Eurokinissi/Κωνσταντίνος Μπαντούνας
I FEEL DEVOTION

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φετινή Ευρωλίγκα

Το σημαντικότερο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ευρώπη ξεκινά και λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του τροπαίου από τον Παναθηναϊκό, οι 18 μονομάχοι ετοιμάζονται για το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς.

Τέσσερις μήνες και κάτι μετά τη ραψωδία του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο και το 7ο αστέρι της ομάδας του Ergin Ataman, η EuroLeague επιστρέφει και γιορτάζει τα 25 της χρόνια υποσχόμενη μεγάλες βραδιές δράσης. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν δημιουργήσει δύο από τις πιο σπουδαίες ομάδες (τουλάχιστον στα χαρτιά) στην ιστορία τους και έναν χρόνο μετά το συναπάντημά τους στο Βερολίνο φιλοδοξούν να φτάσουν σε ακόμα ένα Final 4.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μεταγραφικές περιόδους τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, το καλοκαίρι έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στο πρωτάθλημα και μπορεί οι δύο ελληνικές ομάδες να είναι μακράν οι πρωταθλήτριες του καλοκαιριού, ωστόσο ήδη έχουμε αρχίσει να εντοπίζουμε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις που ξεχωρίζουν, αλλά και εκείνες που αποδυναμώθηκαν. Πριν αναλύσουμε όμως τις υπερδυνάμεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ας ρίξουμε μια ματιά στο παζάρι της φετινής EuroLeague.

Οι 10 καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού στην EuroLeague

Στη λίστα αυτή θα μπορούσαν εύκολα να προστεθούν 10 ακόμη ονόματα και να ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχουν διαμαντάκια και διαμάντια σε κάθε σχεδόν ομάδα της διοργάνωσης. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σάσα Βεζένκοφ (Τορόντο Ράπτορς – Ολυμπιακός)

 

Ο Σάσα Βεζένκοφ επέστρεψε στον Ολυμπιακό μετά από έναν χρόνο και ήδη πρωταγωνιστεί. / Eurokinissi

Ο MVP της προπέρσινης σεζόν επέστρεψε στο λιμάνι του και όντας ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της διοργάνωσης φιλοδοξεί να φτάσει στα ίδια στάνταρ της τελευταίας του χρονιάς στην Ευρώπη. Οι Αδερφοί Αγγελόπουλοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον δέσουν στον Ολυμπιακό και ήδη ο Σάσα Βεζένκοφ κάνει απόσβεση, αφού ήταν ο πρώτος σκόρερ και MVP του Σούπερ Καπ.

Cedi Osman (Σαν Αντόνιο Σπερς – Παναθηναϊκός)

 

O Cedi Osman άφησε το NBA μετά από 7 χρόνια για χάρη του Παναθηναϊκού και του Ergin Ataman. / EUROKINISSI

Ως απάντηση στη μεταγραφή Fournier στον αιώνιο αντίπαλο, ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε μία από τις σημαντικότερες βομβες της φετινής περιόδου, φέρνοντας από το NBA μετά από 7 χρόνια τον Cedi Osman. Σε 476 παιχνίδια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Τούρκος φόργουορντ σκόραρε σχεδόν 10 πόντους ανά αγώνα και στα 29 του θα αποτελέσει το τέλειο συμπλήρωμα για τους Πράσινους.

Evan Fournier (Ντιτρόιτ Πίστονς – Ολυμπιακός)

Ο Evan Fournier σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις με την φανέλα του Ολυμπιακού. / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός ήταν το πεπρωμένο του όπως έχει ομολογήσει πολλάκις και φέτος το καλοκαίρι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Ο Evan Fournier δεν βρήκε το συμβόλαιο που έψαχνε στο NBA και αποφάσισε να έρθει στον Πειραία και στην ομάδα που είχε «μαρκάρει» εδώ και καιρό. Η προσαρμογή του σε επίπεδο πρωταθλητισμού στην γηραιά ήπειρο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν πάρει μπρος, θα κάνει την διαφορά.

Jordan Nwora (Τορόντο Ράπτορς – Αναντολού Εφές)

Ο Jordan Nwora στο μεγάλο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Έπειτα από μερικά αρκετά συμπαθητικά χρόνια στο NBA, o Νιγηριανός γκαρντ-φόργουορντ πήρε τα ταλέντα του και ήρθε στην Τουρκία για να ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή της Εφές. Με τον Shane Larkin να απουσιάζει στην αρχή της χρονιάς ο Jordan Nwora δείχνει ότι έχει βρει τα πατήματά του και μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο για την Εφές από νωρίς.

Wade Baldwin (Μακάμπι Τελ Αβίβ – Φενέρμπαχτσε)

Ο Wade Baldwin με τη φανέλα της νέας του ομάδας. / EUROKINISSI

Ήταν μακράν ο πολυτιμότερος παίκτης της περυσινής Μακάμπι που λίγο έλειψε να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό από το Final 4 και ενδεχομένως αν δεν είχε τραυματιστεί, να το είχε καταφέρει. Μετά τον Ολυμπιακό, την Μπάγερν, την Μπασκόνια και τη Μακάμπι, ο Wade Baldwin ετοιμάζεται για ακόμα ένα κεφάλαιο στην καριέρα του στην Ευρώπη και υπό τις οδηγίες του Sarunas Jasikevicius θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το ρόστερ της Φενέρ μπορεί να είναι εκείνο που θα τον στείλει για πρώτη φορά στο τέλος της διαδρομής.

Boban Marjanovic (Χιούστον Ρόκετς – Φενέρμπαχτσε)

Και εκεί που όλοι απορούσαν για το εάν θα πάρει σέντερ η Φενέρ, ή θα μείνει με τα ημίμετρα των Khem Birch, Sertac Sanli και Nicolo Melli, ξαφνικά έσκασε η βόμβα. Η ομάδα από την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης έφερε ξανά στην Ευρώπη μετά από 9 χρόνια τον θηριώδη Boban Marjanovic και πλέον θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Carlik Jones (Ζεγιάνκ Γκόλντεν Μπουλς – Παρτιζάν)

 

Ο Carlik Jones υπό την επίβλεψη του Jerian Grant. / EUROKINISSI

Τα τελευταία χρόνια μετά τις εμφανίσεις του με την Εθνική Ομάδα του Νότιου Σουδάν ο Carlik Jones αποτελούσε διακαή πόθο πολλών ευρωπαϊκών ομάδων που τον έβλεπαν να μη στεριώνει στο NBA. Τελικά, ο Zeljko Obradovic πήρε το ρίσκο και θα δώσει φανέλα βασικού στον ύψους 1,85 γκαρντ σε μια χρονιά που η Παρτιζάν έκανε πλήρη ανακατάταξη του ρόστερ της υπογράφοντας 13 νέους παίκτες.

Jordan Loyd (Μονακό – Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Ο Jordan Loyd μαρκάρει τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη στο φιλικό προς τιμήν του Γιώργου Πρίντεζη. / EUROKINISSI

Μετά από μια μέτρια χρονιά με συνεχείς τραυματισμούς, ο Jordan Loyd άφησε το Μονακό για να ενταχθεί στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ήδη πολλοί θεωρούν ότι θα είναι ο βασικός υποψήφιος για πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο 31χρονος γυρολόγος θα εμφανιστεί με πέμπτη διαφορετική ομάδα στην EuroLeague και η αλήθεια είναι ότι από τα φιλικά ακόμη έχει δείξει ότι θα είναι ο ηγέτης της ομάδας του Oded Kattash. Αν μείνει υγιής, πιθανότατα θα δούμε αρκετό σκορ από εκείνον.

Chimezie Metu (Ντιτρόιτ Πίστονς – Μπαρτσελόνα)

Αθόρυβα μέσα στο καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ενισχύσει την ήδη δυνατή γραμμή των ψηλών της και με τον Joan Penarroya να παίρνει τη θέση του Roger Grimau στον πάγκο της, φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος και στο Final 4. Βαρόμετρο για αυτό θα αποτελέσει το πόσο καλά θα ενσωματωθεί ο Chimezie Metu στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο Metu αγωνίζεται τόσο στο 4, όσο και στο 5 και πέρυσι με τη φανέλα των Ράπτορς είχε 10.5 πόντους και 6 ριμπάουντ ανά αγώνα στο κλείσιμο της χρονιάς.

Lorenzo Brown (Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός)

O Lorenzo Brown προστέθηκε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. / EUROKINISSI

Έχει πια περάσει στα ψιλά, μιας και ήταν η πρώτη χρονικά μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού αλλά ο Lorenzo Brown, ένας από τους καλύτερους γκαρντ τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και ηγέτης της Εθνικής Ισπανίας στις μεγάλες διοργανώσεις, είναι πια μέλος του Παναθηναϊκού. Ο 34χρονος γκαρντ θα συμπληρώσει τους Kendrick Nunn, Κώστα Σλούκα και Jerian Grant για την καλύτερη ίσως backcourt της διοργάνωσης.

Τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο

 

Κώστας Σλούκας και Ergin Ataman σηκώνουν το τρόπαιο της Euroleague. / EUROKINISSI

Αν και η EuroLeague έχει αποδείξει ότι δεν μετράνε φαβορί και αουτσάιντερ και ότι κάθε Μάιο πανηγυρίζει εκείνος που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση εκείνη τη στιγμή, φέτος υπάρχουν ορισμένες ομάδες που έχουν ξεχωρίσει. Και ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται κάθε χρόνο σε αυτή τη λίστα και είναι μεγάλο ρίσκο να την παραμερίσουμε, η καλοκαιρινή της πτώση με Yabusele, Rodriguez και Fernandez να αποχωρούν, είναι δεδομένη. Παρακάτω θα βρούμε τα 4 μεγάλα φαβορί για το Final 4 που ακόμα δεν ξέρουμε επίσημα το πού θα διεξαχθεί.

Παναθηναϊκός

 

Kendrick Nunn και Cedi Osman θέλουν να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής. / EUROKINISSI

Όταν οι πρωταθλητές Ευρώπης ενισχύονται τόσο σημαντικά στις μοναδικές θέσεις που ίσως είχαν κενό, τότε αυτόματα μετατρέπονται σε πρώτο φαβορί για την επόμενη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός του Ergin Ataman αντικατέστησε τον Luca Vildoza με τον Lorenzo Brown και τον Olek Balcerowski με τον Omer Yurtseven, ενώ στους φόργουορντ προστέθηκε ο Cedi Osman για ένα από τα πληρέστερα ρόστερ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση. Το ΟΑΚΑ ανακαινίζεται και το glass floor μαζί με την αγωνιστική ποιότητα των Πρασίνων αναμένεται να τους χαρίσει και πολλά sold out με τον κόσμο να μετατρέπει σε κάστρο το γήπεδό τους.

Ολυμπιακός

Η χρονιά ξεκίνησε με τίτλο για τον Ολυμπιακό στη Ρόδο. / EUROKINISSI

Οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να φαινόταν αρχικά ότι κινούνταν νωχελικά στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά μέχρι και τον Σεπτέμβρη, όχι απλά έκλεισαν τρύπες, αλλά τώρα όλοι ασχολούνται με το πώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα μπορέσει να χωρέσει όλους αυτούς τους σταρ μαζί. Luca Vildoza, Tyler Dorsey και Evan Fournier προστέθηκαν στην περιφέρεια, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ επέστρεψε για να γίνει και πάλι MVP της διοργάνωσης. Από την επόμενη χρονιά μπαίνει στην ομάδα και ο Keenan Evans για να δώσει έξτρα λύσεις ενώ από την περυσινή ομάδα που έφτασε στην τρίτη θέση της Ευρώπης, αποχώρησαν οι Isaiah Canaan, Ignas Brazdeikis, Μιχάλης Λούντζης και Luke Sikma. Καθόλου άσχημα θα έλεγε κανείς.

Φενέρμπαχτσε

Η νέα Φενέρμπαχτσε είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις και τρομάζει. / EUROKINISSI

Με τον Sarunas Jasikevicius στον πάγκο η Φενέρ αυτόματα γίνεται φαβορί για να επιστρέψει και φέτος στο Final 4, ενώ η βελτίωση του περυσινού ρόστερ είναι δεδομένη. Οι Τούρκοι έφεραν από τη Μακάμπι τους Wade Baldwin και Bonzie Colson και ενισχύθηκαν στα γκαρντ με τον Devon Hall και στους ψηλούς με τους Marjanovic, Birch και Melli. Καλάθης, Dorsey και Παπαγιάννης αποχώρησαν.

Μπαρτσελόνα

Πέρυσι έφτασε μια νίκη μακριά από το Final 4, αλλά ο Ολυμπιακός με εκτός έδρας νίκη της έφραξε τον δρόμο. Φέτος είναι ενισχυμένη, θέλει να δει τον Jabari Parker ακόμα καλύτερο στη δεύτερη σεζόν του και περιμένει από τον Metu να βοηθήσει σημαντικά τους Jan Vesely και Willy Hernangomez στη ρακέτα. H Μπαρτσελόνα όμως, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, απέκτησε και τον Kevin Punter, αλλά και τον πρώην Madridista, Juan Nunez για τη θέση του playmaker. Ταυτόχρονα αντικατέστησε τον προπονητή Roger Grimau με τον πιο έμπειρο Joan Penarroya.