Στο μυαλό του Luka Doncic το μπάσκετ παίρνει φωτιά
O Σλοβένος superstar κλείνει μόλις τα 22 του χρόνια. Κι όμως, έχει γράψει ήδη μπασκετική ιστορία.
- 28 ΦΕΒ 2021
«Πάντα στη ζωή μου έκανα προπόνηση με μεγαλύτερους που είχαν περισσότερη εμπειρία από μένα. Ήταν όλοι τους πιο γρήγοροι και πιο δυνατοί, έτσι έπρεπε να τους κερδίσω με το μυαλό μου» είχε αφηγηθεί ο Luka Doncic σχετικά με τα παιδικά του χρόνια, στο επίσημο site της Euroleague. Ο Σλοβένος που γίνεται σήμερα μόλις 22 χρονών μοιάζει να γεννήθηκε με μία μπάλα στα χέρια. Οι φήμες λένε ότι σούταρε βολές σε μία μίνι μπασκέτα από τότε που από τότε που ήταν ενός έτους.
Πριν λίγες μέρες, ο Luka Doncic έκανε ρεκόρ καριέρα μες 46 πόντους ενάντια στους Pelicans. Στο ενδιάμεσο πρόλαβε να μοιράσει 12 ασίστ, να κατεβάσει οκτώ ριμπάουντ, να ρίξει μία τάπα και να κάνει ένα κλέψιμο. Όχι, δεν ήταν κάποια εξωπραγματική βραδιά που δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Ο απίστευτος Σλοβένος που έχει τρελάνει το ΝΒΑ μοιάζει ικανός να επαναλαμβάνει τέτοια ματς λες και είναι βόλτα στο πάρκο. Κυρίως, όμως, το κάνει με ολύμπια ψυχραιμία και χαρακτηριστική άνεση.
Λίγο πριν ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, ο Ettore Messina είχε προειδοποιήσει: «Είναι ένα φαινόμενο, ιδιαίτερα στο πνευματικό κομμάτι». Αν κάποιος τσεκάρει το Instagram του Doncic, βλέπει έναν νεαρό με baby face που τρελαίνεται για video games όταν δεν ανεβάζει post ρομαντικά ηλιοβασιλέματα δίπλα στο κορίτσι του. Καμία σχέση, δηλαδή, με το υπερβολικό ποζάρισμα και το swag που προβάλλουν πολλοί συναθλητές του.
Θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε, αν δεν ήταν ήδη ένας από τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη. Ένας Ευρωπαίος που όλοι πιστεύουν πως θα αφήσει ιστορία στο NBA – κάτι που ήδη, βέβαια, κάνει.
Από μικρός στα μεγαλεία
Πώς είναι να μεταναστεύεις σε άλλη χώρα για να κυνηγήσεις το όνειρό σου όταν είσαι 13 χρονών; Για τον Luka Doncic, το παιδί των χωρισμένων γονιών από τη Λουμπλιάνα, η μετάβαση -τουλάχιστον όσον αφορά το μπάσκετ- έμοιαζε απόλυτα φυσιολογική. Ήδη από το 2013 ξεχώριζε τόσο πολύ στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, που ήταν φανερό πως αυτές δεν τον χωρούσαν. Τα πράγματα που έκανε μες στο γήπεδο έμοιαζαν εξωπραγματικά. Έτσι, λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 16 χρονών και δύο μηνών έγινε ο πιο νέος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της «Βασίλισσας» στην ACB.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει συνδέσει το όνομά του με δεκάδες διαφορετικές πρωτιές που αφήνουν τους λάτρεις της στατιστικής με το στόμα ανοιχτό. Τη σεζόν 2016-2017 ήταν ο πιο νέος MVP γύρου στην ιστορία της EuroLeague. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε παμψηφεί Rising Star της διοργάνωσης. Την επόμενη σεζόν έγινε ο νεαρότερος MVP του μήνα· στο τέλος της ίδιας χρονιάς δεν υπήρχαν αμφιβολίες για το ποιος είναι ο πολυτιμότερος παίκτης των παρκέ.
Ποτέ ξανά κανείς δεν είχε καταφέρει τέτοια απόδοση σε τόσο μικρή ηλικία στην EuroLeague: Οι 16 πόντοι, τα 4,9 ριμπάουντ, οι 4,3 ασίστ και το εξωφρενικό PIR μιλούσαν από μόνα τους. Αυτοί ήταν όμως μόνο οι αριθμοί, γιατί στο τέλος σήκωσε την κούπα όντας ο ηγέτης της Ρεάλ.
Κεφάλαιο Εθνική Σλοβενίας
Η 22η Σεπτεμβρίου του 2016 θα πρέπει να θεωρείται μία σημαδιακή μέρα για τη Σλοβενία. Τότε, ήταν που ο Luka Doncic αποφάσισε ότι θα φορούσε τα χρώματά της. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει τη Σερβία, πατρίδα του πατέρα του, ή την Ισπανία, τη χώρα δηλαδή που φιλοξενούσε τα μπασκετικά του όνειρα από πολύ νωρίς. Δεν το έκανε όμως – άσχετα με το γεγονός πως αυτές οι δύο χώρες θα του εξασφάλιζαν σίγουρα μεγαλύτερες πιθανότητες διακρίσεων. Ή μήπως όχι;
Το Eurobasket του 2017 ήταν μία ξεκάθαρα σλοβενική υπόθεση. Μία διοργάνωση που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από ένα δολοφονικό δίδυμο: Ο παλιός Goran Dragic έμενε στο ίδιο δωμάτιο με τον νέο Doncic, μέσα στο γήπεδο έμοιαζαν να έχουν αποκτήσει μία σπάνια χημεία, μία σύνδεση δασκάλου και μαθητή. Η απόδοσή τους δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Τα πανηγύρια τους στο τέλος έκαναν τον γύρο του μπασκετικού πλανήτη. Ήταν μόλις 18 χρονών τότε κι όμως στρογγυλοκαθόταν στην κορυφή.
Luka Doncic, το NBA σε χαιρετά
Η μοναδική ίσως πρωτιά που δεν πέτυχε στην καριέρα του ήταν αυτή του draft. Παρ’ όλο το εντυπωσιακό του ύψος για point guard, υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για το αν θα άντεχε το physical game στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έμοιαζε λίγο άγουρος, κάπως ράθυμος, κάποιοι πίστευαν ότι ίσως θα έπαιζε μία ταχύτητα κάτω. Επλέχθηκε στο νο.3 του draft, για να κλείσει, όμως, όλα τα στόματα που τον αμφισβητούσαν λίγους μήνες μετά.
Δεν υπήρξε καμία αμφιβολία για το ποιος έπρεπε να είναι ο rookie της χρονιάς. Ήταν μόλις ο δεύτερος Ευρωπαίος που κατάφερνε κάτι τέτοιο μετά τον Pau Gasol. Στη δεύτερη χρονιά του έσπασε άλλο ένα ξεχασμένο ρεκόρ: Έγινε ο νεότερος παίκτης που πετυχαίνει triple double ξεπερνώντας τον θρυλικό Oscar Robertson. Η μία πρωτιά διαδεχόταν την άλλη: νεότερος παίκτης που σημείωσε 42 πόντους σε ντεμπούτο των playoffs, νεότερος παίκτης που έκανε triple dobule με περισσότερους από 40 πόντους και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Ίσως, τελικά, μόνο ο άνθρωπος που τον μεγάλωσε να μπορούσε να προβλέψει τη μεταμόρφωσή του εντός γηπέδου. Ο Σλοβένος που έγινε διάσημος για το στυλ παιχνιδιού του πριν -κυριολεκτικά- αποκτήσει μουστάκι ήταν και είναι το κάτι άλλο όταν πατάει στο παρκέ. «Πάντα Θέλει να βοηθά τους άλλους ανθρώπους, και το κάτι όποτε του δοθεί η ευκαιρία. Όταν όμως κρατά την μπάλα είναι πολύ πιο ενεργητικός από ότι στην υπόλοιπή του ζωή» είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, η μητέρα του.
Όχι, το μάλλον συνεσταλμένο αγόρι από τη Λιουμπλιάνα δεν είναι κάποιος ντροπαλός νεαρός με υπερβολικό ταλέντο στο παρκέ. Είναι μία πραγματική μπασκετική μηχανή. Ένα μυαλό που παίζει σε τελείως διαφορετικές ταχύτητες από ότι οι υπόλοιποι.«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα στο κεφάλι του» είχε πει ο Doc Rivers, για να συνεχίσει: «Σουτάρει stepback τρίποντα σαν τον James Harden, πασάρει σαν τον Larry Bird, βλέπει γήπεδο όπως ο LeBron James».
Οι συγκρίσεις που κάνουν σπουδαίες φυσιογνωμίες του NBA -με τον Greg Popovich να τον παρομοιάζει με τον Magic Johnson στην αντίληψη του παιχνιδιού- αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα πια. Όσο για το πότε ένιωσε άγχος τελευταία φορά; «Δεν είμαι σίγουρος. Μάλλον, πριν το πρώτο μου ματς με τους Mavericks – τότε είχα έναν μικρό εκνευρισμό. Αλλά, εντάξει, απλά απολαμβάνω το παιχνίδι» είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στην αμερικανική τηλεόραση o Halleluka, όπως τον έχει ονομάσει το Ringer μέσα από το τραγούδι που του αφιέρωσε το 2018.
O Luka Doncic έχει γράψει ήδη μπασκετική ιστορία και ας θυμίζει φοιτητή Κολεγίου που δεν κοιτά την ώρα για να πιάσει στα χέρια του το χειριστήριο του PlayStation. Το μοναδικό ταβάνι για την απόδοση του μοιάζει να είναι η στρατόσφαιρα. Στο μυαλό αυτού του 22χρονου Σλοβένου, το μπάσκετ παίρνει φωτιά.