Στη Δύναμη της Ήττας του Μπάνε Πρέλεβιτς μαθαίνεις να νικάς, χάνοντας
- 17 ΔΕΚ 2023
Πρώην παίκτης, προπονητής και Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο Μπάνε Πρέλεβιτς έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ. Γεννήθηκε στη Σερβία τον Δεκέμβριο του 1966 και αγωνίστηκε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στον Ερυθρό Αστέρα, για να έρθει αργότερα στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, οπού κατέκτησε σχεδόν όλα όσα επιθυμούσε. Ύστερα ακολούθησαν Μπολόνια και ΑΕΚ και στη συνέχεια έκλεισε την καριέρα του στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε.
Σε όλη αυτήν την πορεία και φυσικά σε όλα όσα ακολούθησαν μετά, ο Πρέλεβιτς γνώρισε ήττες και αποτυχίες που άλλους μπορεί να τους είχαν λυγίσει. Η κοσμοθεωρία που απέκτησε με τα χρόνια ωστόσο, δεν τον άφησε. Οι ήττες έγιναν για εκείνον μηχανισμός βελτίωσης και σήμερα, πιστοποιημένος πια life coach γράφει το πρώτο του βιβλίο «Η Δύναμη της Ήττας», το οποίο εκδόθηκε από την MVPublications και κάνει μια διαφορετική ανασκόπηση της καριέρας και της ζωής του. Ένα ημερολόγιο από γεγονότα που τον σημάδεψαν και τον έκαναν να αντιληφθεί τη δύναμη της ήττας.
Βιβλίο αυτοβελτίωσης και (όχι) αυτοβιογραφία
Ο Μπάνε Πρέλεβιτς από την αρχή μας προϊδεάζει για το ότι δεν θα διαβάσουμε ακόμα μία αθλητική αυτοβιογραφία. Δεν πιστεύει ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο που έχει να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό και για τον λόγο αυτό δεν συμφωνούσε με όσους του πρότειναν κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού, έχοντας εντρυφήσει στο χώρο της ψυχολογίας, ο Μπάνε Πρέλεβιτς προτίμησε να δημιουργήσει ένα βιβλίο στο οποίο θα αναφέρεται μεν σε μερικά από τα πιο σπουδαία παιχνίδια της ζωής του, αλλά υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, αναδεικνύοντας τα μαθήματα που έλαβε από το καθένα.
Έτσι, αρχίζει την ιστορία του από το «αποτυχημένο» τουρνουά τένις και την μαγεία που αισθάνθηκε όταν άκουσε πρώτη φορά το διχτάκι της μπασκέτας να υποδέχεται την μπάλα. Η πρώτη σκληρή ήττα της ζωής του ήρθε όταν ακόμα ήταν παιδάκι και ξαφνιάστηκε από τον προπονητή του, ο οποίος αντέδρασε λες και την περίμενε από καιρό, ώστε να κάνει τις παρατηρήσεις του.
Νωρίς ακόμα στην καριέρα του, ο 57χρονος σήμερα Πρέλεβιτς άρχισε να αντιλαμβάνεται την ήττα ως μηχανισμό προσωπικής βελτίωσης και εργαλείο διαπαιδαγώγησης και αυτό τον ώθησε να δουλέψει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Δίνει μεγάλη έμφαση στις λανθασμένες πεποιθήσεις οι οποίες προκύπτουν μόνο μέσω της αποτυχίας, αφού στις νίκες ο εγωισμός μένει ικανοποιημένος και εξηγεί με τον πλέον πειστικό τρόπο το γιατί έγινε ο παίκτης που δεν φοβόταν να πάρει τις κρίσιμες ευθύνες πάνω του.
Η δύναμη της ήττας
Ταυτόχρονα όμως, ο Πρέλεβιτς δεν αφήνει παραπονεμένους τους λάτρεις της μπασκετικής του καριέρας. Ανακαλεί τις μάχες του κόντρα στον ίνδαλμά του, Drazen Petrovic, στο πρωτάθλημα της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, θυμάται το πρώτο του φιλικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο Παλέ και φυσικά τα ντέρμπι με τον Άρη, το πρωτάθλημα και τα ευρωπαϊκά τρόπαια, τα οποία δεν ήρθαν από το πουθενά. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς κατάφερε να δει την αποτυχία ως μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και το παράδειγμα του χαμένου ημιτελικού με την Μπενετόν στην Αθήνα που ακολουθήθηκε από το ευρωπαϊκό κόντρα στη Στεφανέλ, έρχεται για να το επιβεβαιώσει.
Ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΟΚ καταρρίπτει με χαρακτηριστική άνεση και μέσα από δεκάδες παραδείγματα, τα στερεότυπα της εποχής του και μέσα από απλά ερωτήματα, θέτει και τους αναγνώστες απέναντι από παρόμοιους συλλογισμούς για τη δική μας ζωή. Και αυτό ακριβώς φαίνεται ότι θέλει να πετύχει. Δεν τον ενδιέφερε μέσα από το βιβλίο του να σκαλίσει απλά τα στατιστικά πίσω από τα παιχνίδια του παρελθόντος. Αυτά άλλωστε μπορεί να τα βρει ο καθένας με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αντιθέτως, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, απλά παραθέτοντας τα σημαντικότερα παιχνίδια της ζωής του και άγνωστες ιστορίες από αυτά, θέτει προβληματισμούς που μπορούν να αγγίξουν τις ζωές όλων.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην ήττα
Ο Πρέλεβιτς συνεργάστηκε στην καριέρα του με δεκάδες προπονητές, κάθε εθνικότητας και μάλιστα σε διαφορετικές χώρες και με χρονολογική απόσταση μεταξύ τους. Ήταν δεδομένο λοιπόν ότι οι προσλαμβάνουσες του θα διέφεραν από προπονητή σε προπονητή και από χώρα σε χώρα. Αυτό έγινε πιο αντιληπτό από ποτέ όταν βρέθηκε στην Ιταλία, όπου έπαθε πολιτισμικό σοκ με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται εκεί η ήττα. Αμέσως επόμενη εμπειρία η σκληράδα του Γιάννη Ιωαννίδη στην ΑΕΚ, που φυσικά δεν δεχόταν με τίποτα να χάνει. Σήμερα, περίπου 25 χρόνια μετά το πέρασμα του από την ΑΕΚ, ο Μπάνε Πρέλεβιτς μοιάζει να έχει λάβει τα μαθήματα που δέχθηκε από την κάθε σχολή και να τα μεταβιβάζει στο πρώτο του βιβλίο. «Πρώτο» γιατί αν κρίνουμε από τη ζέση με την οποία γράφει και την άνεση με την οποία δημιουργεί ιστορίες που αξίζει να γραφτούν, είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και επόμενα.
Ο Πρέλεβιτς ως ηγέτης
Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έμεινε γνωστός ο παίκτης που δεν φοβόταν τις ευθύνες, εκείνος που έπαιρνε τις πρωτοβουλίες στο τέλος, ο ηγέτης. Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησε και τα επόμενα χρόνια. Τόσο στην προπονητική του καριέρα, όπου οι ευθύνες έγιναν δύναμη για τον ίδιο, όσο και στη θητεία του στη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Η καριέρα του, αφού κρέμασε τα παπούτσια του, δεν είναι τυχαία. Ο συγγραφέας εστιάζει στο θέμα της ηγεσίας μέσω των πρωτοβουλιών, στη σημασία της χρήσης των σωστών λέξεων, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στο ζήτημα της υπερανάλυσης των πραγμάτων, που είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα των νεότερων γενιών. Διαβάζοντας το βιβλίο, αντιλαμβάνεσαι ότι ο Μπάνε Πρέλεβιτς ζει και αναπνέει μόνο για το «τώρα», δίχως όμως να «πετάει στα σκουπίδια» το παρελθόν του, αλλά αξιοποιώντας το προς όφελος του.