Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Image
ΤΕΝΙΣ

‘Οταν οι 18χρονοι Novak Djokovic και Andy Murray έγιναν συμπαίκτες

Η ανακοίνωση της εβδομάδας ήρθε από τον Novak Djokovic, ο οποίος γνωστοποίησε μέσω ενός συγκινητικού βίντεο ότι ο Andy Murray θα είναι ο προπονητής του για το Αυστραλιανό Open και εμείς θυμόμαστε μια ιστορία από τα πρώτα τους βήματα στο τένις.

Ο Novak Djokovic το πρωί του Σαββάτου έριξε την «βόμβα». Μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Goran Ivanisevic, ο Σέρβος τενίστας είχε μείνει χωρίς πρώτο προπονητή και καθώς οι εβδομάδες περνούν λίγο πριν το Αυστραλιανό Open, αποφάσισε να φέρει στην ομάδα του τον καλό του φίλο, Andy Murray. Ο Σκωτσέζος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη κόντρα στους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν την τελευταία δεκαετία και χιουμοριστικά είχε γράψει στο X: «Ποτέ δεν μου άρεσε το τένις έτσι κι αλλιώς».

Ο Novak Djokovic τον υποδέχθηκε λοιπόν στην ομάδα του στο ίδιο κλίμα: «Ποτέ δεν του άρεσε η απόσυρση έτσι κι αλλιώς» και πόσταρε βίντεο από όλες τις κοινές τους στιγμές. Σε αυτό το βίντεο, υπάρχει και μια στιγμή από τα πολύ παλιά.

Όταν στο πρώτο τους κοινό Αυστραλιανό Όπεν το 2006, οι δύο καλοί φίλοι αγωνίστηκαν ως συμπαίκτες στο διπλό των ανδρών.

Η κοινή πορεία Djokovic – Murray


Andy Murray και Novak Djokovic / AP Photo/Kin Cheung

Andy Murray και Novak Djokovic

Η κοινή πορεία των δύο τενιστών δεν ξεκίνησε εκείνον τον Γενάρη βεβαίως. Οι δυο τους έχουν γεννηθεί με απόσταση μίας εβδομάδας. Ο Andy Murray στις 15 Μαΐου του 1987 στη Γλασκόβη και ο Novak Djokovic στις 22 Μαΐου στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας. Τα παιδικά τους χρόνια ήταν σαφώς πολύ διαφορετικά, με τον νεαρότερο Djokovic να προσπαθεί να διαφύγει από τον πόλεμο μαζί με την οικογένειά του και να τον Murray, να είναι μεγαλωμένος στα πούπουλα και τη μητέρα του, Judy να τον βοηθά να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τένις.

Οι δύο κορυφαίοι τενίστες έγιναν καλοί φίλοι από την ηλικία των 12 ετών. Τότε είχαν αρχίσει να ξεχωρίζουν στα διεθνή τουρνουά Juniors και να φτάνουν ως τις τελικές φάσεις των τουρνουά που λάμβαναν μέρος. Ο Murray ήταν αρχικά καλύτερος από τον Σέρβο, έχοντας ρεκόρ 2-1 πριν γίνουν επαγγελματίες, ωστόσο στο πρώτο τους ραντεβού σε επίσημο επίπεδο ο Djokovic επικράτησε με 2-1 σετ. Ήταν τον Οκτώβριο του 2006 στο Masters της Μαδρίτης. 9 μήνες πριν από αυτήν την αναμέτρηση, ο Djokovic και ο Murray είχαν μοιραστεί το κορτ στο διπλό των ανδρών του Αυστραλιανού Open.

Όταν έγιναν συμπαίκτες στο Αυστραλιανό Όπεν

Τον πρώτο μήνα του 2006, οι δυο καλοί φίλοι αποφάσισαν να παίξουν μαζί στο διπλό του πρώτου κοινού τους Αυστραλιανού Open. Ο Djokovic είχε αγωνιστεί και το 2005 στη διοργάνωση σε ηλικία 17 ετών και δεν είχε πετύχει νίκη, ενώ ο Murray δεν ήταν έτοιμος εκείνη την εποχή.

Το 2006 ξεκίνησε με τον Djokovic στο Νο.78 της Παγκόσμιας Κατάταξης και τον Murray στο Νο. 64, ωστόσο ήδη τα φώτα είχαν αρχίσει δειλά-δειλά να πέφτουν πάνω τους. Στο Αυστραλιανό Open, ένα Grand Slam που επρόκειτο να σημαδέψει και τους δύο για διαφορετικούς λόγους, αποκλείστηκαν ξανά από τον πρώτο γύρο: Ο Novak Djokovic έχασε από τον Αμερικανό Paul Goldstein με 3-1 σετ και ο Andy Murray από τον Αργεντινό Juan Ignacio Chela με 3-0 σετ.

Οι δύο 18χρονοι έχοντας αποκλειστεί από το μονό, αγωνίστηκαν και στο διπλό σε μια προσπάθεια να συλλέξουν εμπειρίες από τα μεγάλα τουρνουά. Ο Σκωτσέζος είχε ακόμα μια τεράστια αφάνα, ενώ ο Djokovic ήταν ίδιος και απαράλλαχτος με κοντό μαλλί και χωρίς ίχνος γενειάδας στο πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν και πάλι αρνητικό για τους δύο, αφού ηττήθηκαν με 2-0 σετ από τον Γάλλο Fabrice Santoro και τον Σέρβο Nenad Zimonjic.

Στον Telegraph της εποχής διαβάζουμε ότι όλα τα media ήθελαν να παρακολουθήσουν εκείνον τον κατά τα άλλα ασήμαντο αγώνα, καθώς οι δύο 18χρονοι θεωρούνταν το μέλλον του τένις, ενώ η εφημερίδα φιλοξένησε και δηλώσεις του έφηβου Nole, στις οποίες μιλά για τον σημερινό του προπονητή. Η αγγλική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Σέρβος, όπως και ο Βρετανός αθλητής είναι ιδιαίτερα ώριμοι για την ηλικία τους.

Ο Novak Djokovic ανέφερε τότε: «Κατά έναν τρόπο, θα ήθελα να είμαι στη θέση του Andy και κατά έναν άλλον τρόπο, όχι. Το καλό με την καριέρα του είναι ότι έχει τρομερή στήριξη. Εμένα πολλοί άνθρωποι στη Σερβία δεν με ξέρουν καν. Έχει πραγματικά πολύ καλή χορηγία, μια γνωστή εταιρεία management και όλη η Μεγάλη Βρετανία είναι πίσω του. Όλοι περιμένουν πολλά από αυτόν και του δίνουν και πολλά. Πήρε κάποιες wild cards πέρυσι, οι οποίες τον βοήθησαν να ανέβει, οπότε ήταν λίγο πιο εύκολο για εκείνον. Αλλά είναι ένα καλό παιδί και πολύ ταλαντούχο.

Το κακό είναι ότι όλοι περιμένουν από εκείνον να κάνει κάτι πολύ καλό και πολύ άμεσα. Είτε χάνει, είτε κερδίζει έχει πάντα μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους να τον περιμένουν. Του κάνουν μερικές φορές περίεργες ερωτήσεις και είναι μόνο 18. Είναι έξυπνος τύπος αλλά και πάλι, είναι δύσκολο να απαντάς αυτές τις ερωτήσεις, γιατί είναι νέος στο επαγγελματικό τένις. Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από τα MME».

Σε άλλη απάντησή του, ο Djokovic μιλά και για τον τρόπο που παρουσιάζεται εκείνος, και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Σερβία. «Δεν ντρέπομαι για την καταγωγή μου αλλά η Σερβία παρουσιάζεται στον κόσμο με έναν πολύ άσχημο τρόπο. Όλοι σε κοιτούν λες και είσαι επιθετικός μαζί τους, κάτι που δεν είναι αλήθεια».

Η χρονιά εκείνη ήταν εξαιρετική και για τους δύο, αφού κατέκτησαν τους πρώτους τους τίτλους και έφτασαν στο τέλος της στην πρώτη 20άδα της Παγκόσμιας Κατάταξης. Ήταν οι μόνοι 19χρονοι της λίστας. Πέντε χρόνια αργότερα το δίδυμο έπαιξε ξανά στο διπλό του Masters του Μαϊάμι, αλλά και πάλι ηττήθηκε από τους Ουκρανούς Youzhni και Stakhovsky με 2-0 σετ.

Πρόλαβαν ωστόσο να συμμετάσχουν σε έναν επικό πόντο, τον οποίο πιθανότατα ο Djokovic ακόμα δεν έχει συγχωρέσει στον Murray.

Σημάδεψαν το Αυστραλιανό Open και μια ολόκληρη εποχή


AP Photo/Andrew Brownbill

Μπορεί η πρώτη τους εμφάνιση να ήταν από την ίδια πλευρά του κορτ, αλλά οι δυο τους έγραψαν ιστορία ως αντίπαλοι στο Open. Ο Djokovic με τα χρόνια έγινε ο πολυνίκης στην ιστορία της διοργάνωσης, έχοντας 10 κατακτήσεις, ενώ ο Murray υπήρξε ένας από τους πιο άτυχους τενίστες του τουρνουά. Ο Σκωτσέζος έφτασε πέντε φορές στον τελικό της Μελβούρνης και έχασε και τις πέντε, ενώ τις τέσσερις από αυτές αντιμετώπισε τον Djokovic στον τελικό, με τους δύο να γίνονται εμβληματικοί για το τουρνουά.

Φυσικά, ο Murray δεν έχει μόνο δυσάρεστες αναμνήσεις από τον Σέρβο. Μπορεί το συνολικό ρεκόρ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις να ολοκληρώθηκε στο 25-11, αλλά συνολικά ο Djokovic νίκησε μόλις με 11-8 στους τελικούς και αν αναλογιστούμε ότι το ρεκόρ στην Αυστραλία είναι 4-0, τότε σε όλους τους υπόλοιπους τελικούς ο Murray έχει επικρατήσει με 8-7.

Βέβαια, οι σημαντικότερες από αυτές τις νίκες είναι εκείνη στον τελικό του US Open το 2012, με την οποία ο Σκωτσέζος κατέκτησε το πρώτο του Grand Slam, αλλά και η ιστορική επικράτησή του στον τελικό του Wimbledon το 2013. Τότε ο Murray μπήκε στο πάνθεον του βρετανικού τένις, καθώς έγινε ο πρώτος Βρετανός που κατακτά το Wimbledon μετά από 77 χρόνια. Μια νίκη που ακόμα τιμάται στα γήπεδα του Wimbledon.

Πλέον οι δυο τους περνάνε τη σχέση τους σε ένα άλλο επίπεδο και μετά από συμπαίκτες και αντίπαλοι γίνονται πλέον και συνεργάτες. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία μετά το Αυστραλιανό Open του 2025. Ο Djokovic φιλοδοξεί να το κατακτήσει για 11η φορά και ο Murray θα είναι αυτή τη φορά στο box του.

Exit mobile version