KLODIAN LATO / EUROKINISSI
ΕΙΔΩΛΟ

Όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου σταμάτησε τη μπάλα για να περιοδεύσει με τον Καζαντζίδη

Το συμβόλαιο των 4 εκατομμυρίων ευρώ από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η άρνηση της ΑΕΚ και η απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να γίνει τραγουδιστής στο πλάι του Στέλιου Καζαντζίδη.
Η είδηση του θανάτου του Μίμη Παπαϊωάννου, ενός από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, σκόρπισε θλίψη σε ολόκληρη την αθλητική και όχι μόνο κοινότητα της χώρας. Η ανακοίνωση της απώλειας του 81χρονου θρύλου της ΑΕΚ έγινε μέσω των επίσημων κοινωνικών δικτύων της Ένωσης. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα τα social media γέμισαν με posts και σχόλια που υμνούσαν τις ποδοσφαιρικές χάρες και το σπάνιο ήθος του εκλιπόντα ποδοσφαιριστή.

Πολλά από αυτά ανέφεραν το πώς ο Μίμης Παπαϊωάννου έφτασε μια ανάσα από τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης και επειδή δεν τα κατάφερε, αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να στραφεί στο τραγούδι. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη υπόθεση που παραλίγο να κάνει τον θρύλο της ΑΕΚ να σταματήσει οριστικά το ποδόσφαιρο και τι ρόλο έπαιξε ο Ferenc Puskás σε αυτή;

Το φιλικό της ΑΕΚ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και η πρόταση των 4 εκ. δραχμών


ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-0 / Eurokinissi

ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-0

Το 1965, ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα. Τα κατορθώματα και η φήμη του 22χρονου ποδοσφαιριστή είχαν βγει και εκτός Ελλάδος, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης. Τον Μάιο του ίδιου έτους λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε ένα φιλικό με την Ένωση στην Ελλάδα προκειμένου να δει από κοντά τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα.

Ο 22χρονος Έλληνας παίκτης, ο οποίος είχε πλήρη άγνοια για το ενδιαφέρον των Ισπανών, έκανε ένα φοβερό παιχνίδι σκοράροντας δύο φορές και βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου ο αγώνας να λήξει τελικά με σκορ 3-3. Μετά την ολοκλήρωση του ματς, η ΑΕΚ διοργάνωσε ένα γεύμα με καλεσμένους τους ποδοσφαιριστές και τα τεχνικά επιτελεία των δύο ομάδων. Κάπου εκεί έγινε και η αποκάλυψη.

«Στο δείπνο που έκανε η ΑΕΚ στην αποστολή της Ρεάλ, ήλθε ο Puskas και με γύρευε. Όταν πλησίασε στο τραπέζι μου, ίδρωσα. Τον κοιτούσα στα μάτια και δεν πίστευα ότι ο μεγάλος  Ferenc Puskás μιλούσε σε μένα. Μου είπε ότι είμαι καλός παίκτης, ότι θα με πάρουν και μου έδωσε δύο συμβουλές. Η πρώτη να είμαι ήρεμος, να τρώω και να κοιμάμαι καλά. Η δεύτερη να μάθω να παίζω χωρίς την μπάλα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πριν χρόνια στην Καθημερινή.

Τον Οκτώβριο του 1965, λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε κρούση στην ΑΕΚ, προσφέροντας 4 εκατομμύρια δραχμές και ένα συμβόλαιο της τάξης των 750 χιλιάδων δραχμών στον Μίμη Παπαϊωάννου για να τον κάνει δικό της. Η διοίκηση της Ένωσης, ωστόσο, αρνήθηκε την πρόταση, κάτι που στεναχώρησε τόσο πολύ τον ποδοσφαιριστή ώστε αποφάσισε να σταματήσει το άθλημα για μια νέα καριέρα.

Η καριέρα στο τραγούδι δίπλα στον Στέλιο Καζαντζίδη

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, προσπαθώντας να πιέσει τη διοίκηση της ομάδας να τον αφήσει να μετακομίσει στην Ισπανία, έκανε κάτι απροσδόκητο. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο και αποφάσισε να ακολουθήσει τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Μαρινέλλα σε μια δίμηνη περιοδεία στη Δυτική Γερμανία. Ο ίδιος, μάλιστα, φαίνεται πως είχε ταλέντο και στο τραγούδι.

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Νικολόπουλος στην εκπομπή της ΕΡΤ με τίτλο Συνδέσεις, «έβγαινε στη σκηνή στη Γερμανία με φορεσιές της εθνικής Ελλάδος και μια μπάλα». Τη λύση στην υπόθεση έδωσε ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος ζήτησε από εκείνον να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συζητήσει ξανά με την ΑΕΚ για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Συγκεκριμένα, τον συμβούλεψε να ζητήσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο συμβόλαιο που του πρότειναν οι Ισπανοί. Εκείνος τελικά πείστηκε και από εκεί και πέρα όλα είναι ιστορία. 4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, ένα νταμπλ, έναν προημιτελικό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, έναν ημιτελικό στο κύπελλο UEFA το 1977, και 234 γκολ.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του ύμνου της ΑΕΚ το 1971, με τον θρύλο του συλλόγου να ερμηνεύει το τραγούδι που είχαν συνθέσει ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Σε έναν από τους στίχους του σημειώνεται: «και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε το όνομά σου». Της ομάδας που ήθελε αλλά δεν κατάφερε να παίξει ποτέ.

Exit mobile version