Πώς η Ίντερ με τόσο μικρό μπάτζετ έφτασε στον τελικό του Champions League
Οι Νερατζούρι ξέρουν να αγοράζουν και να πουλάνε πολύ καλά και πλέον επανέρχονται στα μεγαλεία του παρελθόντος.
- 17 ΜΑΙ 2023
Είναι γεγονός. Η Ίντερ επιστρέφει στον τελικό του Champions League ύστερα από 13 χρόνια. Η Μίλαν δεν κατάφερε να την κερδίσει σε κανέναν από τους δύο ημιτελικούς που πραγματοποιήθηκαν στο Σαν Σίρο. Όλοι οι οπαδοί της ομάδας πρόκειται να στηθούν το βράδυ της Τετάρτης μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες προκειμένου να μάθουν ποια εκ των Μάντσεστερ Σίτι ή Ρεάλ Μαδρίτης θα βρεθεί απέναντί τους στην Κωνσταντινούπολη.
Η φετινή πορεία της Ίντερ στο Champions League είναι μαγική. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός πως μια ομάδα που έχει ένα μπάτζετ μικρότερο ακόμη και από της Μπράιτον, κατάφερε να πετάξει έξω οικονομικά μεγαθήρια της Ευρώπης και να βρεθεί μια ανάσα από την κατάκτηση του σημαντικότερου συλλογικού τίτλου στην ήπειρο;
Ίντερ, η ομάδα που αγόραζε χωρίς να ξοδεύει
Ας τσεκάρει κανείς την ενδεκάδα των ποδοσφαιριστών των νερατζούρι που αγωνίστηκαν στον δεύτερο ημιτελικό κόντρα στη Μίλαν και βάλει κάτω τα οικονομικά, θα διαπιστώσει πως τα συνολικά χρήματα που ξόδεψε ο σύλλογος για να τους εντάξει στο ρόστερ του έφτασαν τα 114 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που ομάδες όπως η Τσέλσι, για παράδειγμα, τα δίνουν μόνο για έναν ποδοσφαιριστή.
Όλοι αποδίδουν αυτή την επιτυχία στον αθλητικό διευθυντή της ομάδας, Giuseppe Marotta. Οι κινήσεις του, άλλωστε, στα μεταγραφικά παζάρια των τελευταίων χρόνων είναι υποδειγματικές. Το καλοκαίρι του 2021, πούλησε τον Romelu Lukaku στην Τσέλσι για 120 εκατομμύρια ευρώ. Τι έκαναν οι Ιταλοί; Απέκτησαν τον Edin Džeko ως ελεύθερο, ενώ έναν χρόνο αργότερα έκαναν δικό τους ως δανεικό τον Βέλγο επιθετικό με μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ. Πήρε 120 και έδωσε 8. Καλό deal.
Το ίδιο καλοκαίρι, η Ίντερ πούλησε στην Παρί Σεν Ζερμέν, τον Achraf Hakimi για 65 εκατομμύρια ευρώ. Τον αντικατέστησε με τον Denzel Dumfries, τον οποίο αγόρασε από την Αϊντχόφεν με μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, απέκτησε ως ελεύθερο τον Hakan Çalhanoğlu, τον André Onana και τον Henrikh Mkhitaryan, ενώ έδωσε μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ για τον Federico Dimarco, και άλλα 4 για τον Matteo Darmian. Αν κρίνει κανείς από την απόδοση και τον τρόπο με τον οποίο βοήθησαν την Ίντερ να φτάσει ως τον τελικό της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να καταλάβει με μιας για το πόσο έξυπνες κινήσεις ήταν εκείνες του Giuseppe Marotta.
Το μικρότερο μπάτζετ από τους υπόλοιπους διεκδικητές
Ας πάμε, όμως, λίγο πίσω στον χρόνο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ιταλικών μέσων, οι συνολικές δαπάνες της Ίντερ για μεταγραφές τις τελευταίες πέντε σεζόν ανέρχονται στα 501 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μοιάζει με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, στην πραγματικότητα, όμως, ωχριά σε σύγκριση με τα χρήματα που έχουν ξοδέψει οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου.
Συγκεκριμένα, η Ίντερ βρίσκεται στην 14η θέση των συμμετεχόντων, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Τσέλσι, η οποία την ίδια ακριβώς περίοδο έχει ξοδέψει το συνολικό ποσό του 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι όλοι βλέπουμε το πώς εξελίσσεται αυτό.
Αν εξετάσουμε πάλι τις καθαρές δαπάνες του συλλόγου στα μεταγραφικά παζάρια (δηλαδή τα χρήματα που δαπανώνται σε μεταγραφές μείον τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία από την πώληση παικτών), πέφτουμε στα μόλις 47 εκατομμύρια ευρώ. Η επίδοση αυτή την κατατάσσει πιο κάτω ακόμη και από την Μπράιτον και συνολικά στην 55η θέση στον πίνακα με τις πιο δαπανηρές ομάδες παγκοσμίως.
Η 55η ομάδα έχει καταφέρει να φτάσει ως τον τελικό του Champions League. Κι όπως έχουμε καταλάβει εδώ και χρόνια, εκεί δεν παίζουν μπάλα τα χρήματα.