Τελικά το «έφεραν σπίτι» οι λέαινες της εθνικής Αγγλίας
Περισσότεροι από 87 χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την εθνική Αγγλίας να κατακτά το πρώτο της Euro. Όχι δεν το έκανε ούτε ο Harry Kane, ούτε ο Jack Grealish, ούτε ο Phil Foden. Το έκανε η Chloe Kelly, η Lauren Hemp και η Leah Williamson.
- 1 ΑΥΓ 2022
Το ματς βρίσκεται στο 109ο λεπτό της παράτασης. Οι ποδοσφαιρίστριες της εθνικής Αγγλίας και της Γερμανίας πιέζουν για να βάλουν ένα γκολ και να κατακτήσουν το τρόπαιο του Euro 2022. Η Lauren Hemp εκτελεί το κόρνερ, στην περιοχή επικρατεί πανικός. Η μπάλα τελικά φτάνει στα πόδια της Chloe Kelly, η οποία τη σπρώχνει στα δίχτυα. Αφού καταλαβαίνει πως το γκολ μετρά κανονικά, αρχίζει να τρέχει, βγάζοντας την μπλούζα της.
Η φωτογραφία γίνεται αμέσως viral και όλοι την παρομοιάζουν με εκείνη της Αμερικανίδας Brandi Chastain στο Μουντιάλ του 1999, που οδήγησε σε εκτόξευση του γυναικείου ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Η Αγγλία τελικά κρατάει το 2-1 ως το τέλος του ματς και κατακτά το πρώτο Euro στην ιστορία της. «It finally came home». Μόνο που το κατάφεραν οι γυναίκες και όχι οι άντρες.
Το ματς στην Αγγλία που έσπασε όλα τα ρεκόρ
Οι Άγγλοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις «λέαινες». Ο μεγάλος τελικός του Γουέμπλεϊ ήταν απλά το αποκορύφωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν, στο στάδιο βρέθηκαν συνολικά 87.192 θεατές, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για Euro, είτε ανδρικών είτε γυναικείων ομάδων. Την ίδια ώρα, ο περσινός τελικός μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας για το Euro 2020 είχε 67 χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους, εξαιτίας, όμως, των περιορισμών στην πληρότητα των γηπέδων, λόγω του κορονοϊού.
Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Άγγλοι οπαδοί ήταν μοναδική. Ήθελαν και εκείνοι από τη μεριά τους να στηρίξουν τις ποδοσφαιρίστριες της χώρας που κατάφεραν να φτάσουν ως τον τελικό κόντρα στη Γερμανία, μια ομάδα που μέχρι χθες μετρούσε 8/8 στους τελικούς Euro. Η ένατη, όμως, ήταν και η φαρμακερή. Και ο τρόπος που πανηγύρισαν όλοι αυτή την επιτυχία ήταν μοναδικός.
«Είναι η πιο υπερήφανη στιγμή της ζωής μου, μέχρι την ημέρα που θα κάνω παιδιά υποθέτω. Θέλω να ξαναζήσω κάθε στιγμή απ’ όλο αυτό που συμβαίνει τώρα» δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα στους δημοσιογράφους η εμβληματική αρχηγός της ομάδας, Leah Williamson, προσκαλώντας όλους όσους βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Γουέμπλεϊ, να κάνουν το ίδιο και τη νέα σεζόν.
«Ας έρθει ο κόσμος να μας δει και στα παιχνίδια της WSL. Αυτή η ομάδα άφησε πλέον μια πολύ μεγάλη κληρονομιά. Είναι η νοοτροπία του νικητή, η επιτυχία. Θεωρώ πως σήμερα είναι μόνο η αρχή αυτού του ταξιδιού που ελπίζω να κρατήσει πολύ» κατέληξε και έφυγε για να συνεχίσει τα πανηγύρια με τις συμπαίκτριές της.
Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι εδώ
Το χθεσινό απόγευμα δεν ήταν ιστορικής σημασίας μόνο για την Αγγλία αλλά για ολόκληρο το παγκόσμιο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ήταν μια μέρα που οι κόποι όλων των προηγούμενων χρόνων ανταμειφθήκαν και με το παραπάνω.
Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αρκετά ευρωπαϊκά clubs έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των γυναικείων τμημάτων τους. Μερικές εξ αυτών είναι η Λιόν, η Μπάγερν Μονάχου, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπαρτσελόνα που διαθέτει στο ρόστερ της την Alexia Putellas, την παίκτρια που μπορεί να κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο δεν αγωνίστηκε στο Euro 2022, εξαιτίας του σοβαρού της τραυματισμού λίγες μέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά.
Η ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου φαίνεται και από τα συνεχώς αυξανόμενα νούμερα τηλεθέασης. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως περισσότεροι από 17 εκ. Άγγλοι παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό από την τηλεόραση, και άλλοι 5,9 εκ. από ψηφιακές πλατφόρμες. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως την περασμένη σεζόν της WSL την παρακολούθησαν έστω και μία φορά περισσότεροι από 6 εκ. ποδοσφαιρόφιλοι.
Τα νούμερα τηλεθέασης εμφανίζουν γεωμετρική άνοδο συγκριτικά με εκείνα προ δεκαετίας. Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει πάψει πια να είναι αποκλειστική υπόθεση των ΗΠΑ και έχει μπει για τα καλά στην Ευρώπη. Το μόνο λυπηρό, όμως, είναι πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πολύ πίσω. Το άθλημα αντιμετωπίζεται ως ερασιτεχνικό, οι αγώνες δεν έχουν σταθερή τηλεοπτική κάλυψη από πανελλαδικά κανάλια, ενώ οι περισσότερες από τις αθλήτριες αναγκάζονται να έχουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάζουν πέρα.
Οι εικόνες, βέβαια, από το Γουέμπλεϊ είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Και η λύτρωση των Άγγλων οπαδών για το τρόπαιο που «τελικά ήρθε στο σπίτι» δείχνει πως οι ανισότητες έχουν καμφθεί. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι ποδόσφαιρο. Είτε παίζεται από άντρες, είτε από γυναίκες.