AP Photo/Gregory Bull
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι σέρφερς δαμάζουν τα κύματα της Ταϊτής

Η Γαλλία υποσχέθηκε να στείλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλη την επικράτειά της και το σερφ διοργανώνεται στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, προσφέροντας ήδη μερικά μαγικά στιγμιότυπα.

Η Ταϊτή φαίνεται ότι από την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει κερδίσει τη μάχη με το Παρίσι, σχετικά με την καλύτερη τοποθεσία και παρόλο που μόνο το σερφ διοργανώνεται εκεί, έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός. Την ώρα που στην Τελετή Έναρξης στο Παρίσι έβρεχε καταρρακτωδώς, στο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού οι αθλητές χαιρετούσαν χαμογελαστοί από την ηλιόλουστη Ταϊτή.

Η επιλογή της Ταϊτής εκπληρώνει μία από τις υποσχέσεις των διοργανωτών του Παρισιού, που υποσχέθηκαν να μοιράσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Η Ταϊτή έγινε γαλλική αποικία το 1880 και τώρα θεωρείται αυτόνομη υπερπόντια χώρα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι θεατές παρακολουθούν τους αγώνες στις πιο μαγικές συνθήκες. / Ed Sloane/Pool Photo via AP

Η Ταϊτή είναι το μεγαλύτερο νησί των Προσήνεμων Νήσων του αρχιπελάγους των Νήσων Εταιρείας της Γαλλικής Πολυνησίας στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Το νησί έχει πληθυσμό 170 χιλιάδων κατοίκων και είναι το πολυπληθέστερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας, συγκεντρώνοντας το 69% του συνολικού πληθυσμού της.

Οι κάτοικοι της Ταϊτής είναι Γάλλοι πολίτες με πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Ομιλούνται και η ταϊτινή και η γαλλική γλώσσα.

Είναι μία τοποθεσία που είναι καλά γνωστή στην κοινότητα του surfng, ευρισκόμενη περίπου 9.700 μίλια και 21 ώρες πτήσης μακριά από το Παρίσι.

Το Teahupo’o θα αποτελέσει μία από τις πιο απομακρυσμένες πόλεις που φιλοξενούν ένα Ολυμπιακό άθλημα.

Ιταλός αθλητής κατά τη διάρκεια της άσκησης του στα νερά της Γαλλικής Πολυνησίας. / Ben Thouard/Pool Photo via AP
Τα κύματα στον Ειρηνικό Ωκεανό «καταπίνουν» τον Bryan Perez από το Ελ Σαλβαδόρ. / AP Photo/Gregory Bull

Ο πρώην Ολυμπιονίκης του κανόε καγιάκ και Πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Tony Estanguet υπερασπίστηκε την επιλογή της Ταϊτής για το αγώνισμα του σερφ σε επίσκεψη που είχε κάνει το 2022 στο χώρο των αγώνων: «Αυτό είναι ένα μαγικό μέρος και τα κύματα στο Teahupo’o είναι εκπληκτικά. Το όραμά μας ήταν πάντα να παρέχουμε τις πιο εντυπωσιακές συνθήκες για τους σέρφερς και το άθλημα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ταϊτή θα υλοποιήσει αυτό το όραμα».

Συμμετέχουν 48 κορυφαίοι επαγγελματίες surfers από 21 χώρες. Μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η Βραζιλία (6), ενώ έναν λιγότερο έχουν οι ΗΠΑ (5), ακολουθεί η Γαλλία, η Αυστραλία, και η Ιαπωνία (4), και η Νότια Αφρική, η Ισπανία, και το Περού (3). Πέρα από τα μαγικά κύματα, όμως η Ταϊτή έχει και παράδοση στο σερφ.

Τη δεκαετία του 1920, οι φίλοι του surfing, συμπεριλαμβανομένου του τρεις φορές Ολυμπιονίκη στην ελεύθερη κολύμβηση, Duke Kahanamoku, άρχισαν να κάνουν αγώνες για την προσθήκη του αθλήματος στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Πολλά χρόνια αργότερα, το surfing τελικά εντάχθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα για τους Αγώνες του Τόκιο το 2021 και φέτος θα είναι μόλις η δεύτερη φορά ύπαρξής του.

Η Γαλλίδα Johanne Defay όπως την αποτύπωσε ο υποβρύχιος φακός του Ben Thouard του πρακτορείου AP.
Η προσπάθεια του Περουβιανού Lucca Mesinas όπως φαίνεται κάτω από το νερό. / Ben Thouard/Pool Photo via AP

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό ίσως σκηνικό των Ολυμπιακών Αγώνων δεν βρίσκεται στο Παρίσι, ούτε καν στο ίδιο ημισφαίριο με τη Γαλλία. Τo Teahupo’o στην Ταϊτή, ένα από τα πιο γνωστά surf spots στον κόσμο φιλοξενεί τους αγώνες σερφ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Teahupo’o σημαίνει «Τοίχος από Κεφάλια» και τα κύματα εκεί κρύβουν πολλούς κινδύνους.

Μάλιστα, θεωρείται ότι η Ταϊτή ήταν το πρώτο μέρος που φιλοξένησε σέρφερς στην Ευρώπη. Το σερφ κατάγεται από την Πολυνησία, όπου για αιώνες ήταν τμήμα του πολυνησιακού πολιτισμού. Η πρώτη φορά που το είδε η Γηραιά Ήπειρος ήταν στην Ταϊτή το 1767.

257 χρόνια αργότερα, τα ίδια νερά φιλοξενούν το σερφ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με το εξαιρετικά δύσκολο άθλημα να έχει ήδη ξεκινήσει από τις 27 Ιουλίου με τα shortboards (κοντές σανίδες) και να ολοκληρώνεται στις 5 Αυγούστου, με τους τελικούς αντρών και γυναικών.

Ο Kauli Vaast μαζί με τη σανίδα του, κάτω από τα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. / Ben Thouard/Pool Photo via AP

Στην Ταϊτή βρίσκεται όμως και το πιο ξεχωριστό Ολυμπιακό Χωριό. Οι σέρφερς και τα μέλη των αποστολών τους μένουν σε ένα εντυπωσιακό πλωτό Ολυμπιακό Χωριό, που παρέχει όλες τις ανέσεις.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, όλοι θα θέλαμε να βρεθούμε.