© 2020, Joan Monfort/ Associated Press
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Super League: Τι συμβαίνει με τη διοργάνωση που θέλει να αλλάξει για πάντα το ποδόσφαιρο

Μερικές εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης αποφάσισαν να φτιάξουν μία δική τους υπέρλαμπρη διοργάνωση. Το ποδόσφαιρο είναι σε κρίση.
Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του ποδοσφαίρου επιδείκνυε μία αξιοζήλευτη συνοχή ως προς τη σχέση μεταξύ διοργανωτριών αρχών, διοικήσεων και παικτών. Οι διαφωνίες μπορεί κατά καιρούς να υπήρχαν και κάποιες από αυτές μάλιστα να ήταν σοβαρές. Ωστόσο, ποτέ δεν είχαμε φτάσει σε σημείο να βλέπουμε εμείς μπροστά μας τα αποτελέσματα των συγκρούσεων αυτών. Πολλώ δε μάλλον να φτάσει στην άκρη του ορίζοντά μας κάτι που θα αλλάξει (ίσως καλύτερα «καταστρέψει») το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε. Aυτό συμβαίνει τώρα με την ανακοίνωση της Super League.

Πώς ακριβώς θα λειτουργεί η Super League;

Οι πρώτες πληροφορίες από τους New York Times. Μία αποσχιστική λίγκα στην οποία θα συμμετέχουν 12 ιδρυτικές ομάδες που είναι μεταξύ των κορυφαίων αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Οι big six από την Αγγλία (Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham), τρεις από την Ιταλία (Juventus, AC Milan, Inter) και τρεις από την Ισπανία (Real Madrid, Barcelona και Atletico Madrid).

Οι 12 αυτές ομάδες ήρθαν σε συμφωνία με σκοπό τη δημιουργία αυτής της μεσοβδόμαδης λίγκας (αντικαθιστώντας ουσιαστικά Champions League και Europa League) η οποία θα διοικείται από τα ίδια τα μέλη της. Αναμένεται μάλιστα οι ομάδες αυτές να γίνουν 15 μέσα στις επόμενες μέρες ή και ώρες. Ήδη αρχίζουν να ακούγονται τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές διάφορες πιθανές ομάδες που θα συμπληρώσουν το παζλ. Κομβικό πάντως ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν οι ομάδες από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το format της διοργάνωσης

Το format της Super League θα θυμίζει λίγο την Euroleague. Εκτός των 15 ιδρυτικών μελών που θα συμμετέχουν κάθε χρόνια, χωρίς να υποβιβάζονται, θα προκύπτουν και 5 που θα προκρίνονται ανάλογα με την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.

  • Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις θα ξεκινούν από τον Αύγουστο με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10 ομάδων η κάθε μία. Θα παίζουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας.
  • Οι πρώτοι τρεις που θα προκρίνονται από κάθε υπο-λίγκα θα προκρίνονται στα προημιτελικά, ενώ οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και 5η θέση θα παίξουν διπλά ματς.
  • Όταν  οκτάδα συμπληρωθεί, θα έχουμε μία σειρά διπλών νοκ-άουτ αγώνων που θα οδηγεί σε έναν μεγάλο τελικό τον Μάιο.

Πώς προέκυψε η Super League;

Ο κεραυνός που έπεσε δεν ήταν ακριβώς εν αιθρία. Παρότι κανείς δεν περίμενε ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν τόσο γρήγορα, ξέραμε εδώ και καιρό ότι τα κορυφαία clubs της Ευρώπης είχαν αποσχιστικές τάσεις. Πράγματα που συνήθως χρειάζονται χρόνια για να γίνουν, στην προκειμένη περίπτωση χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες. Και η βιασύνη αυτή δεν είναι ακριβώς ακατανόητη.


© 2020, Jo/ Associated Press

Την Παρασκευή, η UEFA ανακοίνωνε στα media ότι ο πρόεδρος της, Aleksander Ceferin θα έκανε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. Επρόκειτο να επιβεβαιώσει τη δημιουργία μίας ανανεωμένης μορφής του Champions League. Η στροφή θα ήταν προς μία ακόμα πιο συναρπαστική διοργάνωση όπου «κάθε αγώνας θα μετράει». Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων έπρεπε λοιπόν να προλάβουν τις ανακοινώσεις.

Αυτό που διακυβεύεται πάνω από όλα πίσω από αυτή τη σύγκρουση δεν είναι φυσικά μόνο το format της αλλά τελικά και ποιος θα είναι αυτός που θα τη διοργανώνει. Μεταξύ άλλων δηλαδή και ποιος είναι αυτός που θα καρπώνεται τα τεράστια έσοδα που σίγουρα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Στη νέα Super League δε θα υπάρχουν αντιεμπορικά ματς ομάδων χαμηλότερης δυναμικής ή άλλα χωρίς πραγματικό κίνητρο.

Τι αποτέλεσμα θα έχει;

Oι αντιδράσεις ήταν από την αρχή πολλές και κάποιες από αυτές εξοργισμένες. Πρώτα από όλα οι FIFA και UEFA έκαναν μέτωπο απειλώντας με πολύ σκληρές τιμωρίες τις ομάδες της Super League. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εγχώριες λίγκες ακόμα και με ηγέτες κρατών που βγήκαν να μιλήσουν επικριτικά. Πολύ βασικές επίσης είναι οι αντιδράσεις οπαδών από όλον τον κόσμο. Μερικές από αυτές αποτυπώθηκαν τέλεια σε όσα δήλωνε χθες βράδυ ο Gary Neville.

Η προοπτική της Super League θα εκτινάξει τη διαφορά των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτή σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Τα έσοδα για τις πρώτες θα είναι γιγαντιαία. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα κορυφωθεί αλλά, ακόμα και αν βρεθεί η χρυσή φόρμουλα με τα εθνικά πρωταθλήματα, θα μιλάμε για τεράστιες διαφορές στο επίπεδο μεταξύ για παράδειγμα της Tottenham και της West Ham που δε θα είναι στη Super League. Ταυτόχρονα, τα συνεχή «μεγάλα παιχνίδια» θα κάψουν ένα μεγάλο μέρος από τη μαγεία που έχει η ως τώρα σπανιότητά τους.

Το αν αυτές οι απειλές θα πραγματοποιηθούν ή θα είναι μέρος ενός power game μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Μπορούμε όμως να θεωρούμε πως ό,τι έγινε χθες ήταν τελικά ένα ακόμα βήμα μακριά από τις ρίζες του ποδοσφαίρου. Ακόμα και αν επέλθει μία συμφωνία μεταξύ Super League και FIFA αυτή λογικά θα γίνει με (ακόμα) ευνοϊκότερους όρους για τα μέλη των πρώτων. Το χάσμα και η ανισότητα γιγαντώνονται όσο περισσότερα χρήματα πέφτουν στο ποδόσφαιρο. Το μέλλον του πιο λαοφιλούς σπόρ μοιάζει μάλλον πιο δυσοίωνο από ποτέ.

Exit mobile version