Αυτοί είναι οι πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες στο ποδόσφαιρο
Ρώσοι ολιγάρχες, Αμερικανοί επιχειρηματίες, Κινέζοι entrepreneurs, πετρελαιοπαραγωγοί από την Αραβία. Όλοι θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα.
- 12 ΑΠΡ 2021
Το ποδόσφαιρο είναι business ή μάλλον πιο σωστά: είναι big business. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεφύγει από το επίπεδο του επαγγελματικού αθλητισμού και έχει μετατρέψει τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου σε πανίσχυρα brands πολλών δισ. δολαρίων. Ρώσοι ολιγάρχες, Αμερικανοί επιχειρηματίες, Κινέζοι entrepreneurs, πετρελαιοπαραγωγοί από την Αραβία. Όλοι οι ισχυροί του πλανήτη θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα του.
Ποιοι είναι όμως σήμερα οι πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες; Ποια είναι τα πιο χοντρά πορτοφόλια πίσω από τις ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη;
Τα αποτελέσματα, με βάση τη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν αρκετά ονόματα που δύσκολα θα περίμενε κανείς και ακόμα περισσότερες ομάδες οι οποίες αποτελούν πραγματική έκπληξη. Δεν είναι λίγα τα μεγαθήρια που απουσιάζουν από τη λίστα.
Πλούσιοι ιδιοκτήτες, όχι τόσο γνωστές ομάδες
Ξεκινώντας από το ψηλά, η έκπληξη είναι ήδη διπλή: ναι, και ποιος δε θα περίμενε τον Silvio Berlusconi να φιγουράρει σε μία λίστα κομμένη και ραμμένη για αυτόν; Ο Ιταλός μεγιστάνας και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας που βρίσκεται στην ένατη θέση της κατάταξης, χωρίς, όμως πια, να «φορά» πια χρώματα της Μίλαν.
Έχοντας αποχωρήσει από το τιμόνι των ροσονέρι το 2017, εδώ και κάποια χρόνια συνεχίζει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο μέσα από τη Μόντσα, μία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας. Ποια είναι η προσωπική περιουσία του; 6,47 δισ. ευρώ.
Μια θέση χαμηλότερα συναντάμε έναν άλλο ιδιοκτήτη ομάδας του Μιλάνου: ο Zhang Jindong, Κινέζος δισεκατομμυριούχος και entrepreneur, είναι πατέρας του Steven Zhang, προέδρου της Ίντερ. Η οικογένεια αγόρασε το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της ιταλικής ομάδας πριν κάποια χρόνια, κάνοντας έτσι την τελευταία μέρος του επιχειρηματικού τους portofolio και μίας προσωπικής περιουσίας που ανέρχεται στα 6,05 δισ ευρώ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, όσον αφορά τη Seria A, ότι ο John Elkann, εγγονός του θρυλικού Gianni Agnelli και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους βρίσκεται πολύ μακριά από την πρώτη δεκάδα. Στο νούμερο οκτώ τώρα, βρίσκουμε τον Αμερικανοπακιστανό Shahid Κhan (σ.σ: με το ίσως πιο χαρακτηριστικό μουστάκι του πλανήτη), ο οποίος έχει στην κατοχή του 6,72 δισ. ευρώ αλλά και την ποδοσφαιρική ομάδα της Φούλαμ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος της Άρσεναλ Stanley Kroenke είναι στην έβδομη θέση με 6,88 δισ. ευρώ, ο Phillip Anschutz των Λος Άντζελες Γκάλαξι στην έκτη με 8,48 δισ. ευρώ, και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Μεξικανός Ricardo Salinas Pliego, πρόεδρος της Μαζατλάν με 11,33 δισ. ευρώ.
Ποιος μένει στο τσακ μακριά από το βάθρο; Ο Roman Abramovich, ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες που μετέφερε τις δικές του χρυσές business στα αγγλικά γήπεδα μέσω της Τσέλσι, βρίσκεται με 12,17 δισ. ευρώ στην τέταρτη θέση. Μάλιστα, μπορεί ο Ρώσος μεγιστάνας να αποτελεί συνώνυμο του πλούτου, είναι όμως μόλις ο δέκατος πιο πλούσιος άντρας της Ρωσίας, ενώ σύμφωνα με το Forbes δεν είναι ούτε καν στους πρώτους 100 δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη.
Το χάλκινο μετάλλιο πηγαίνει στον Αυστριακό Dietrich Mateschitz, συν-ιδρυτή του Red Bull και ιδιοκτήτη των ομώνυμων ομάδων σε Λειψία και Σάλτσμπουργκ, αφού τα 22,50 διδ. τον φέρνουν στην τρίτη θέση. Αμέσως μετά, βρίσκουμε τον Γάλλο Francois Pinault, ο οποίος εμπορεύεται πολυτελή brands μέσω της πολυεθνικής Kering, και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη Rennes που αυτήν τη στιγμή είναι έβδομη στο γαλλικό πρωτάθλημα.
Ποιος είναι λοιπόν ο πιο πλούσιος από τους ζάπλουτους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων; Ο 81χρονος Carlos Slim Helu διοικεί μία πραγματική επιχειρηματική αυτοκρατορία με έδρα το Μεξικό. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη από το 2010 έως το 2013, σύμφωνα πάντα με το Forbes, έχει στη διάθεσή του 55,6 δισ. δολάρια και την προεδρία της Ρεάλ Οβιέδο (σ.σ: η οποία βολοδέρνει περίπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα της Secunda Division).
Λογικά, για τον Helu, η πλειοψηφία των μετοχών στους New York Times είναι μάλλον πιο σημαντική. Άλλωστε, τα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια του πλανήτη -με εξαίρεση τις Μίλαν, Ίντερ, Τσέλσι και Άρσεναλ- απουσιάζουν από τη λίστα. Οι πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων του κόσμου φαίνεται να προτιμούν τις όχι και τόσο μεγάλες ομάδες για να κάνουν το κέφι τους. Ή έστω να επενδύσουν από χαμηλά με σκοπό την ανάπτυξη.
Όσο για την απουσία των Αράβων επιχειρηματιών από τη λίστα και πιο συγκεκριμένα τις ιδιοκτησίες της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν; Επί της ουσίας, πρόκειται για δύο επιχειρηματικές κοινοπραξίες πίσω από τις οποίες δεν συναντάμε έναν και μόνο επιχειρηματία: τη City Football Group και την Qatar Sports Investment αντίστοιχα.