ΑΘΛΗΤΙΚΑ

“Η λέξη ρατσισμός δεν έχει θέση στο μυαλό μας”

Ο Omid Homayoun βρίσκεται στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από έναν χρόνο και είναι υπάλληλος σε μία πολυεθνική. Του μιλήσαμε για τη ζωή εδώ με αφορμή το Μουντιάλ.

Το κανονικό Mundial παίζεται στη Βραζιλία. Εδώ στο ONEMAN στήνουμε ένα μικρό δικό μας Mundial. Μιλήσαμε με ανθρώπους από χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μέσα σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από αυτούς. Ανθρώπους που ζουν μακριά από την πατρίδα τους. Ανθρώπους που ζουν εδώ στην Αθήνα και οικοδομούν αυτό το υπέροχο μωσαϊκό εθνοτήτων στη χώρα μας. Δεν μιλήσαμε πολύ για μπάλα γιατί δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Μιλήσαμε για εκείνα που αγαπούν στη χώρα μας, εκείνους που είναι η ζωή τους, εκείνα που τους προβληματίζουν, εκείνα που ζητούν και εκείνα που ονειρεύονται με τα φτερά ανοιγμένα. Γνωρίστε τους μαζί μας.

Είδες τα παιχνίδια του Μουντιάλ μαζί με συμπατριώτες σου;

Φυσικά. Και όχι μόνο. Όταν παίζαμε με την Νιγηρία, κάλεσα κάποιους Νιγηριανούς φίλους μου να δούμε το παιχνίδι μαζί.

Γιατί επέλεξες να έρθεις στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα με επέλεξε. Η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα δεν ζει στους γρήγορους ρυθμούς πόλεων όπως το Λονδίνο ή η Μόσχα και νοητικά φέρνει περισσότερο στην Μέση Ανατολή παρά στη Δυτική Ευρώπη.

Πες μου την πρώτη καλή και την πρώτη κακή εντύπωση που σου έκαναν οι Έλληνες όταν μετακόμισες εδώ.

Πιστεύω ότι όταν μπαίνεις σε μια άλλη χώρα, είσαι σίγουρα μειοψηφεία και όπως λέει και η έκφραση “when in Rome, do as the Romans do”. Τίποτα δεν με έχει ενοχλήσει πραγματικά. Από τότε που χρησιμοποιώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι ψάχνουν αφορμές για να τσακώνονται μεταξύ τους και φαντάζομαι ότι είναι επειδή ο κόσμος είναι πιεσμένος από την οικονομική κατάσταση. Κάποιοι όταν βλέπουν ότι είσαι ξένος έρχονται να ζητήσουν χρήματα ή τσιγάρα, κάτι που είναι ενοχλητικό. Επίσης το ότι πληρώνεις είσοδο για την παραλία είναι πολύ ενοχλητικό. Όλα τα άλλα είναι μια χαρά.

Είναι η Ελλάδα μια ωραία χώρα για τον μέσο Ιρανό;

Σίγουρα είναι όμορφα εδώ. Όπως σου είπα και προηγουμένως, η Ελλάδα έχει κουλτούρα της Μέσης Ανατολής και σίγουρα οι Ιρανοί αγαπούν την Ελλάδα γιατί νιώθουν εδώ σαν να είναι σπίτι τους και περισσότερες ελευθερίες.

 

Είναι κάποιο μέρος στην Ελλάδα που να σου θυμίζει το Ιράν;

Η Ακρόπολη μου θυμίζει την Περσέπολη. Σαν αντιγραφή με διαφορετική αρχιτεκτονική.

Τι σου λείπει από τη χώρα σου;

Το περσικό φαγητό. Αλλά είναι δύο περσικά εστιατόρια στο Χαλάνδρι και με καλύπτουν. Μπορώ να πω ότι η ζωή εδώ είναι πιο εύκολη, είναι λιγότερος ο πληθυσμός, υπάρχει καλό σύστημα μαζικών μεταφορών.

Η Ελλάδα είναι σε μία δυσμενή κατάσταση. Νιώθουν οι Ιρανοί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ απ’ ότι πίσω στην πατρίδα σας;

Καλύτερα να πεις ότι υπάρχει παγκόσμια κρίση, όλος ο κόσμος έχει εμπλακεί σε μία κρίση που συμβαίνει σχεδόν κάθε 11 χρόνια επειδή η παγκόσμια αγορά είναι κορεσμένη και δεν υπάρχει αγορά και ζήτηση. Όσον αφορά αυτό που με ρώτησες για τις ευκαιρίες, ναι, σε γενικές γραμμές σε καιρό κρίσης δημιουργούνται ευκαιρίες για ανθρώπους που ζουν εκτός Ελλάδας είτε να επενδύσουν είτε να ζήσουν εδώ.

Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πολλούς Ιρανούς. Τι πρέπει να ξέρουμε για τους συμπατριώτες σου, για την νοοτροπία τους;

Λίγο ως πολύ η νοοτροπία μας είναι ίδια. Και στις δύο κουλτούρες οι άνθρωποι είναι μορφωμένοι και έχουν μία σπουδαία ιστορία πίσω τους. Αυτό που έχω έτσι να συμβουλέυσω τους Έλληνες είναι αν θέλουν να μάθουν πράγματα για το Ιράν, να μην διαβάζουν και να μην βλέπουν τα ντοκιμαντέρ και τις ειδήσεις για το Ιράν γιατί τα Μέσα συνήθως δυσφημούν τη χώρα μου. Ας διαβάζουν βιβλία και μάλιστα ελληνικές εκδόσεις για το Ιράν.

Είναι ενωμένοι οι Ιρανοί στην Ελλάδα; Βρίσκονται μεταξύ τους;

Δεν θα βρεις πολλούς Ιρανούς εδώ. Οι περισσότεροι προτιμούν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Αμερική.

Υπάρχει κάποιο μέρος στο οποίο να μαζεύεστε πιο πολύ;

Στο Pars, ένα περσικό εστιατόριο.

Ποιο είναι το κλασικό παράπονο που ακούς από φίλους σου Ιρανούς για τη ζωή στην Ελλάδα;

Ότι υπάρχει ανούσια γραφειοκρατία στις δημόσιες υπηρεσίες και τους Δήμους.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μερικές αρκετά ακραίες απόψεις να εκφράζονται. Έχουμε δει την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Σε φοβίζει ο ρατσισμός στην Ελλάδα; Έχεις νιώσει ποτέ ανασφάλεια;

Στο Ιράν η λέξη “ρατσισμός” δεν υπήρχε καν και αυτή η λέξη δεν έχει θέση στο μυαλό μας. Οι Έλληνες και οι Ιρανοί έχουν την ίδια νοοτροπία, το ίδιο χρώμα στο δέρμα και έτσι δεν επηρεάζονται οι Ιρανοί εδώ.

Exit mobile version