© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
EXPLAINED

Πώς θα γίνεται η είσοδος στα γήπεδα μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας θα εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις. Βήμα – βήμα η διαδικασία για την πρόσβαση στα γήπεδα.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τα επεισόδια στο Ρέντη κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που οδήγησαν στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, τα ελληνικά γήπεδα ποδοσφαίρου ανοίγουν και πάλι, μόνο που αυτή τη φορά τίποτα δε θα είναι ίδιο. Ή τουλάχιστον έτσι εξήγγειλε η κυβέρνηση, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αφού μένει να δούμε την εφαρμογή των νέων μέτρων στην πράξη.

Στην πρώτη κροτίδα το γήπεδο θα κλείνει άμεσα


© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε τρεις χρόνους, καθώς αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να δοθεί επιπλέον χρόνος στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ (μιας και τα νέα μέτρα θα αγγίζουν πέρα από τη Superleague και την Basket League) για να προχωρήσουν στην αγορά και την τοποθέτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού. Σε πρώτη φάση όμως και από το άνοιγμα των γηπέδων στις 13/2, αυτό που δεν θα γίνεται ανεκτό είναι το να πέφτει κροτίδα ή πυρσός εντός αγωνιστικού χώρου.

Στο νέο περιβάλλον, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, «υπάρχει μία νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, η οποία θα επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις με κατ’ εξοχήν κύρωση το κλείσιμο των γηπέδων αν πέσει κροτίδα, πυρσός στο γήπεδο ή στον αθλητικό χώρο. Τότε και χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας συγκεκριμένη ομάδα». Το μέτρο αυτό θα έχει άμεση εφαρμογή.

Κανένα γήπεδο χωρίς κάμερες

Στις 6 Μαρτίου τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, περνούν στη δεύτερη φάση, κατά την οποία κανένα γήπεδο της Super League και της Basket League δεν θα ανοίγει χωρίς να φέρει κάμερες με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αν αυτές οι κάμερες δεν εγκατασταθούν, στις 7 Μαρτίου το εκάστοτε γήπεδο θα μείνει κλειστό.

Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε σχετικά με τη δεύτερη φάση των μέτρων: «Τεχνικά κλιμάκια και από τα τρία Υπουργεία με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς τους, επισκέφτηκαν τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου, συζήτησαν με τους παράγοντες της κάθε ΠΑΕ και κατέληξαν σε κάποιες εκθέσεις.

Στη βάση αυτών των εκθέσεων από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα λειτουργούν βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διασφαλίζει βήμα βήμα την εφαρμογή και την υλοποίησή του θα καθορίσει το αν θα ανοίξουν τα γήπεδα.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί και το ΦΕΚ της ΚΥΑ για την εφαρμογή των καμερών. Μάλιστα αύριο είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της Super League και της Basket League για να τους παραδοθεί το ΦΕΚ προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες και να εναρμονιστούν με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό».

Από 9 Απριλίου στο γήπεδο μέσω Gov.gr Wallet

Η τρίτη και σημαντικότερη φάση των νέων μέτρων έρχεται ωστόσο από τις 9 Απριλίου, όταν και θα αλλάξει πλήρως η πρόσβαση μας στα γήπεδα. Αυτή δεν θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μέσω της πλατφόρμας Gov.gr Wallet που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ταυτοπροσωπία. «Η αγορά των εισιτηρίων παραμένουν ως έχουν από τις πλατφόρμες.

Με τον αριθμό του εισιτηρίου θα γίνεται χρήση του Gov.gr Wallet που προϋποθέτει εγγραφή στο μητρώο επικοινωνίας. Θα αναρτηθεί η ειδική πλατφόρμα emep.gov.gr», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, πριν αποσαφηνίσει το μέτρο.

Αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας


© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Ανοίγουμε το Gov.gr wallet.
  • Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων.
  • Πατάμε το κουμπί της προσθήκης για να εισάγουμε νέο εισιτήριο.
  • Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που ήδη αγοράσαμε ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου. Το εισιτήριό μας τόσο απλά περνάει στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet.
  • Όταν πάμε στο γήπεδο, σκανάρουμε το QR Code.

«Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε bar code και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, ο οποίος είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα» διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι γίνεται με τους ανήλικους;

Τα παιδιά άνω των 15 μπορούν να εγγραφούν κανονικά στο Gov.gr Wallet, ενώ για παιδιά κάτω των 15 ετών, το Wallet μας δίνει την επιλογή να επιλέγουμε ποιος το ποιος είναι ο συνοδός. Έτσι μπαίνει κανονικά το εισιτήριο στο wallet. «Για το ανήλικο, κάτω από 15 ετών παιδί μας, η ίδια διαδικασία είναι αντίστοιχη. Τα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠ κανονικά. Για τα παιδιά κάτω των 15 ετών με την είσοδό μας, εμφανίζει τα τέκνα μας» εξήγησε.

Επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, το οποίο μπορεί να είναι και ένα τρίτο άτομο. Με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεσή του, το εισιτήριο εισάγεται στο wallet.

Τι ισχύει για τους μη Έλληνες πολίτες

Αυτό ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε πολλούς που δεν έχουν φορολογική έδρα την Ελλάδα και φυσικά εκείνους που ως τουρίστες θα ήθελαν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα στην Ελλάδα. Ωστόσο η λύση βρίσκεται επίσης στο Gov.gr Wallet. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες, μπορούν να συνδεθούν με την ειδική διαδικασία που στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου. Υπάρχει δηλαδή ειδικό section για τους μη Έλληνες πολίτες.

«Συνδεόμαστε ως μη Έλληνες πολίτες. Και πλέον επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω του διαβατηρίου μας. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο διαβατήριο. Βλέπετε πως η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή αλλά και πρωτοποριακή, ειδικά στο σκέλος ταυτοποίησης για τους μη Έλληνες πολίτες μέσω του διαβατηρίου» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Exit mobile version