AP Photo/Andy Wong
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Peng Shuai, η Κινέζα τενίστρια που αγνοείται απ’ όταν κατήγγειλε μέλος της κυβέρνησης

Πολλοί τραυματισμοί, μια καταγγελία, η εξαφάνιση και ένα μυστηριώδες mail, σε μια υπόθεση που απασχολεί το παγκόσμιο τένις και όχι μόνο.
Όταν ήταν 12, οι γιατροί ενημέρωσαν τον -αστυνομικό- πατέρα της και τη μητέρα της πως χρειαζόταν να υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά της. Στην ίδια είπαν ότι θα ήταν χρήσιμο να βρει ένα άλλο όνειρο, αφού δεν θα ξαναέπαιζε τένις. Για ένα χρόνο όντως, η Peng Shuai δεν πάτησε σε κορτ. Στις αρχές του Ιουνίου του 2001 κέρδισε τον πρώτο της τίτλο -και τα 10.000 δολάρια του μπόνους. Το συνέχισε από εκεί.

Στα 28 (2014), από εκεί που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο ΤΟΡ10 του WTA Tour, δεν έχανε από καμία. Η ίδια εξηγούσε πως η στροφή των 180 μοιρών οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε αφήσει πίσω της μια σειρά τραυματισμών που δεν την άφηναν να διεκδικήσει τα όνειρα της. «Από την αρχή της χρονιάς, κάνω πολλή γυμναστική και προπονούμαι συνεχώς, για να βελτιώσω το παιχνίδι μου.

Ίσως αυτήν τη φορά να καταφέρω να βρω το δρόμο. Ίσως να είναι σωστό το timing» είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο του 2014, αφότου είχε γίνει η πρώτη που προκρίθηκε στα ημιτελικά του US Open. Ήταν η πρώτη φορά, στην καριέρα της, που έφτανε εκεί. «Ήταν μια στιγμή που είχα ονειρευτεί».

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο Νο3 του κόσμου, στο διπλό. Εξηγούσε ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με το μονό. Η πορεία της σταμάτησε στις 4, αλλά είχε εμφανιστεί μεταξύ των καλύτερων. Ακολούθησε νέο μπαράζ τραυματισμών το 2015 και το νέο comeback το 2016. Το highlight εκείνης της σεζόν ήταν ο πρώτος της τίτλος σε WTA Singles, στο Tianjin Open, όπου μετείχε με wildcard. Έκτοτε υπήρχε μέσα στις 30 κορυφαίες παίκτριες στο μονό και στις καλύτερες στο διπλό.

Στις 8 Αυγούστου του 2018 έζησε το πρώτο της μερτικό σε σκάνδαλο, όταν διαπιστώθηκε πως προσπάθησε να αλλάξει παρτενέρ -με οικονομικό αντάλλαγμα-, πριν το Wimbledon του 2017. Τιμωρήθηκε με τρίμηνο αποκλεισμό και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Αφότου εξέτισε την τιμωρία, γύρισε στα γήπεδα και κάθισε στην κορυφή της κατάταξης των τενιστριών στο διπλό. Είχε και θέματα με τραυματισμούς, με την τελευταία της συμμετοχή σε τουρνουά να είναι αυτή στο Qatar Open, το Φλεβάρη του 2020.

Η αποκάλυψη για σεξουαλική επίθεση


Ο Zhang Gaoli, τo Μάρτιο του 2016, όταν ήταν ακόμα αντιπρόεδρος στην κινεζική κυβέρνηση. / AP Photo / Ng Han Guan

Ο Zhang Gaoli, τo Μάρτιο του 2016, όταν ήταν ακόμα αντιπρόεδρος στην κινεζική κυβέρνηση.

Fast forward στις 2 Νοεμβρίου του 2021, η Peng πόσταρε στον verified λογαριασμό της στο Weibo (το Νο1 social network στην Κίνα), τον οποίον ακολουθούν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, μήνυμα 1600 λέξεων. Ανέφερε με λεπτομέρειες και ντοκουμέντα (screenshots) τα της on and off σχέσης που είχε για δέκα χρόνια, με τον -παντρεμένο- Zhang Gaoli, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης.

Διευκρίνισε ότι η σχέση τους άρχισε πριν αναρριχηθεί εκείνος στις τάξεις του κόμματος και φτάσει να γίνει ένα από τα επτά μέλη της Polituro Standing Committee, δηλαδή του ανώτατου ηγετικού οργάνου της χώρας, μαζί με τον Πρόεδρο Xi Jinping. Ο Gaoli διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2013 έως το 2018.

Αποσύρθηκε προ τριετίας. Τότε την κάλεσε στο σπίτι του, για να παίξουν τένις με τη γυναίκα του και της επιτέθηκε σεξουαλικά («παρ’ ότι σου είπα όχι επανειλημμένως»), ενώ η σύζυγος του νυν 75χρονου φρουρούσε την πόρτα. Παρέθεσε και το μήνυμα που του είχε στείλει.

«Γιατί έπρεπε να έλθεις πάλι κοντά μου, να με πας στο σπίτι σου και να με αναγκάσεις να κάνω σεξ μαζί σου; Ναι, δεν είχα αποδεικτικά στοιχεία, γιατί αυτό ήταν αδύνατο. Δεν μπορούσα να περιγράψω πόσο αηδιασμένη ένιωθα και πόσες φορές αναρωτήθηκα αν είμαι ακόμα άνθρωπος. Νιώθω σαν ζωντανή-νεκρή. Κάθε μέρα υποκρίνομαι. Δεν ξέρω πια, ποια είμαι».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος, η απιστία απαγορεύεται και οι παραβάτες αποβάλλονται. Ο Gaoli έγινε ο πρώτος εκ των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών του Κόμματος που κατηγορήθηκε δημοσίως για σεξουαλική επίθεση.

Όπως εξήγησε η Peng, ο Gaoli πάντα ανησυχούσε μην τυχόν και καταγράψει εκείνη κάπως τις συναντήσεις τους και για αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να εξασφαλίσει σχετικά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, θέλησε να αποκαλύψει την αλήθεια. «Ξέρω πως κάποιος με τη δική σου υπεροχή, ο αντιπρόεδρος Zhang Gaoli δεν φοβάται. Μου είπες ότι δεν φοβάσαι. Ακόμα όμως, κι έτσι, ακόμα και αν πρόκειται για απέλπιδα και αυτοκαταστροφική προσπάθεια, θα πω την αλήθεια για εσένα», σημείωσε στο ποστάρισμα που έμεινε στον «αέρα» μόλις για 20 λεπτά. Μετά εξαφανίστηκε. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα είναι αδύνατο να γίνουν αναζητήσεις με το όνομα της ή τη λέξη «τένις». Έκτοτε η Peng αγνοείται.

Εδώ θα ήθελα να σου πω ότι η κινεζική κυβέρνηση προφανώς και παρακολουθεί ό,τι κάνουν οι πολίτες αυτού του τόπου στο διαδίκτυο και οι λογοκριτές πράττουν τα δέοντα. Φέτος αποφάσισε να ελέγξει και το περιεχόμενο των social networks, εξαφανίζοντας τους λογαριασμούς superstars που είχε κρίνει ως «κακότροπους».

Στις 14 Νοεμβρίου ο εκτελεστικός διευθυντής της WTA (Women Tournament Association), Steve Simon ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς της Peng και τις κάλεσε να σταματήσουν τη λογοκρισία επί του θέματος. Η κινεζική ένωση τένις ενημέρωσε την WTA ότι η τενίστρια είναι ασφαλής. Διέψευσε πως λαμβάνει ψυχιατρική θεραπεία -πληροφορία που κυκλοφόρησε, με τον Simon να τονίζει ότι ουδείς από την Ένωση ή όποιον άλλον προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Peng (μέσω τηλεφώνου, apps και social media), κατάφερε να τη βρει και να ακούσει από την ίδια πώς και πού είναι.

Η δημόσια κατακραυγή

Εν συνεχεία, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Association of Tennis Professionals (ATP), Andrea Gaudenzi ο οποίος επίσης εξέφρασε την ανησυχία του και ζητούσε να γίνει άμεσα γνωστή η κατάσταση της 35χρονης, ενώ δήλωσε την πλήρη στήριξη στην έρευνα της WTA για τις καταγγελίες που είχε κάνει η Κινέζα. Το αυτό έκανε και η International Tennis Federation.

Μετά τη σκυτάλη πήραν οι κορυφαίοι και δημοφιλέστεροι τενίστες (Novak Djokovic, Serena Williams, Naomi Osaka και άλλοι) που απαίτησαν, μέσω των social media, να δοθούν απαντήσεις. Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, το Sports Ilustrated κατηγόρησε τη WTA για υποκρισία και ζήτησε να ακυρωθούν όλα τα τουρνουά που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Κίνα, έως ότου εμφανιστεί η Peng. Δυο μέρες μετά, το China Global Television Network (που ξέρω πως δεν θα σοκαριστείς, αλλά ελέγχεται από την κυβέρνηση) τιτίβισε πως είχε στη διάθεση του email που είχε λάβει από την Peng.

Το μυστήριο με το email

Το προώθησε και στην WTA. Η αθλήτρια ενημέρωνε ότι ξεκουραζόταν στο σπίτι της. Τόνιζε πως η καταγγελία που είχε κάνει ήταν ψευδής και κατέληγε στο ότι δεν αγνοείται. Προφανώς και ήταν πολλοί εκείνοι που δεν πίστεψαν ότι το κείμενο άνηκε στην Peng. Δεν βοηθούσε και η εμφάνιση του κέρσορα πάνω στη λέξη «και» -κάτι που συνήθως δεν μπορεί να εμφανίζεται στα emails.

Ο Simon εξέδωσε νέα ανακοίνωση Τύπου στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει πως το μήνυμα άνηκε στην αθλήτρια «η οποία έδειξε τεράστιος θάρρος στην περιγραφή του ισχυρισμού της για τη σεξουαλική επίθεση, από πρώην κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης».

Επανέλαβε πως η WTA δεν θα σταματήσει την έρευνα του, έως ότου έχει απτές αποδείξεις πως η Κινέζα είναι ασφαλής. Ενημέρωσε ότι αν δεν συμβεί αυτό και αν δεν ερευνηθούν σωστά οι ισχυρισμοί της, θα διαγραφούν από το καλεντάρι τα τουρνουά που πρόκειται να διεξαχθούν στην Κίνα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σχεδόν τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή των Winter Olympics σε Πεκίνο, Yanqing και Zhangjiakou. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις και όσο περνούν οι ημέρες, χωρίς κάποια είδηση αυξάνεται το μέγεθος της καταστροφής για τους διοργανωτές. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε μια μικρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει «η εμπειρία έχει δείξει πως η αθόρυβη διπλωματία είναι η καλύτερη ευκαιρία για να βρεθεί λύση σε τέτοια ζητήματα και αυτό εξηγεί το λόγο που η ΔΟΕ δεν θα σχολιάσει περαιτέρω, σε αυτό το στάδιο».

Exit mobile version