη διοργάνωση. Η 23χρονη Γιαπωνέζα κέρδισε 55 εκατομμύρια δολάρια από χορηγικές συμφωνίες και 5 εκατομμύρια δολάρια από χρηματικά έπαθλα. Επίσης, έχει συμφωνίες με την Google, τον οίκο μόδας Louis Vuitton και το denim brand, Levi’s.
3. Damian Lillard με 40,5 εκ. δολάρια (μπάσκετ, ΗΠΑ)
Ο point guard των Portland Trailblazers, που συμμετέχει μάλιστα στην ταινία Space Jam: A New Legacy, έχει συμφωνίες με την adidas, την Gatorade, το δίκτυο της Hulu και τη σειρά videogames 2K Sports, ενώ από το 2014 διαθέτει τη δική του σειρά sneakers, Dame.
4. Novak Djokovic με 34,5 εκ. δολάρια (τένις, Σερβία)
Το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP, που πρόσφατα πρόσθεσε 2,4 εκατομμύρια δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό από τη νίκη του στο Wimbledon του τρέχοντος έτους, έχει υπογράψει χορηγικές συμφωνίες με εταιρείες όπως η Lacoste, η Peugeot, αλλά και η Head εταιρία εξοπλισμού για παίκτες τένις.
5. Rory McIlroy με 32 εκ. δολάρια (γκολφ, Βόρεια Ιρλανδία)
Το next best thing του γκολφ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 29 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο, ποσό που προήλθε από τις χορηγίες εταιριών όπως η Nike, η Omega και η UnitedHealth Group.
6. Devin Booker με 30,5 εκ. δολάρια (μπάσκετ, ΗΠΑ)
Το αστέρι των Phoenix Suns που πριν λίγες ημέρες έχασε το πρωτάθλημα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Milwaukee Bucks εισπράττει 7 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τη Nike και το videogame, Call of Duty.
7. Kei Nishikori με 30,5 εκ. δολάρια (τένις, Ιαπωνία)
Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όταν κέρδισε το χάλκινο μετάλιο, ελάχιστοι γνώριζαν τον Kei Nishikori. Σήμερα, η off court πορεία του 31χρονου με χορηγικές συμφωνίες που έχει υπογράψει με εταιρίες όπως η Japan Airlines και η Nissan, αποδεικνύουν την τεράστια δημοφιλία που έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη στο ταλέντο του.
8. Khris Middleton με 27 εκ. δολάρια (μπάσκετ, ΗΠΑ)
Ο συμπαίκτης του Γιάννη και πρωταθλητής του NBA με τους Bucks έχει χορηγικές συμφωνίες με εταιρείες όπως η Nike, η Verizon και η Panini που αυξάνουν σε σημαντικό ποσοστό το εισόδημά του.
9. Jrue Holiday με 23 εκ. δολάρια (μπάσκετ, ΗΠΑ)
Ένας ακόμα NBAer, ένας ακόμα παίκτης των Bucks -Αντετοκούμπο, αλήθεια πού είσαι;- στη λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στο Τόκιο. Ο 31χρονος, εν αντιθέσει με τους συναδέλφους του, κερδίζει ένα μικρό, διόλου ευκαταφρόνητο, ποσό από τις συνεργασίες του -2 εκατομμύρια δολάρια από συμφωνίες με εταιρείες όπως η Nike και η Microsoft- και όλα τα υπόλοιπα εκατομμύρια προέρχονται από το συμβόλαιό του με τους Milwaukee Bucks.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι έσοδα για τις επιδόσεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν μόνο όσοι διακριθούν. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ανεξάρτητου αθλήματος, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης λαμβάνει 37.500 δολάρια, ο ασημένιος 22.500 δολάρια και ο χάλκινος 15.000 δολάρια, ενώ στη Σιγκαπούρη όποιος κατακτήσει το χρυσό κερδίζει και το αδιανόητο ποσό του 1 εκατομμυρίου. Σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη βέβαια τα ποσά είναι πολύ, μα πολύ μικρότερα, όχι από αυτό της Σιγκαπούρης, αλλά των ΗΠΑ.
Στη χώρα μας, μέχρι το 2016 το αν θα εισέπραττε κάποιος Ολυμπιονίκης αμοιβή εξαρτιόταν από τις προθέσεις τις εκάστοτε κυβέρνησης και των υπουργών Οικονομικών και Αθλητισμού, όπως επίσης και από το εισόδημα του αθλητή.