Alexander Hassenstein - UEFA/UEFA via Getty Images
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα σκοτεινά έργα και οι ημέρες του Roman Abramovich στην Τσέλσι

Μετά από 19 χρόνια και 19 τρόπαια, ο Ρώσος μεγιστάνας αποχωρεί από την Τσέλσι. Πόσα χρήματα ξόδεψε όλα αυτά τα χρόνια σε μεταγραφές, γιατί άλλαζε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και τι συμβαίνει με τα χρέη της ομάδας που αγγίζουν τις 1,5 δισ. λίρες;
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε πριν από μερικές μέρες η είδηση πως ο Ρώσος μεγαλομέτοχος της Τσέλσι είναι διατεθειμένος να πουλήσει την ομάδα και να αποχωρήσει από το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η πρόθεσή του επισημοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης μέσω επίσημης ανακοίνωσης του ίδιου προς τα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας πως όλα τα χρήματα από την πώληση δε θα καταλήξουν στον τραπεζικό του λογαριασμό αλλά θα δοθούν στα θύματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, πάντα αποφάσιζα με βασικό γνώμονα το καλό της ομάδας. Στην παρούσα κατάσταση, έχω πάρει την απόφαση να πουλήσω την Τσέλσι διότι πιστεύω ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για τον σύλλογο, τον κόσμο, τους εργαζομένους, τους χορηγούς και τους συνεργάτες του» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Roman Abramovich, προσθέτοντας πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου η ομάδα να μη μείνει ακέφαλη.

Όπως επισημαίνουν τα βρετανικά μέσα, αυτή είναι μια εξέλιξη που συζητιόταν εδώ και καιρό, ωστόσο, φαίνεται πως επισπεύστηκε μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στη Ρωσία, με αφορμή τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ρώσος επιχειρηματίας, μάλιστα, πέρα από την Τσέλσι έχει μπει ήδη στη διαδικασία να πουλήσει αρκετά ακίνητά του στη χώρα υπό τον φόβο νέων κυρώσεων.

Τη διοίκηση της ομάδας έχει αναλάβει προσωρινά το φιλανθρωπικό της ίδρυμα, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ήδη μερικά ξένα funds που εκπροσωπούν δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες έχουν ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Τσέλσι. Η αποχώρηση του Roman Abramovich σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον αγγλικό σύλλογο. Μιας εποχής με πολλά τρόπαια, πανάκριβες μεταγραφές και αρκετά σκαμπανεβάσματα. Πώς, όμως, ο Ρώσος επιχειρηματίας άλλαξε την ιστορία του συλλόγου και τι σηματοδοτεί αυτή η ξαφνική αποχώρηση για το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου;

Roman Abramovich: Το πρώτο καλοκαίρι ξόδεψε 120 εκατ. λίρες για μεταγραφές

Ο Roman Abramovich αγόρασε την Τσέλσι τον Ιούνιο του 2003 έναντι 140 εκατ. λιρών. Οι πληροφορίες που υπήρχαν διαθέσιμες μέχρι εκείνη τη μέρα για τον Ρώσο επιχειρηματία μιλούσαν για έναν βιομήχανο και έμπορο πετρελαίου που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως μηχανικός σε εργοστάσιο και πλούτισε αγοράζοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικές τιμές, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η εξαγορά αυτή ήρθε να αναγεννήσει την ομάδα του δυτικού Λονδίνου. Η τελευταία φορά που κατέκτησε το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν το μακρινό 1955 ενώ την προηγούμενη σεζόν από την έλευση του Ρώσου επιχειρηματία η Τσέλσι είχε τερματίσει τέταρτη στην Premier League και είχε αποκλειστεί στον πρώτο προκριματικό γύρο του κυπέλλου UEFA από την άσημη νορβηγική ομάδα, Viking FK.

Όλα αυτά, όμως, άλλαξαν μετά την έλευση του Roman Abramovich που ήταν διατεθειμένος να χώσει βαθιά το χέρι του στην τσέπη για να αγοράσει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της αγοράς και να φτάσει την Τσέλσι στην κορυφή. Χαρακτηριστικό της μανίας του είναι πως στην πρώτη μεταγραφική περίοδο με εκείνον στον τιμόνι, η ομάδα ξόδεψε 120 εκατ. λίρες για να αγοράσει έντεκα παίκτες. Ανάμεσα σε αυτούς τον Claude Makelele, τον Hernan Crespo, τον Joe Cole και τον Juan Sebastian Veron.

Οι προσθήκες αυτές σε συνδυασμό με τον ήδη αξιόλογο υπάρχον ρόστερ εκτόξευσε την ομάδα, οδηγώντας στη δεύτερη θέση της Premier League τη σεζόν 2003/04. Η έλευση του Jose Mourinho ήταν το σημείο καμπής. Το 2005 η Τσέλσι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα, ακριβώς πενήντα χρόνια μετά το τελευταίο, και σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για την αγγλική ομάδα.

Τα 19 τρόπαια και οι προπονητές που άλλαζε σαν τα πουκάμισα

Ο Roman Abramovich αποχωρεί από την Τσέλσι έχοντας κατακτήσει 19 κύπελλα. Μεταξύ αυτών 5 Premier League, 2 Champions League, 5 Κύπελλα Αγγλίας και 1 διηπειρωτικό, το οποίο έμελλε να είναι ο τελευταίος της τίτλος με εκείνον στην ηγεσία της. Όλες αυτές οι διακρίσεις, όμως, δεν ήρθαν έτσι απλά, καθώς ο Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να ξόδεψε πάνω από 2 δισ. λίρες για μεταγραφές όλα αυτά τα 19 χρόνια.

Η πιο ακριβή μεταγραφή της Τσέλσι επί προεδρίας του ήταν αυτή του Romelu Lukaku το περασμένο καλοκαίρι που έφτασε τις 97 εκατ. λίρες, ενώ ακόμη έξι παίκτες έσπασαν το φράγμα των πενήντα εκατ. λιρών. Μεταξύ αυτών ο Alvaro Morata και ο Fernando Torres που αποτελούν μέχρι σήμερα δύο από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά κάζα στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

Εκτός από τους ποδοσφαιριστές, όμως, ο Roman Abramovich άλλαζε συνεχώς και τους προπονητές της Τσέλσι. Συνολικά υπολογίζεται πως από τον σύλλογο πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια 12 προπονητές, με τον Jose Mourinho και τον Guus Hiddink να είναι οι μοναδικοί που έκατσαν στον πάγκο της ομάδας για δύο φορές.

Ο τρόπος με τον οποίο, μάλιστα, έπαιρνε την απόφαση για την αποχώρηση ενός προπονητή έμοιαζε αρκετά με τις γνώριμες πρακτικές που ακολουθούνται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στραβά αποτελέσματα, βαριές ήττες, κακές πορείες στο πρωτάθλημα και απόλυση. Ακόμη και αν ο ίδιος προπονητής είχε καταφέρει πριν από μερικούς μήνες, όπως συνέβη στην περίπτωση του Roberto Di Matteo το 2012, να κατακτήσει το Champions League.

Ο άνθρωπος που άλλαξε το αγγλικό ποδόσφαιρο

O Roman Abramovich, όπως επισημαίνουν αρκετοί Βρετανοί δημοσιογράφοι, άλλαξε την ιστορία της Premier League. Υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος μεγαλοεπιχειρηματίας που άρχιζε να ξοδεύει χωρίς φειδώ χρήματα για μεταγραφές και ήταν εκείνος που άνοιξε την πόρτα στους Σαουδάραβες επιχειρηματίες να μπουν στην Αγγλία και να ξεκινήσουν ένα είδος άτυπου ανταγωνισμού για το ποιος θα κάνει τις πιο πολλές και πιο ακριβές αγορές παικτών κάθε καλοκαίρι.

Ένας από τους πρώτους αθλητικούς παράγοντες που εναντιώθηκαν σε αυτή την πρακτική ήταν ο προπονητής της Άρσεναλ, Arsene Wenger, ο οποίος περιέγραψε την Τσέλσι το 2003 ως έναν «οικονομικά ντοπαρισμένο σύλλογο» με «αστείρευτους πόρους». Η ανεξέλεγκτη αυτή ροή χρημάτων δε σταμάτησε, μάλιστα, ούτε τα χρόνια της πανδημίας, όταν ο αγγλικός σύλλογος, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες που αντιμετώπιζαν οικονομικό κραχ, ξόδεψε το καλοκαίρι του 2020 300 εκατ. λίρες για μεταγραφές.

Αυτό, όμως, που φαίνεται ύστερα από την ανακοίνωση αποχώρησης του Roman Abramovich είναι πως όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα που ξόδευε η Τσέλσι δεν έβγαιναν από την τσέπη του Ρώσου επιχειρηματία αλλά δίνονταν ως δάνειο από εκείνον στην ομάδα. Ο ίδιος φεύγει με τον σύλλογο να του χρωστά 1,5 δισ. λίρες, ένα ποσό το οποίο, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν επιθυμεί να αποδοθεί σε εκείνον αλλά στα θύματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Φυσικά, το μέλλον είναι αβέβαιο το πώς θα μοιάζει η επόμενη μέρα στην Τσέλσι γεννά ανησυχία. Ποιος κύκλος επιχειρηματιών θα δώσει όλα αυτά τα χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών και τι θα σηματοδοτήσει αυτή η αλλαγή για το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου το οποίο βρίσκεται σε τροχιά πρωταθλητισμού; Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις.

Exit mobile version