2024/AP Photo/Petr David Josek
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι χώρες που αμείβουν καλύτερα τους νικητές ολυμπιακών μεταλλίων

Το ποσό που δίνει το Χονγκ Κονγκ για το χρυσό αποτελεί από μόνο του, έναν πολύ καλό λόγο να λάβεις υπηκοότητα της ασιατικής χώρας.

Κάθε Αμερικανός αθλητής που θα κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Παρισιού θα λάβει 37.500 δολάρια από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και αυτά θα αποτελέσουν έναν ακόμα σημαντικό λόγο για να παλέψουν για την κορυφή, όμως το ποσό αυτό είναι ελάχιστο μπροστά σε όσα δίνουν άλλες ομοσπονδίες. Στην Ελλάδα, αν και μέχρι το 2004 δίναμε υπέρογκα ποσά ως μπόνους, επιβραβεύοντας ακόμη και την 8η θέση με σχεδόν 30 χιλιάδες ευρώ, σήμερα το ποσό για την πρωτιά βρίσκεται στο μηδέν.

Όταν ο Σπύρος Λούης στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, κέρδισε τον Μαραθώνιο, ζήτησε ως έπαθλο μονάχα ένα γαϊδουράκι. Οι σημερινοί Ολυμπιονίκες μπορεί να λαμβάνουν υπέρογκα μπόνους μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες τους, ωστόσο σε ορισμένες χώρες οι αθλητές λαμβάνουν σημαντικά περισσότερα κέρδη. Και μπορεί για αθλητές, όπως ο LeBron James, αυτό το ποσό να φαίνεται αστείο, όμως για άλλους, στα αθλήματα που δεν έχουν τόση δημοσιότητα, μπορεί να σημαίνει αλλαγή της ζωής τους.

Το Forbes λίγες ημέρες μετά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων έψαξε τα χρηματικά έπαθλα που δίνει η κάθε ομοσπονδία στους αθλητές που θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους με μετάλλιο και επιβεβαίωσε ότι για μια ακόμη χρονιά, τα περισσότερα χρήματα τα δίνει το Χονγκ Κονγκ και μάλιστα με διαφορά σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Στην πραγματικότητα, το βραβείο του Χονγκ Κονγκ για ένα ασημένιο μετάλλιο είναι περισσότερο από ό,τι θα πληρώσει οποιοδήποτε από τα 32 άλλα έθνη που προσφέρουν χρήματα για το χρυσό, καθώς η ασιατική χώρα δίνει 350 χιλιάδες ευρώ μόνο για το ασημένιο μετάλλιο.

Σε πολλές περιπτώσεις, το χρηματικό μπόνους για μετάλλιο είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι χώρες ανταμείβουν τους κορυφαίους αθλητές τους. Η Μαλαισία και η Βουλγαρία, για παράδειγμα, προσφέρουν μηνιαία επιδόματα μεγαλύτερα από 1.000 ευρώ στους χρυσούς Ολυμπιονίκες εφ’ όρου ζωής, ενώ η Χιλή, το Κόσοβο και η Λιθουανία έχουν παρόμοιο επίδομα που λήγει με τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Νέα Ζηλανδία επίσης δίνει ετήσια μπόνους, με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες να λαμβάνουν 40.000 δολάρια κάθε χρόνο μέχρι τους επόμενους Αγώνες.

Επιπλέον, η Πολωνία προσφέρει ένα σωρό παροχές πέραν των περίπου 75 χιλιάδων ευρώ που λαμβάνουν οι πρώτοι νικητές. Κάθε διακριθέντας στο Παρίσι θα λάβει έναν πίνακα ζωγραφικής από «ταλαντούχους και αξιοσέβαστους» Πολωνούς καλλιτέχνες, ένα διαμάντι επενδυτικής αξίας και ένα κουπόνι διακοπών για δύο άτομα από ένα ταξιδιωτικό γραφείο.

Για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη συμμετοχή της Πολωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες ατομικών αθλημάτων θα λάβουν ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Βαρσοβία. Παρακάτω θα βρεις τις 10 χώρες που προσφέρουν εξαψήφιες αμοιβές για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες σε μεμονωμένα αθλήματα.

Χονγκ Κονγκ: 708 χιλιάδες ευρώ

Το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στο Παρίσι με τους αθλητές του να έχουν ένα ακόμη λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι ότι οι κόποι τους ανταμείφθηκαν. Και αυτό γιατί η πατρίδα τους, δίνει σε κάθε νικητή το ποσό των 708 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, η χώρα αποζημιώνει τους αθλητές που καταλήγουν ως και την 8η θέση, δίνοντάς τους σχεδόν 40 χιλιάδες ευρώ.

Ισραήλ: 253 χιλιάδες ευρώ

Πέρα από το εντυπωσιακό ποσό που δίνουν οι Ισραηλινοί σε κάθε χρυσό νικητή των Αγώνων, αποζημιώνουν εξαιρετικά και τις υπόλοιπες θέσεις στο βάθρο. Για την ακρίβεια προσφέρουν 177.000 ευρώ στους δεύτερους και 126 χιλιάδες στους τρίτους νικητές. Για την ώρα πάντως δεν έχουν κατακτήσει κάποιο μετάλλιο.

Σερβία: 201 χιλιάδες ευρώ

AP Photo/Elise Amendola

Η σερβική κυβέρνηση παρέχει αυτό το εντυπωσιακό χρηματικό μπόνους για τους νικητές, αλλά τα οφέλη από την άνοδο στο βάθρο δεν σταματούν εκεί. Οι αθλητές που κατακτούν χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο μετάλλιο δικαιούνται εθνική σύνταξη, η οποία αρχίζει να καταβάλλεται σε ηλικία 40 ετών και καταβάλλεται μηνιαίως. Αυτά είναι καλά νέα για τον 37χρονο Novak Djokovic, ο οποίος επιθυμεί να προσθέσει ένα ακόμη Ολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή του.

Μαλαισία: 197 χιλιάδες ευρώ

Για τους αθλητές που εκπροσωπούν τη Μαλαισία, οι απολαβές των μεταλλίων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Το χρυσό κερδίζει περισσότερα από 200.000 δολάρια, ενώ οι χάλκινοι διακριθέντες λαμβάνουν το 10% αυτού του ποσού. Ανεξάρτητα από το πού θα βρεθούν στο βάθρο, οι Μαλαισιανοί αθλητές δικαιούνται ισόβια σύνταξη, η οποία κυμαίνεται περίπου μεταξύ 400 και 1.100 δολαρίων το μήνα.

Ιταλία: 180 χιλιάδες ευρώ

AP Photo/Charlie Riedel

Η Ιταλία δεν μοιράζει τα μπόνους μεταλλίων στα ομαδικά αθλήματα, αλλά πληρώνει αδρά, όποιον αθλητή κερδίσει μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα. O Gianmarco Tamberi μπορεί να έχασε τη βέρα του στην τελετή έναρξης, αλλά θα έχει την ευκαιρία να πάρει κάτι ακόμα καλύτερο αν επαναλάβει τον θρίαμβο του Τόκιο.

Λιθουανία: 168 χιλιάδες ευρώ

Η λιθουανική κυβέρνηση πληρώνει τόσο τους αθλητές όσο και τους προπονητές της για τα μετάλλια και καθορίζει αυτά τα ποσά με βάση το «βασικό κοινωνικό επίδομα», ένα μηνιαίο ποσό που χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς της κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχουν και άλλα ολυμπιακά προνόμια. Για παράδειγμα, η Λιθουανία πληρώνει ενοίκιο για τους διακριθέντες της μετά το πέρας της αθλητικής τους καριέρας.

Μολδαβία: 158 χιλιάδες ευρώ

Ακόμα και μια όγδοη θέση σημαίνει μπόνους για έναν Μολδαβό αθλητή, με την κυβέρνηση να χορηγεί περίπου 10.000 ευρώ. Ωστόσο, η κατάκτηση του βάθρου οδηγεί σε πολλαπλάσιο ποσό. Η Μολδαβία έχει αποσπάσει ήδη δύο χάλκινα μετάλλια στους αγώνες.

Λετονία: 143 χιλιάδες ευρώ

Η Λετονία είναι άλλη μια χώρα της Βαλτικής που παρέχει γενναιόδωρα μπόνους στους αθλητές της μέχρι και την έκτη θέση. Ενώ το χρυσό λαμβάνει 143 χιλιάδες ευρώ, κάθε φθίνουσα θέση λαμβάνει το 60% του προηγούμενου, με το χάλκινο να φτάνει τις 50 χιλιάδες ευρώ. Μέχρι στιγμής η Λετονία δεν έχει λάβει κάποιο μετάλλιο.

Ουγγαρία: 142 χιλιάδες ευρώ

Εκτός από το προσοδοφόρο πριμ για το χρυσό μετάλλιο, η Ουγγαρία έχει μία από τις πιο γενναιόδωρες προσφορές για το χάλκινο μετάλλιο, περίπου 81 χιλιάδες ευρώ. Όχι κι άσχημα για τους πάντα δυνατούς στην κολύμβηση και το πόλο, Μαγυάρους, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο.

Βουλγαρία: 128 χιλιάδες ευρώ

Οι αθλητές των ατομικών σπορ λαμβάνουν και στη Βουλγαρία μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο από εκείνους στα ομαδικά. Οι Βούλγαροι λαμβάνουν ως και 75.000 ευρώ για το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στα ομαδικά ο κάθε αθλητής παίρνει περίπου το 30% αυτού του ποσού. Ούτε οι Βούλγαροι αθλητές έχουν λάβει πάντως κάποιο μετάλλιο.

Ουκρανία: 115 χιλιάδες ευρώ

Οι Ουκρανοί αθλητές εν μέσω πολέμου αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην προετοιμασία τους για τους Αγώνες και στις περισσότερες περιπτώσεις ταξιδεύουν μακριά από τη χώρα τους για να προπονηθούν. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της πατρίδας τους, τους αποζημιώνει και με το παραπάνω όμως, σε περίπτωση που καταφέρουν να γυρίσουν με κάποιο μετάλλιο. Για την ώρα οι Ουκρανοί έχουν κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο.